Σελίδες

Thessaloniki video tour

12/7/17

Ένα από τα μεγαλύτερα μανιτάρια στον κόσμο μεγαλώνει υπόγεια




 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Κάτω από το έδαφος στο Εθνικό Δάσος Malheur στο ανατολικό Όρεγκον των ΗΠΑ κρύβεται ένας πολύ μεγάλος μύκητας που διακλαδίζεται ανάμεσα από τις ρίζες των δέντρων για αιώνες. Ο... 

 
 
 
 
 
 
 
μύκητας, Armillaria solidipes, παραμένει ως επί το πλείστον υπόγειος, κρυμμένος από τους ανθρώπους, αλλά κάθε φθινόπωρο, αμέσως μετά τις βροχές, βγάζει συστάδες μικρών κίτρινων-καστανών μανιταριών στις βάσεις των δέντρων. Αυτά τα μανιτάρια, που ονομάζονται συνήθως “μανιτάρια μελιού”, είναι το ορατό μέρος του μύκητα που βλέπει ο περαστικός.



Ο κύριος όγκος του βρίσκεται κάτω από το έδαφος – ένα τεράστιο δίκτυο με παρακλάδια που μοιάζουν με μαύρο νήμα (ονομάζονται ριζωματώδη). Η υπόγεια ανάπτυξη μπορεί να εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα. Το δείγμα στο Εθνικό Δάσος Malheur καλύπτει έκταση 2.200 στρεμμάτων και έχει ονομαστεί “Humongous Fungus”. Ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 από μια ομάδα ερευνητών που εργάζονταν σε ένα άσχετο έργο σχετικά με τις βιολογικές επιπτώσεις των εκπομπών ραδιοσυχνοτήτων στην άγρια ​​φύση.



Πριν ανακαλυφθεί οι επιστήμονες γνώριζαν ότι ένας μύκητας θα μπορούσε να μεγαλώσει αρκετά, αλλά κανείς δεν περίμενε να γίνει τόσο μεγάλος. Λιγότερο από μια δεκαετία αργότερα, μια ομάδα ερευνητών από την αμερικανική υπηρεσία δασών, προσπαθώντας να διερευνήσει την αιτία που πολλά δέντρα στο εθνικό δάσος Malheur ξεραίνονταν, ανακάλυψε μια άλλη αποικία Armillaria. Ο μύκητας αυτός δεν ήταν μόνο μεγάλος αλλά και πολύ παλιός, με ημερομηνία που κυμαίνεται από 2.400 χρόνια έως 8.500 χρόνια.