Σελίδες

Thessaloniki video tour

4/7/17

Πέντε υπέροχα κυκλαδονήσια για να πάτε τώρα - Ιδέες για κοντινές αποδράσεις σε κυκλαδίτικο φόντο


 
Όσο προχωράει το καλοκαίρι, τόσο πιο πολύ ταξιδεύει το μυαλό σε πλακόστρωτα καλντερίμια, παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά, ηλιοβασιλέματα και κοκτέιλ δίπλα στο κύμα. Γιατί να περιμένουμε μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο για να τα απολαύσουμε;

Λίγες... 

 
 
 
 
 
 
ώρες με το πλοίο από την Αττική, τα κοντινά Κυκλαδονήσια προσφέρονται για ολιγοήμερες, αναζωογονητικές αποδράσεις- και είναι υπέροχα αυτήν την εποχή χωρίς την πολυκοσμία του Αυγούστου.

Αν δεν μπορείτε κι εσείς να περιμένετε, φτιάξτε βαλίτσα για τα παρακάτω νησιά και αποδράστε έστω και για λίγο στον φωτεινό κόσμο των Κυκλάδων.
Άνδρος



Αγαπημένη επιλογή για τους αθηναίους weekenders, η αρχοντική Άνδρος διαφέρει αρκετά από τα υπόλοιπα κυκλαδονήσια. Το ξερό τοπίο, εδώ, αντικαθίσταται από καταπράσινες εκτάσεις και τρεχούμενα νερά που γεμίζουν το μάτι με πανέμορφες εικόνες. Πρωταγωνίστρια στην Άνδρο δεν είναι άλλη από την αριστοκρατική Χώρα με τα πανέμορφα καπετανόσπιτα που ατενίζουν τη θάλασσα, τα γραφικά σοκάκια και τα κομψά μαγαζάκια.

Το νησί φημίζεται για τον καλλιτεχνικό και πολιτιστικό προσανατολισμό του, καθώς εδώ συναντώνται το αξιόλογο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Γουλανδρή και το Ίδρυμα Πέτρου και Μαρίνας Κυδωνιέως. Σημείο αναφοράς του νησιού, επίσης, το κοσμοπολίτικο Μπατσί, με πολλές επιλογές σε φαγητό και διασκέδαση.



Στην Άνδρο θα βουτήξετε σε μια από τις πλέον πολυφωτογραφημένες παραλίες των Κυκλάδων, στης Γριάς το Πήδημα, με τον χαρακτηριστικό βράχο μέσα στη θάλασσα. Στις πολυσύχναστες συγκαταλέγεται η οργανωμένη και κοσμοπολίτικη Χρυσή Άμμος, όπου βρίσκεται το αγαπημένο beach bar Gold Beach, και η κεντρική παραλία του Μπατσίου. Εναλλακτικά, στρώστε την πετσέτα σας στον πεντακάθαρο Ζόρκο που είναι επίσης οργανωμένος (υπάρχει επίσης καντίνα και ταβέρνα) ή στην ωραία, αμμουδερή παραλία Πίσω Γυάλια μια ανάσα από την Χώρα. Μετά τις βουτιές, καθίστε για καφέ και ποτό πλάι στο κύμα στο Capriccio ή στον Βράχο στο Μπατσί.

Πού να μείνετε: Στη Μικρά Αγγλία που συνδυάζει τη νεοκλασική πολυτέλεια και αρχιτεκτονική με την κυκλαδίτικη φιλοξενία (Μ.Ι. Γουλανδρή 13, Χώρα, τηλ. 22820 22207, www.micra-anglia.gr). Μια καλή επιλογή είναι και τα διαμερίσματα Anemomiloi Andros στη Χώρα (τηλ. 22820 29067, www.anemomiloi.gr), όπως και το Paradise Design Apartments στο Μπατσί (τηλ. 22820 41328, paradisedesignapartments.gr).

Πού να φάτε: Στη δροσερή αυλή του Ζοζέφ θα φάτε κατσικάκι στο φούρνο που λιώνει στο στόμα, σκορδομακάρονα και φυσικά ανδριώτικη φουρτάλια (Πιτροφός, τηλ. 22820 51050). Για θαλασσινά, στο μεζεδοπωλείο ο Νόνας, που βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά της Χώρας μπροστά από τη θάλασσα (τηλ. 22820 23577). Στην περιοχή Λειβάδια, λίγο έξω από τη Χώρα, θα βρείτε το εστιατόριο Γεύσεις με θέα. Η κυρία Φωφώ ετοιμάζει με μεράκι σπιτικά πιάτα και νόστιμους μεζέδες που θα σας κερδίσουν με την πρώτη πιρουνιά. Στα συν η υπέροχη θέα στη Χώρα (τηλ. 22820 23531).
Κύθνος



Τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, μια ολόλευκη Χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου και οι φιλόξενοι κάτοικοι κάνουν την Κύθνο αγαπημένο και ξεχωριστό προορισμό. Με κατάλευκα σπιτάκια, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρές πλατείες, όμορφες εκκλησίες και ενδιαφέροντα στέκια για φαγητό, η Χώρα της Κύθνου θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή. Στα highlights του νησιού, η Δρυοπίδα, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές τους, η γραφική Αγία Ειρήνη, η Παναγιά Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία και η Κολώνα, μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων.



Οι θερμές πηγές εξακολουθούν να προσελκύουν επισκέπτες στην Κύθνο, αν και οι περισσότεροι την επιλέγουν για τις όμορφες παραλίες της, όπως οι οργανωμένες Επισκοπή και Απόκρουση, ο Άι Σώστης, τα Ποτάμια και, φυσικά, η εξωτική Κολώνα που κλέβει τις εντυπώσεις. Στη Χώρα θα πιείτε το ποτό σας στο Moyo, στο Amorouza και στο Gazoza.

Πού να μείνετε: Μια ανάσα από την παραλία των Λουτρών θα βρείτε τον ξενώνα Αφροδίτη, με απλά και άνετα δωμάτια και χαριτωμένα μπαλκονάκια που βλέπουν στο Αιγαίο (τηλ. 22810 31651, xenonas-afroditi.com). Εναλλακτικά, επιλέξτε τα περιποιημένα στούντιο του Kontseta, που έχουν όλες τις ανέσεις και είναι διακοσμημένα σύμφωνα με τις παραδόσεις του νησιού (Μέριχας, τηλ. 22810 33024 www.kontseta.gr).

Πού να φάτε: Το Άριας Γεύσεις, που βρίσκεται σε ένα μικρό όρμο στην Αγία Ειρήνη, είναι το πιο ατμοσφαρικό εστιατόριο του νησιού- ό,τι πρέπει για ρομαντικό δείπνο με φρέσκο ψάρι δίπλα στο κύμα (τηλ. 22810 31371, http://arias.gr). Για σωστά ψημένο ψάρι και αστακομακαρονάδα στον Μέριχα, πιάστε τραπέζι στο Όστρια (τηλ. 22810 33017). Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και το σπιτικό φαγητό που ετοιμάζει η κυρία Ελένη στο Αρχιπέλαγος, στην Παναγία Κανάλα (τηλ. 22810 32380).
Σύρος



«Μία φούντωση, μια φλόγα, έχω μέσα στην καρδιά, λες και μάγια μου 'χεις κάνει, Φραγκοσυριανή γλυκιά» έλεγε ο Βαμβακάρης. Από το 1935 έως και σήμερα αμέτρητα στόματα το έχουν σιγοτραγουδήσει αντικρίζοντας τις ομορφιές της πλανεύτρας Σύρου. Δεν είναι υπερβολή το να πει κανείς ότι η Σύρος για ένα από τα πιο όμορφα και ιδιαίτερα νησιά της χώρας, αφού παραδίδει σταθερά μαθήματα ιστορίας και πολιτισμού στους επισκέπτες της. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο νησί είναι το λιμάνι, ενώ κατευθυνόμενος στα ενδότερα, έρχεται αντιμέτωπος με την πανέμορφη πρωτεύουσα Ερμούπολη. Τα γοητευτικά χωριά, που κουβαλούν την αίγλη του παρελθόντος, γίνονται πόλος έλξης, ενώ οι παραλίες του νησιού δίνουν στον επισκέπτη πλήθος επιλογών. Από τη ρεμπέτισσα Άνω Σύρο ως τα αριστοκρατικά Βαπόρια, η Σύρος επιβεβαιώνει πως μπορεί να μαγέψει όποιον της αφιερώσει χρόνο.



Τα Αστέρια είναι η πιο κοντινή παραλία στην Ερμούπολη και βρίσκεται κάτω από τον Άγιο Νικόλαο. Τα νερά της είναι κρυστάλλινα και το σημείο θυμίζει παραλίες της ιταλικής ριβιέρας. Στο βραχώδες σκηνικό της θα έχετε τη δυνατότητα να χαλαρώσετε στο Asteria Beach Bar και να απολαμβάνετε κάθε τόσο τις βουτιές σας. Ο Γαλησσάς, το Κίνι και οι Αγκαθωπές είναι μερικές από τις ωραιότερες, οργανωμένες παραλίες της Σύρου. Αν θέλετε να ανακαλύψετε τους άγριους κολπίσκους του νησιού, μπορείτε να πάρετε το καΐκι από το Κίνι. Οι παραλίες Αετός, Βαρβαρούσα, Γράμματα και Λια είναι αληθινοί θησαυροί.

Πού να μείνετε: Ένα παλιό αρχοντικό σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι και το κέντρο της Ερμούπολης μπορεί να γίνει το καταφύγιό σας, αρκεί να επιλέξετε τον ξενώνα Lila για τη διαμονή σας στη Σύρο (Ιωάννου Κοσμά & Φιλικής Εταιρείας, Ερμούπολη, τηλ. 22810 82738, http://guesthouse.gr). Εάν επιθυμείτε high end υπηρεσίες επιλέξτε το 5* Boutique Hotel Ploes που στεγάζεται σε ένα διατηρητέο αρχοντικό του 19ου αιώνα, λίγα μέτρα από το κέντρο της Ερμούπολης (Απόλλωνος 2, Ερμούπολη, τηλ. 22810 79360, www.hotelploes.gr).

Πού να φάτε: Στο εστιατόριο Αλλού Γυαλού (τηλ. 22810 71196) στην παραλία Κίνι για γεύσεις της δημιουργικής ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας. Στο Αρχονταρίκι της Μαρίτσας (Εμ. Ροΐδη 8, τηλ. 22810 86771) στην Ερμούπολη για αυθεντικά, ελληνικά εδέσματα. Στην ιστορική ταβέρνα του Λιλή στην Άνω Σύρο (τηλ. 22810 88087) για εξαιρετικά αιγαιοπελαγίτικα πιάτα.