Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/8/17

Τι είναι τελικά το δίκαιο & αλληλέγγυο εμπόριο;




Της Αργυρώς Κασώτη
Τι είναι τελικά το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο;
Θα έχεις σίγουρα ακούσει ότι το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο ενισχύει τους μικρούς...
παραγωγούς εξασφαλίζοντάς τους καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους και βελτιώνοντας τις συνθήκες εργασίας και την ποιότητα ζωής των παραγωγών.

Γνωρίζεις όμως σε τι πραγματικά συμβάλλεις κάθε φορά που επιλέγεις να αγοράσεις ένα προϊόν δίκαιου & αλληλέγγυου εμπορίου…;

* Βοηθάς τους μικρούς παραγωγούς…

Οι μικροί παραγωγοί που συμμετέχουν σε συνεταιρισμούς δίκαιου εμπορίου, προωθούν ευκολότερα τα προϊόντα τους, αποκτώντας ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά. Μέσα από συνεταιρισμούς αναπτύσσουν δίκτυα επικοινωνίας και εξοπλισμό συλλογικής μεταφοράς και επεξεργασίας. Ακόμη, τους παρέχεται τεχνική βοήθεια για την ανάπτυξη των υποδομών τους με σκοπό την βελτίωση της παραγωγής τους. Τέλος, τους προσφέρονται καλύτερες ευκαιρίες υγειονομικής περίθαλψης και εκπαίδευσης, καθώς και τεχνική κατάρτιση και διαφοροποίηση των δεξιοτήτων για τα συνεταιριστικά μέλη και τις οικογένειες τους.

* Συμμετέχεις σε ένα καλύτερο περιβάλλον...

Το δίκαιο εμπόριο ενθαρρύνει τις καλλιέργειες που γίνονται με σεβασμό στο περιβάλλον και είναι βιώσιμες, όπως ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρησης που ελαχιστοποιούν τους ρύπους, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα. Ακόμα προσπαθεί να διατηρεί τους παραδοσιακούς σπόρους και να υιοθετεί τις πρακτικές των βιολογικών καλλιεργειών.

* Βοηθάς στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας...

Κάθε προϊόν που προέρχεται από μικρούς συνεταιρισμούς φέρει μία ιστορία. Όταν αγοράζεις ένα προϊόν, ένα μέρος των κερδών επανεπενδύεται πίσω στην κοινωνία. Τι σημαίνει αυτό...ότι συμβάλλεις στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών είτε μεσω της δημιουργίας συστημάτων πόσιμου νερού, είτε μέσω της βελτιστοποίησης των υποδομών και των υπηρεσιών, ή μέσω της ενδυνάμωσης μίας ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού.

* Καταναλώνεις Ηθικά...

Πλέον κάθε καταναλωτής μπορεί να συμβάλλει μέσω των επιλογών στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων εμπορικών ανισοτήτων. Πώς; Απλά επιλέγοντας από τα ράφια προϊόντα που προέρχονται από συνεταιρισμούς δίκαιου εμπορίου. Ακόμη, με την επιλογή προϊόντων δίκαιου εμπορίου, ο καταναλωτής βάζει στο τραπέζι του προϊόντα υψηλής ποϊότητας.