Σελίδες

video Θεσσαλονικη

5/6/17

Εκπληκτικά γλυπτά από… άμμο στην Αμμουδάρα (ΦΩΤΟ)


 
Ξεκίνησε σήμερα το 2ο Φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο στην Αμμουδάρα που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Δήμου Μαλεβιζίου και του ΕΟΤ και με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Σήμερα...

 
 
 
 
 
ολοκληρώθηκε ο εγκιβωτισμός της άμμου σε καλούπια μέχρι τριών μέτρων και οι γλύπτες αρχίζουν να φιλοτεχνούν τα έργα τους, που αναμένεται να εκπλήξουν μικρούς και μεγάλους! Το θέμα του φεστιβάλ φέτος είναι «Καλοκαιρινές διακοπές» και το μήνυμά του «Καθαρές θάλασσες, καθαρές παραλίες».

Όπως προαναφέρθηκε, το φεστιβάλ Γλυπτικής στην άμμο τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και του δήμου Μαλεβιζίου, ενώ έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Διοργανώνεται από το σύλλογο Γυναικών δήμου Μαλεβιζίου «Η Μέλισσα» σε συνεργασία με τον γλύπτη Μανώλη Χαρκούτη. Το φεστιβάλ υποστηρίζουν με χορηγίες τους επιχειρήσεις της Κρήτης κυρίως από το χώρο του τουρισμού. Στο πρωτότυπο εικαστικό γεγονός, μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα στην Ευρώπη, εκτός από τον Μανώλη Χαρκούτση, θα φιλοτεχνήσουν έργα ο πανεπιστημιακός καθηγητής από την Ουκρανία Yuriy Mysko και η επίσης Ουκρανή, διακεκριμένη γλύπτρια Lyudmyla Mysko. 
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί διαδοχικά σε δύο σημεία:
  • Στο κέντρο της Αμμουδάρας από σήμερα μέχρι και τις 12 Ιουνίου.  Συγκεκριμένα, οι γλύπτες φιλοτεχνούν τα έργα τους στην παραλία που βρίσκεται στο τέρμα της οδού Νάξου, λίγο παρακάτω από το κεντρικό χώρο στάθμευση οχημάτων.
  • Λίγα μέτρα δυτικά των εκβολών του Αλμυρού ποταμού, από τις 13 έως και τις 20 Ιουνίου
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του φεστιβάλ, τα γλυπτά θα παραμείνουν στους χώρους τους, εκτός απροόπτου μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, για να τα χαίρονται μικροί και μεγάλοι. Θα δημιουργηθούν συνολικά έξι έργα εφήμερης τέχνης, τρία σε κάθε σημείο του φεστιβάλ.
Ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης, σε δηλώσεις του τόνισε: «Ένας σημαντικός θεσμός που προάγει την τέχνη και προβάλει σε όλο τον κόσμο το δήμο μας και συνολικά την Κρήτη,  δημιουργείται σιγά – σιγά στην Αμμουδάρα.  Φέτος κάνουμε ένα ακόμα βήμα, καθώς τα γλυπτά είναι έξι αντί για τρία που ήταν πέρυσι στο πιλοτικό φεστιβάλ. Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι ο ΕΟΤ έθεσε το φεστιβάλ υπό την αιγίδα του, ενώ έχουμε την υποστήριξη και της Περιφέρειας Κρήτης.
Ευχαριστούμε επίσης θερμά όλους τους χορηγούς που πίστεψαν και υποστηρίζουν αυτή την ιδέα, σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών για τις επιχειρήσεις. Έχουμε στόχο να συμβάλουμε όσο μπορούμε στην ανάπτυξη της τέχνης και της παιδείας αλλά  και στην προβολή του τόπου μας ως ένας ιδιαιτέρως ενδιαφέρων προορισμός».
Το φεστιβάλ Γλυπτικής θα είναι επισκέψιμο για το κοινό από τις 3 έως και τις 20 Ιουνίου, καθώς οι γλύπτες τις πρώτες ημέρες θα εγκιβωτίζουν την άμμο στα καλούπια, όπου στη συνέχεια θα δημιουργούν τα έργα τους μπροστά στον κόσμο!
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα έργα από άμμο αναμένεται να παραμείνουν στους χώρους τους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Η προσέλευση του κοινού θα είναι ελεύθερη.
Δείτε μερικά από τα γλυπτά που κόσμησαν πέρυσι την παραλία της Αμμουδάρας στην παραπάνω gallery.
Πηγή: cretapost.gr