Σελίδες

Thessaloniki video tour

8/8/17

Αιγιάλεια: Προβληματισμός για την αδυναμία προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε παραλίες




Θέμα συζήτησης και αφορμή δυσμενών σχολίων, για τον τρόπο που η Αιγιάλεια «αυτοδυσφημείται» σε «ειδικούς» επισκέπτες της, συνεχίζει να αποτελεί το ρεπορτάζ της...
«Π» για την ηλικιωμένη ΑμεΑ, που ενώ επέλεξε την περιοχή για ολιγοήμερες διακοπές, η ταλαιπωρία της μεταφέρθηκε παντού μέσω του διαδικτύου.

Η ύπαρξη Seatrac σε παραλίες και συγκεκριμένα στην Ακολη (μηχανισμού υποβοήθησης για κολύμπι) δεν απεδείχθη τελικά καλή επιλογή γι'αυτή και την οικογένειά της , αφού τέλη Ιουλίου δεν ήταν έτοιμο ώστε να γίνει χρήση του, κάτι που αναμφισβήτητα γύρισε «μπούμερανκ» για έναν τόπο που επιχειρεί να καταστεί, με κάθε μέσο, τουριστικός προορισμός.

ΒΟΛΕΣ

Σφόδρα δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο τ. αντινομάρχης Αχαΐας και μέλος της ομάδας χρηστών του Seatrac Γεράσιμος Φεσσιάν, που μιλά στην «Π» για ένα «προϊόν... όπλο που όμως έχει παροπλιστεί», αποδίδοντας ευθύνες στον Δήμο, αφού δεν έχει ασχοληθεί βάσει κάποιου ολοκληρωμένου σχεδίου κάλυψης των ΑμεΑ στην περιοχή, παρότι σε επικοινωνία που είχε παλιότερα με τον ίδιον τον δήμαρχο, αυτός του είπε πως τον ενδιαφέρει να γίνει η περιοχή φιλική προς τα ΑμεΑ, αλλά έκτοτε τίποτε δεν προχώρησε.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

«Με ενοχλεί το γεγονός ότι δεν βλέπουμε αυτό που διαθέτουμε ως πλεονέκτημα και δείχνουμε ότι δεν σεβόμαστε τον κόσμο, αλλά αντιθέτως τον ταλαιπωρούμε» τονίζει ο κ. Φεσσιάν και αναρωτιέται για ποιο λόγο τα Seatrac λειτουργούν κανονικά αλλού, όπως στην Πλαζ της Πάτρας, τον Αγιο Βασίλειο ή και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας (Κρήτη, Πρέβεζα, νησιά κ.ά), αποδίδοντας το πρόβλημα σε λειτουργικές αστοχίες κατά την εγκατάστασή του.

«Είναι κρίμα να έχουμε έστω αυτές τις λίγες υποδομές και να τις οδηγούμε στην απαξίωση» προσθέτει.

ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Δυσαρέσκεια καταγράφεται και σε επαγγελματίες του τουριστικού τομέα, αφού όπως λένε το εν λόγω προϊόν θα έπρεπε να είναι αιχμή του δόρατος, πολύ δε περισσότερο αφού ξεκίνησε από την Περιφέρειά μας αλλά τώρα καταλήγει να είναι αντικείμενο αρνητικής συζήτησης και η περιοχή ουραγός σε αυτόν τον τομέα.

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Τουριστικής Επιτροπής και του Συλλόγου Καταστηματαρχών Αιγιάλειας Στράτος Βαρδάκης, μιλά για «παράλειψη», εξηγεί ωστόσο ότι ως όργανο έχει μόνο γνωμοδοτική αρμοδιότητα και ο Δήμος είναι αυτός που οφείλει να δει το θέμα πρόσβασης των ΑμεΑ συνολικά.
«Τι το έβαλαν το μηχάνημα στην Ακολη; Για να κοροϊδεύουν; Πηγαίνουν τα ΑμεΑ εκεί και δεν λειτουργεί. Ετσι γίνεται διπλή ζημιά στον τόπο» λέει ο κ. Βερδάκης.

ΜΟΝΤΕΛΟ

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πρόταση του Γ. Φεσσιάν για ανάπτυξη ενός δικτύου τουριστικών υπηρεσιών για ΑμεΑ, όπως αυτό έχει στηθεί σε Ιταλία, Καλαμάτα, Γλυφάδα, Καβάλα, Κομοτηνή κ.ά., αλλά κανείς δεν έχει αντιληφθεί μια τέτοια ανάπτυξη.

«Είναι σπουδαίο να διεκδικείς κομμάτι μιας τουριστικής κοινότητας 320 εκατ. εν δυνάμει πελατών, με τζίρο που ξεπερνά τα 7.2 δις δολλάρια.Το Seatrac αποτελεί μια λύση στην αλυσίδα της προσβασιμότητας, αρκεί να ασχοληθεί κανείς με κοινωνική ευαισθησία και με σεβασμό στις ανθρώπινες ανάγκες».

ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΚΑΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΙ

Υπενθυμίζεται ότι, Δήμος και τοπική κοινότητα Ροδοδάφνης δηλώνουν αναρμόδιοι για την εγκατάσταση του μηχανισμού, ενώ από την Αντιπεριφέρεια Αχαΐας, ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος ξεκαθαρίζει ότι η λειτουργία του Seatrac στην Ακολη ετέθη σε λειτουργία μόλις την περασμένη Δευτέρα, οπότε το περιστατικό με την ηλικιωμένη ανάπηρη είναι προγενέστερο, ενώ σε Ακράτα-Αιγείρα λειτουργεί κανονικά και χωρίς προβλήματα, σε συνεργασία με τον πρόεδρο του Συλλόγου ΑμεΑ Δυτ. Ελλάδας κ. Χουλιάρα, που καθορίζει και τη χρήση μέσω χειριστηρίου των Seatrac, αφού οι ενδιαφερόμενοι έρθουν σε επαφή μαζί του και αποδείξουν εγγράφως την ανάγκη τους, ως άτομα με αναπηρία.

Και από τον κοινωνικό τομέα του Δήμου Αιγιάλειας, μεταφέρθηκε στην «Π» μια συστηματική προσπάθεια προσβασιμότητας των ΑμεΑ, σε πλατείες, πεζοδρόμια κ.ά, ωστόσο «ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς» όπως αναφέρεται.