Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/6/17

Πάνω στην άμμο την ξανθή γράψαμε τ’ όνομά της...



 Γράφει, ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ονειρεύομαι μια μεγάλη ακρογιαλιά, με παρθένα αμμουδιά, να την περπατήσω ξυπόλυτος απ’ τη μια άκρη ως την άλλη, η ζεστή άμμος να μου γαργαλάει τις πατούσες, να αφήσω τις πατημασιές μου πάνω της. Και δίπλα τη θάλασσα, ρηχή, ζεστή, να μπω μέσα και να χαλαρώσω, να παραδοθώ στην αγκαλιά της...

Υπάρχει άραγε τέτοια ακρογιαλιά;

Ναι, υπάρχουν πολλές, όσες θέλεις, στη Λήμνο. Τριακόσιους εβδομήντα οκτώ (378) κόλπους και ακρογιαλιές έχει η Λήμνος: Κότσινας, Εβγάτης, Πλατύ, Άη-Γιάννης, Αγ. Παρασκευή, Νευτίνα, Κέρος, Φαναράκι, Χαβούλη, Διαπόρι, Βουρλίδια, Πλάκα, Αγ. Σωτήρα κι εκατοντάδες άλλοι. Όλοι με παρθένα αμμουδιά, με ρηχή και ζεστή θάλασσα.

Θέλεις πολυκοσμία και κοσμοπολίτικο περιβάλλον; Πήγαινε στον Αυλώνα, στην αμμουδιά δίπλα στο πολυτελές ξενοδοχείο PORTO MYRINA PALLAS. Πήγαινε στο Πλατύ, στην ατέλειωτη αμμουδιά που φτάνει μέχρι το πολυτελές ξενοδοχείο LEMNOS VILLAGE. Πήγαινε στο Βάρος, στο άλλο πολυτελές Varos Village, πήγαινε στα Ρηχά Νερά, με τη ζεστή και ρηχή αμμουδιά, με τις τζιτζιφιές που ρίχνουν την παχιά σκιά τους στην άμμο και φτάνουν μέχρι το κύμα, με τις γραφικές ταβέρνες και τα μοντέρνα μπαράκια.



Θέλεις ησυχία και ηρεμία; Όλες οι άλλες αμμουδιές είναι δικές σου.

Θέλεις να περπατήσεις ολομόναχος μια ατέλειωτη αμμουδιά πέντε χιλιομέτρων, με ψιλή σαν ζάχαρη άμμο, με τον γαλαζοπράσινο κόλπο να στέλνει χιλιάδες κυματάκια να σκάνε στα πόδια σου, και πότε-πότε κάποιο ξαφνιασμένο κεφαλόπουλο να πηδάει έξω απ’ το νερό; Πήγαινε στο Γομάτι.

Θέλεις το δικό σου, προσωπικό, αποκλειστικό κόλπο, παρέα μόνο με τους γλάρους; Ακολούθησε το μονοπάτι. Θα σε βγάλει σε απόμερη αγκάλη, σε έναν από τους χιλιάδες κόλπους που έχει γύρω-γύρω το νησί.

Η Λήμνος, αν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ελλάδας (8η σε μέγεθος, με 176 χιλιόμετρα ακτογραμμή), έχει συγκριτικά ελάχιστους κατοίκους (μόλις 10.000). Η πρωτεύουσα Μύρινα έχει μόλις 4.000 κατοίκους, τα 32 χωριουδάκια της κατά μέσο όρο 150-200. Η Λήμνος είναι ακόμα παρθένα και περιμένει να την ανακαλύψεις. Έχει πάρει όλες τις μπλε σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κρυστάλλινα νερά της και τις πεντακάθαρες αμμουδιές της. Η θάλασσα είναι ρηχή και ζεστή. Κι η άμμος περιμένει ν’ αφήσεις τα δικά σου χνάρια πάνω της. Να γράψεις τ’ όνομά της...