Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/5/17

Γνωρίστε τον εαυτό σας μέσα από τη ρήση του Σωκράτη


«Το «γνώθι σ’ αυτόν» είναι η αρχή κάθε σοφίας»

Στη ζωή υπάρχουν μαθήματα κλειδιά, που μπορούν να σε αλλάξουν οδηγώντας στην αυτογνωσία, και την ευτυχία.


Ο Σωκράτης έλεγε ότι δεν μπορείς να διδάξεις σε κανέναν τίποτα. Δεν έχει σημασία πόσο σκληρά προσπαθείς, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να μαθεις τους ανθρώπους να σκέφτονται. Να τους βοηθήσεις να ανοίξουν τα μάτια τους και να συνειδητοποιήσουν όλα αυτά που είναι ικανοί να κάνουν.
Η αυτογνωσία μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τη δική σας ταυτότητα. Στην καθημερινή μας ζωή, συνήθως λέμε ότι αναζητάμε ενδείξεις για τα σημαντικά δομικά στοιχεία του εαυτού μας. Στην πραγματικότητα συναναστρεφόμαστε και θέλουμε να γνωρίσουμε περισσότερο τους άλλους, παρά τον ίδιο μας τον εαυτό.
Η αναγκαιότητα της αυτογνωσίας γίνεται μέσα από μία διαδικασία απελευθέρωσης από τη θυματοποιημένη στάση ζωής, σε ενεργητική και συγχρόνως ευεργετική στάση.
Ευτυχία, είναι όταν μπορείτε να εκφράζετε ελεύθερα τις επιθυμίες και τα ιδεώδη που σας αντιπροσωπεύουν.
Γνωρίζοντας τον εαυτό σας έχετε λιγότερες εσωτερικές συγκρούσεις, καθώς οι εξωτερικές ενέργειές σας είναι σύμφωνες με τα εσωτερικά σας συναισθήματα και αξίες.
Όλες οι ανθρώπινες έννοιες είναι προβολές του ανθρώπινου πνεύματος γι' αυτό τις περισσότερες φορές είναι απατηλές. Δεν βλέπουμε την πραγματικότητα αλλά την αντιλαμβανόμαστε όπως εμείς νομίζουμε πως είναι. Αυτό έχει επιπτώσεις όχι μόνο στο πώς καταλαβαίνουμε τον κόσμο, αλλά και πώς καταλαβαίνουμε τους ανθρώπους.
O Σωκράτης, μέσω της Μαιευτικής μεθόδου και του διαλόγου εκμαίευε από τον συνομιλητή του την αλήθεια-γνώση που είχε μέσα του αλλά δεν την γνώριζε. Ο άνθρωπος δε μπορεί να αναζητά αυτό που δε γνωρίζει. Δεν ξέρει τί να αναζητήσει αλλά ούτε αυτό που γνωρίζει μπορεί να το αναζητά γιατί ήδη το ξέρει. Ο άνθρωπος τίποτε νέο δε μαθαίνει, παρά μόνο παίρνει συνείδηση των όσων ήδη γνωρίζει. Η γνώση- μάθηση είναι ανάμνηση -ενθύμιση, και η ανάμνηση υπάρχει μέσα μας...

*** Σοφία είναι να γνωρίζεις πόσα λίγα ξέρεις. Eν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα
«Είμαι ο σοφότερος ζωντανός άνθρωπος, γιατί γνωρίζω ένα πράγμα, και αυτό είναι ότι δεν γνωρίζω τίποτα. Η αληθινή σοφία έρχεται στον καθένα μας όταν συνειδητοποιήσουμε πόσο λίγα γνωρίζουμε για τη ζωή, τους εαυτούς μας και τον κόσμο γύρω μας.»
Όταν γνωρίσετε τον εαυτό σας, είστε σε θέση να κάνετε καλύτερες επιλογές με οδηγίες χρήσεως τις οποίες μπορείτε να εφαρμόσετε για να λύσετε τα ποικίλα προβλήματα της ζωής.
Με τον αυτοέλεγχο καταλαβαίνετε τι σας παρακινεί να αντισταθείτε στις κακές συνήθειες και να αναπτύξετε καλές. Θα έχετε επίγνωση ποιες αξίες και στόχοι ενεργοποιούν τη θέληση σας.
Μπορείτε να έχετε μεγαλύερη αντοχή στην κοινωνική πίεση. Όταν βασίζεστε στις αξίες σας, είναι λιγότερο πιθανό να πείτε "ναι" όταν θέλετε να πείτε "όχι".
Η ανοχή και κατανόηση των άλλων, είναι άλλο ένα σημάδι της αυτογνωσίας. Συνειδητοποιείτε τις δικές σας αδυναμίες μέσα από τον δικό σας αγώνα, και μαθαίνετε πως μπορείτε να βοηθήσετε τους άλλους.
Θα πρέπει να είστε ο εαυτός σας. Μην προσποιείστε. Ο καλύτερος τρόπος να ζήσεις στον κόσμο, είναι να είσαι στην πραγματικότητα αυτό που φαίνεσαι. Αν προσέξετε, θα δείτε ότι όλες οι ανθρώπινες αρετές αυξάνουν και ενισχύονται με την πρακτική.
Ο Σωκράτης έλεγε: «Δεν κάνω τίποτα, αλλά θα προσπαθήσω να σας πείσω, νέους ή ηλικιωμένους, να μην σκέφτεστε αυτά που κατέχετε, και κυρίως να φροντίσετε για την βελτίωση της ψυχής. Η αρετή δεν φτιάχνεται από τα χρήματα, αλλά από την αρετή έρχονται τα χρήματα. Αυτή είναι η διδασκαλία μου, και αν αυτό είναι δόγμα που διαφθείρει τη νεολαία, τότε είμαι ένας κακός άνθρωπος.»
Το κίνητρο που σας δίνουν οι αξίες της ζωής σας κρατούν σε καλή ψυχολογία ακόμα και όταν είστε κουρασμένοι.Εσείς που εστιάζετε την προσοχή και τα ενδιαφέροντά σας;

*** Θα είσαι πλούσιος όταν συνειδητοποιήσεις ότι έχεις αρκετά.
«Είναι πλουσιότερος αυτός που είναι ικανοποιημένος με το λιγότερο. Η ικανοποίηση είναι ο φυσικός πλούτος, η πολυτέλεια είναι τεχνητή φτώχεια».
Μπροστά σε ένα πρόβλημα μας δίνεται η ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τι δεν λειτουργεί σωστά ή καθόλου, τόσο σε σωματικό όσο και σε ψυχικό επίπεδο. Συνεπώς, σε μια περίοδο κρίσης στη ζωή μας προκύπτει η ανάγκη για αυτογνωσία.
Ρωτήστε τον εαυτό σας : Πως μπορείτε να ανακαλύψετε την κρυμμένη ταυτότητά σας; Πόση αξία δίνετε στην αυθεντικότητα και ικανοποίηση της ζωής σας;
Η καθημερινή σας ζωή είναι πιο ευχάριστη όταν είστε συγχρονισμένοι με τους βιορυθμούς σας, δεν αποβάλετε ενέργεια, και δεν προσποιείστε κάτι που δεν είστε.

*** Επέλεξε τα λόγια σου με σύνεση.«Οι λάθος λέξεις δεν είναι μόνο βλαβερές, αλλά μολύνουν με κακία την ψυχή σου.»
Λογικά σκεπτόμενοι,το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να χρησιμοποιούμε τις λέξεις με σύνεση, και όταν φέρεται κάποιος λάθος καλό είναι να απολογείται και να διορθώνει τη συμπεριφορά του, αλλά κάτι τέτοιο δεν το βλέπουμε συχνά να συμβαίνει. Όλες οι λέξεις και φράσεις μικρές, μεγάλες, ή ακόμη και αφηρημένες, έχουν σημασία και συναισθηματική απήχηση στους άλλους.

*** Μην καταπνίξεις ποτέ την περιέργεια σου! «Η αναζήτηση είναι η αρχή της σοφίας. »
Η χημεία του εγκεφάλου μας αλλάζει, όταν γινόμαστε περίεργοι. Μας βοηθά στην αναζήτηση, και τη μάθηση, όπως επίσης να διατηρήσουμε καλύτερα μια πληροφορία. Όταν ενεργοποιείται το κύκλωμα, απελευθερώνεται μια διεγερτική χημική ουσία -η ντοπαμίνη- που παίζει ρόλο στη βελτίωση των συνδέσμων που εμπλέκονται με την μάθηση.
Όσοι είναι περίεργα μυαλά θυμούνται περισσότερο αυτά που θέλουν να μάθουν και τις σωστές απαντήσεις, όχι μόνο σε θέματα που τους αφορούν. Επιστήμη σημαίνει ότι δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις, αλλά ότι έχεις ερωτήσεις και αναζητάς απαντήσεις.
Η αυτογνωσία είναι μία μακρόχρονη διαδικασία, που απαιτεί υπομονή και επιμονή. Πολλές φορές είναι μια επώδυνη διαδικασία, αλλά κρίνεται απαραίτητη. Μας απελευθερώνει από τα δεσμά του παρελθόντος, και ανοίγει τον δρόμο προς την ευτυχία. Μας δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσουμε τον εσωτερικό μας κόσμο, τα λάθη τις προτεραιότητές μας, όπως επίσης να δείχνουμε σεβασμό στον εαυτό μας και τους άλλους. Γνωρίζοντας ποιοί πραγματικά είμαστε, γινόμαστε πιο αυθεντικοί δίνοντας αξία στην ψυχή με τον τρόπο ζωής μας!