Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/7/17

Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν βάλει στο μάτι τα ευρωπαϊκά NPLs




Tου Thomas Hale
Τα ομόλογα με υψηλές αποδόσεις και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν είναι και ο πιο προφανής συνδυασμός. Οπότε όταν ο όμιλος...
private equity AnaCap προσέφερε αυτό το μήνα ένα ομόλογο υψηλής απόδοσης, αξίας 325 εκατ. ευρώ, για να μπορέσει να αγοράσει κόκκινο χρέος, τράβηξε την προσοχή των επενδυτών.

Η συμφωνία, που τιμολογήθηκε βάσει απόδοσης περίπου 5%, εκδόθηκε για να χρηματοδοτήσει αγορές μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ιταλία και στην Πορτογαλία, δίνοντας σε μια νέα ομάδα αγοραστών, έκθεση στον πιο πιεστικό οικονομικό γρίφο της ηπείρου.

Για επενδυτές, φορείς χάραξης πολιτικής και ρυθμιστικές αρχές, το πρόβλημα των NPL της Ευρώπης, αξίας ενός τρισ. ευρώ, είναι κρίσιμο ζήτημα. Την περασμένη εβδομάδα, οι υπουργοί έκαναν νέες προτάσεις, που σχεδιάστηκαν για να επιταχύνουν την ανάπτυξη μιας αγοράς για το χρέος, το οποίο παρεμποδίζει την οικονομία της ηπείρου εδώ και χρόνια.

Αλλά η αγορά, όπως υπογραμμίζει το ντιλ της AnaCap, εξελίσσεται από μόνη της. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Bain Capital ανακοίνωσε νέες συμφωνίες στην Ισπανία και στην Πορτογαλία, και τη Δευτέρα η UniCredit οριστικοποίησε μια πώληση κακών δανείων στην Pimco και στην Fortress. Πέραν των επενδυτών σε μετοχές, και οι χρηματοδότες χρέους είναι όλο και πιο ενεργοί.

«Βλέπουμε αυξήσεις στις τοποθετήσεις σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα από αμερικανικές τράπεζες», εξηγεί ο David Edmonds, εταίρος στην Deloitte. «Βλέπουμε κάποιους άλλους που αυτή τη στιγμή δεν έχουν παρουσία στην αγορά, να προσπαθούν να την εξερευνήσουν», πρόσθεσε.

Παρότι οι εταιρίες πίστωσης και private equity αντιστοιχούν στον μεγαλύτερο όγκο της ζήτησης για χαρτοφυλάκια κόκκινων δανείων, ταυτόχρονα συνήθως συγκεντρώνουν χρηματοδότηση από επενδυτικές τράπεζες, αλλά και από αγορές ομολόγων, όπως συνέβη με τη συμφωνία της AnaCap, στην προσπάθεια να τονώσουν την κερδοφορία των επενδύσεών τους.

Τα funds έχουν πλέον συγκεντρώσει 300 δισ. δολάρια σε κεφάλαια, αναφέρει η Deloitte, και η πιθανή χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερη -δημιουργώντας μια μεγάλη αγορά της οποίας τράπεζες και πιστωτές θα μπορούσαν ίσως να κερδίσουν ένα μερίδιο.

Μεγάλες αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες, περιλαμβανομένων της Citi και της Morgan Stanley, θεωρείται ότι εστιάζουν σε ευκαιρίες για ανάπτυξη στη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αγοράς NPL, εκμεταλλευόμενες τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εγχώριος τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τραπεζίτες και αναλυτές.

«Οι αμερικανικές τράπεζες, που οι ίδιες έχουν επιστρέψει σε κάπως πιο στέρεο έδαφος (…) είναι μεταξύ των πιο πρόθυμων να δανείσουν αυτή τη στιγμή», επισημαίνει ο Justin Sulger, επικεφαλής πίστωσης στην AnaCap. «Προφανώς οι ευρωπαϊκές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται εν μέσω πιο ευρείας αναδιάρθρωσης (…) είναι μεγάλη ευκαιρία για ανάπτυξη», προσθέτει.

Ο δανεισμός έναντι χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων προσφέρει στις τράπεζες μια μορφή έμμεσης έκθεσης στην κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, με ελκυστικά κέρδη σε ένα περιβάλλον χαμηλών κατά τα άλλα αποδόσεων. Στην περιφερειακή Ευρώπη, τα δάνεια που προσφέρουν οι τράπεζες σε αγοραστές NPL, συνήθως τους εξασφαλίζουν ένα spread 4% στο επιτόκιο αναφοράς.

Επενδυτές και χρηματοδότες αναζητούν τις επόμενες ευκαιρίες. Η Ιρλανδία θεωρείται ενεργή πηγή για δραστηριότητα στα NPL, ενώ η πτώχευση της Banco Popular και η εξαγορά της από την Santander αναμένεται να παράγει σημαντικές δραστηριότητες NPL στην Ισπανία. Η Popular είχε τεράστιο όγκο τοξικών στεγαστικών δανείων, τα οποία η Santander αναμένεται πλέον να πουλήσει.

Κάτι πολύ κρίσιμο, εκείνοι που στοχεύουν στο να βγάλουν χρήμα από τη διαδικασία χρηματοδότησης, χρειάζεται να έχουν αρκετά ισχυρό ισολογισμό για να κρατήσουν και κάποιο χρέος οι ίδιοι.

«Σαφώς υπάρχει ένας σωρός πραγματικού χρήματος που εκφράζει ενδιαφέρον, αλλά αυτή δεν είναι μια περίπτωση κατά την οποία εγγυάσαι και διανέμεις», υπογράμμισε ανώτατος τραπεζίτης. «Για μια περίπτωση όπως της Santander, χρειάζεται να μπορείς να κρατήσεις στα βιβλία σου μισό με ένα δισεκατομμύριο για να ‘’παίξεις’’», εξήγησε.

Η χρηματοδότηση κακών δανείων μπορεί να οδηγήσει σε τιτλοποίηση -κατά την οποία το χρέος συνδυάζεται σε πακέτα και πωλείται με τη μορφή ομολόγων- όπως έγινε με το δανεισμό της Credit Suisse στην Blackstone έναντι ενός χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων 3,6 δισ. ευρώ που αγόρασε από την CatalunyaCaixa το 2014. Η Blackstone έχει από τότε τιτλοποιήσει ένα μέρος των δανείων, τα οποία έγιναν «re-performing» (το αντίθετο των non performing-NPL). Σε άλλες περιπτώσεις, τα δάνεια από το χρηματοδότη θα μπορούσαν να αποπληρωθούν καθώς το κακό χρέος εντέλει γίνεται καλό ή αλλιώς ανακτάται η εγγύηση και πωλείται.

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι το πόσο μεγάλο μέρος της χρηματοδότησης NPL που είναι διαθέσιμη, θα εισέλθει στην Ιταλία, της οποίας ο τραπεζικός τομέας με έκθεση σε μη εξυπηρετούμενα 360 δισ. ευρώ, βρίσκεται στην καρδιά του προβλήματος της Ευρώπης. Παρά την αυξανόμενη δραστηριότητα στη χώρα τον τελευταίο μήνα, ο μεγάλος όγκος των συμφωνιών NPL έχει βασιστεί σε ένα ποσοστό στη χρήση ενός ειδικού κυβερνητικού συστήματος -με την ονομασία GACs- που έχει σχεδιαστεί για να εγγυηθεί ένα μέρος των τίτλων.

«Υπάρχουν δύο τρόποι για να το δούμε αυτό -είτε είναι ένας παράγοντας παραγκωνισμού ή μια ανάγκη της αγοράς, (γιατί) πλέον τα τελευταία δύο χρόνια ο ιδιωτικός τομέας δεν δείχνει πρόθυμος να αναλάβει αυτό το ρίσκο», εξηγεί ο κ. Edmonds.

Αυτή την εβδομάδα, η διαδικασία τιτλοποίησης σε όλη την ΕΕ έχει βρεθεί υπό εξονυχιστικό έλεγχο εξαιτίας των νέων κανονισμών από τις Βρυξέλλες, που φαίνεται να περιορίζουν τη χρήση παλαιότερων δανείων μέσω της διαδικασίας, όπως για παράδειγμα εκείνα από την περίοδο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Εντούτοις, η αυξανόμενη δύναμη πυρός των επιχειρήσεων που είναι πρόθυμες να χρηματοδοτήσουν την αγορά των NPLs, αντανακλά μια λεπτή μεταστροφή στη γενική αντίληψη της αγοράς για αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.

Στην περίπτωση της συμφωνίας της AnaCap, οι αναλυτές της CreditSights σκιαγραφούν σε ένα βαθμό τις διαθέσεις: «Αν και θεωρούμε ότι η υψηλότερη έκθεση στην Ιταλία, στην Πορτογαλία και σε εγγυημένες αγορές μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, φέρνει επιπρόσθετους κινδύνους, αναγνωρίζουμε ότι αυτές οι αγορές μπορεί να είναι εξαιρετικά προσοδοφόρες και το outlook για τη δυναμική της προσφοράς NPL σε αυτές τις αγορές δείχνει ευνοϊκό», έγραψαν.