Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/7/17

Μέρκελ: Η Κίνα θεωρεί την Ευρώπη μια ασιατική χερσόνησο
Ανοικτή σε ένα ευρωπαϊκό βέτο σε ορισμένες επενδύσεις από την Κίνα, κάτι το οποίο πρότεινε ο Εμανουέλ Μακρόν, είναι...
η Άνγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος της Γερμανίας προειδοποίησε σήμερα για τον οικονομικό επεκτατισμό της ασιατικής χώρας, η οποία θεωρεί την Ευρώπη μια «ασιατική χερσόνησο», όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

«Η μεγάλη παράδοση της Κίνας είναι να αντιμετωπίζει τα θέματα σε μακρές ιστορικές περιόδους. Ειδωμένη από το Πεκίνο, η Ευρώπη είναι μάλλον μια ασιατική χερσόνησος», δήλωσε η κ. Μέρκελ σε συνέντευξη της στο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραδέχεται, ωστόσο, πως «κομμάτια της γερμανικής οικονομίας εξαρτώνται από την Κίνα», εξ ου και οι προσπάθειες του Βερολίνου να διεξαγάγει έναν διάλογο μ' αυτόν τον αναπόφευκτο εμπορικό εταίρο ώστε να φθάσουμε σε «μια αρμονική ανάπτυξη προς το συμφέρον όλων».

Το Βερολίνο εκφράζει ανησυχία για την όρεξη που δείχνουν οι Κινέζοι επενδυτές για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Γι' αυτό και η Γερμανία υποστήριξε διακριτικά την πρόταση του Γάλλου προέδρου, που έχει στόχο να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στις Βρυξέλλες όσον αφορά τον έλεγχο των ξένων εξαγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να προστατεύουν τους στρατηγικούς τομείς.

Όμως, η ιδέα αυτή αντιμετώπισε αντιστάσεις τους κόλπους της ΕΕ, ιδιαίτερα από την πλευρά της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, που φοβούνται μήπως ένα τέτοιο μέτρο εμποδίσει τις ξένες επενδύσεις στις χώρες τους. «Η Ευρώπη οφείλει να εργαστεί ακατάπαυστα για να υπερασπιστεί την επιρροή της και θα πρέπει κυρίως να μιλάει με μία φωνή απέναντι στην Κίνα», δήλωσε επίσης η καγκελάριος.

Επικαλούμενη το παράδειγμα των πρόσφατων γερμανικών επενδύσεων στους μικροεπεξεργαστές, η Μέρκελ δήλωσε πως «αν χώρες, όπως η Κίνα, θέλουν απλώς να αγοράσουν αυτό που δημιουργείται χάρη σε σημαντικές επιδοτήσεις, τότε οφείλουμε να αντιδράσουμε».