Σελίδες

video Θεσσαλονικη

1/7/17

Περιττά κιλά: Η όρεξη για φαγητό σημαίνει όρεξη για ζωή!


Αναγνωστριά μας ρωτά:
Καλησπέρα σας. Είμαι 46 ετών και πριν 25χρόνια ξεκίνησα να παίρνω βάρος. Ο σύντροφός μου το σχολίαζε πολύ αρνητικά από τα 5 πρώτα περιτά κιλά. Πολύ σύντομα χωρίσαμε με δική του απόφαση και από τότε έχασα κάθε ενδιαφέρον για την εμφάνισή μου και κάθε έλεγχο στο φαγητό. Σήμερα έχω 30 περιττά κιλά αισθάνομαι απαίσια για την εμφάνισή μου γι΄αυτό αποφεύγω τις κοινωνικές εμφανίσεις δεν έχω ξανακάνει σχέση ούτε θα ήθελα και έχουν ξεκινήσει προβλήματα στην υγεία μου εξαιτίας του βάρους μου. Έχω προσπαθήσει να κάνω δίαιτα με διαιτολόγο αλλά σύντομα εγκαταλείπω την προσπάθεια γιατί δε βρίσκω το ΛΟΓΟ. Σας παρακαλώ βοηθήστε με νιώθω ότι χάνω τη ζωή μέσα από τα χέρια. Ευχαριστώ πολύ. 
Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος - ομαδικός θεραπευτής, Δημήτρης Κατσαρός.

Δημήτρης Κατσαρός
Αγαπητή αναγνώστρια:
Πολλές φορές οι άνθρωποι αποζητούν την ηδονή μετά από μια μεγάλη δυστυχία, να ξέρετε. Δείτε για παράδειγμα το νόστιμο φαγητό που σερβίρεται μετά από μια κηδεία. Είναι στ'αλήθεια λαχταριστό. Και κάπως ενοχικό. Δηλαδή κάθε μπουκιά είναι τόσο πιο νόστιμη, όση η ενοχή μας που εμείς ζούμε σε αντίθεση με το ακατονόμαστο του θανάτου που ξεχνάμε με κάθε μπουκιά που κατεβαίνει. Κι αφού το ξεχνάμε ο πόνος μετατρέπεται κι αυτός σε μια έντονη αναζήτηση ευχαρίστησης που αν θυμόμασταν γιατί, θα ήταν απλά παρηγοριά, θα ήταν η αληθινή έκφραση στοργής:
 
“Μη φοβάσαι! Θ'αντέξεις!”.
 
Νομίζω ότι την απάντηση στην ερώτησή σας τη δίνετε εσείς μεταμφιεσμένη κάπως. Ο λόγος στον οποίο αναφέρεστε και μάλιστα με κεφαλαία είναι ο ίδιος σας ο εαυτός. Φαίνεται να έχετε μια μεγάλη όρεξη για ζωή η οποία δεν έχει να κάνει με κανέναν άλλο πέρα από σας. Γι'αυτό και δε σταματήσατε να έχετε όρεξη ακόμα κι όταν ο σύντροφός σας έκανε αρνητικά σχόλια για το βάρος σας, ακόμα κι όταν χωρίσατε. Ενδεχομένως θεωρείτε πως στρέφετε εναντίον του εαυτού σας αυτή την όρεξη, τιμωρώντας τον, που δεν σταματά να αποζητά την ευχαρίστηση έστω και μέσω του φαγητού. Είναι όλα στο χέρι σας. Είναι δείγμα υγείας ο φόβος σας για την απώλεια της ζωής μέσα απ' τα χέρια σας. Μη φοβάστε αυτό το φόβο. Ο φόβος για την απώλεια είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους μας.