Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/8/17

Κίνα: Στον πλούτο των αλόγων επενδύουν οι αυτόνομοι Μογγόλοι




«Εμείς οι Μογγόλοι, δεν μπορούμε ποτέ να ζήσουμε χωρίς τα άλογά μας». Με τον τρόπο αυτό απαντά ένας ιππέας, ονόματι ...
Αλτανοσίρ, όταν τον ρωτάνε για το έθνος του και το άλογό του. Την ίδια απάντηση θα έδιναν και άλλοι Μογγόλοι.

Ο γνωστός ιππέας που ζει στο λιβάδι Σίλινγκολ, στην αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας, μιλάει για τα άλογά του με μάτια γεμάτα τρυφερότητα.

Ο Αλτανοσίρ έμαθε να εκτρέφει άλογα όπως οι πρόγονοί του και από τότε έχει εξασφαλίσει οικονομική άνεση. Με τα περίπου 400 άλογα που κατέχει καταφέρνει να έχει ετήσιο εισόδημα πάνω από 1 εκατ. γουάν (περίπου 148.000 δολάρια ΗΠΑ). Τα έσοδά του προέρχονται κυρίως από τη διοργάνωση ιπποδρομιών, την εξημέρωση αλόγων και την γενετική βελτίωση της ράτσας των αλόγων. Ο Αλτανοσίρ μετέτρεψε επίσης το αγρόκτημά του σε τουριστικό προορισμό, ενώ το 2015 η οικογένειά του έχτισε μία διώροφη βίλα διακοσμημένη με μογγολικά σχέδια στον εξωτερικό τοίχο.

Παραδοσιακά η οικογένεια του Αλτανοσίρ ήταν μία οικογένεια βοσκών. «Τα άλογα ήταν απλώς ένα μέσο μεταφοράς. Πώς όμως μπορούμε να βγάλουμε χρήματα από αυτά;» λέει ο Μπάαταρ. Ο πατέρας του Αλτανοσίρ πίστευε πάντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να ευημερήσει επιπλέον η οικογένεια, ήταν να απαλλαχθούν από τα άλογα και να μεγαλώσουν τα κοπάδια.

Το 1989 ο Μπάαταρ αντάλλαξε μία καμήλα και ένα άλογο για μία μεταχειρισμένη μοτοσικλέτα. Πέντε χρόνια αργότερα, πούλησε έξι άλογα και με τα χρήματα αγόρασε μία νέα μοτοσικλέτα. Με τα χρήματα που έβγαλε από την «αναβάθμιση» των οχημάτων, ο παλιός ιππέας αγόρασε το πρώτο αυτοκίνητο. Σήμερα η εννεαμελής αυτή οικογένεια έχει πέντε αυτοκίνητα.

Ωστόσο, η αξία αυτών των αλόγων από το 1975 έως το 2007 μειώθηκε από 2,39 εκατομμύρια σε λιγότερο από 0,7 εκατομμύρια, γεγονός που αποτέλεσε σοκ για την κυβέρνηση και τους ντόπιους.

Η κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να διατηρήσει τα έθιμα της Μογγολίας όσον αφορά τα άλογα και να ενισχύσει την τοπική κοινωνία, από το 2011 έχει επενδύσει 18 εκατ. γουάν για την ετήσια αναπαραγωγή περίπου 2.000 αλόγων μογγολικής ράτσας. Εξάλλου, η τοπική αυτοδιοίκηση διοργανώνει διάφορες εκδηλώσεις που αφορούν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και τον τουρισμό με άλογα, το σύμβολο της Εσωτερικής Μογγολίας.

« Τα άλογα είναι η ψυχή της κουλτούρας των λιβαδιών της Εσωτερικής Μογγολίας» δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Γεωργικού Πανεπιστημίου της Εσωτερικής Μογγολίας Μανγκλάι. «Τα άλογα της Μογγολίας έχουν αξιοσημείωτα πλεονεκτήματα στην αντοχή, στο κρύο και στην ζωτικότητα», λέει.

Το 2006, με την υποστήριξη του πατέρα του, ο Αλτανοσίρ ξόδεψε 35.000 γιουάν και αντάλλαξε 10 Μογγολικά άλογα για ένα άλογο της ακριβής ράτσας Ferghana. Η εκτροφή ενός ημίαιμου αλόγου είναι ένας νέος τρόπος να πλουτίσεις καθώς τα ημίαιμα άλογα κληρονομούν γενετικά πλεονεκτήματα και έτσι διεκδικούν υψηλότερη τιμή.

Ο 38χρονος Χουγιάνγκ προέρχεται από μία οικογένεια χαμηλού εισοδήματος στο Σίλινχοτ. Τον περασμένο Μάρτιο επεδείκνυε στους τουρίστες και στους ερασιτέχνες φωτογράφους τα παρασοδιακά άλογα της Μογγολίας. Χάρη στη νέα του δουλειά και στον υψηλότερο μισθό του, ο Χουγιάνγκ κατάφερε να ξεφύγει από την φτώχεια.

Οι ιστορίες του Αλτανοσίρ και του Χουγιάνγκ δεν είναι οι μοναδικές, αντιπροσωπεύουν όμως ένα κοινό φαινόμενο μεταξύ των Μογγόλων της περιοχής αυτής. Στο Σίλινγκολ οι ιπποδρομίες και τα πανέμορφα λιβάδια έχουν γίνει ένας διάσημος εξωτικός προορισμός για τουρίστες και φωτογράφους από όλη τη χώρα.

Τα άλογα ωφελούν όμως τους κτηνοτρόφους και με άλλο τρόπο: με το γάλα των αλόγων, γνωστό ως κουμίς. Για παράδειγμα, ένας Μογγόλος βοσκός, ο Μένγκε, κερδίζει πάνω από 400.000 γουάν ετησίως πουλώντας κουμίς καθώς και από άλλες συναφείς δραστηριότητες.

Σήμερα τα άλογα της Μογγολίας έχουν την ευκαιρία να παίξουν τόσο στα λιβάδια, όσο και στη σκηνή. Παραστάσεις όπως η «Ωδή στο Αλογο της Μογγολίας», « Για πάντα Τζένγκις Χαν» και « Το Αλογο της Μογγολίας», δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να βυθιστεί στη γοητεία των μογγολικών αλόγων μέσω μίας νέας οπτικής.

Κατά τα τελευταία δέκα χρόνια, χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του κόσμου, ο αριθμός των αλόγων στην Εσωτερική Μογγολία αυξήθηκε κατά 18.000. Παράλληλα με την αύξηση αυτή βελτιώθηκε και το βιοτικό επίπεδο των μέσων Μογγόλων της περιοχής.

Ο Αλτανοσίρ έχει πάνω από επτά σέλες στο σπίτι. Η μικρότερη είναι διακοσμημένη με ασήμι και προορίζεται για τον επτά μηνών γιο του.

« Εμείς οι Μογγόλοι θα είμαστε πάντα πάνω σε ένα άλογο. Ετσι και ο γιος μου. Οταν μεγαλώσει θα τον μάθω πώς να ιππεύει. Ισως σε δύο χρόνια από τώρα», υπόσχεται ο Αλτανοσίρ.