Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/5/17

Η μυρωδιά του σώματος μαρτυρά την ασθένεια που έχουμε


Διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια και δεκάδες άλλες ασθένειες αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος και η ανίχνευση της χαρακτηριστικής οσμής που αναδύεται θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διάγνωσή τους, λένε οι ειδικοί.

Ο διαβήτης  κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν ασετόν, η ηπατική ανεπάρκεια σαν σάπιο ψάρι, ο κίτρινος πυρετός  κάνει το δέρμα να μυρίζει σαν κρεοπωλείο, η σχιζοφρένεια κάνει τον ιδρώτα να μυρίζει σαν ξύδι, ο τυφοειδής πυρετός  κάνει την ανάσα να μυρίζει σαν φρεσκοψημμένο ψωμί και οι ουρολοιμώξεις  κάνουν τα ούρα να μυρίζουν σαν αμμωνία.
Πενήντα ασθένειες αλλάζουν τη χημεία του σώματος και κατά συνέπεια τη μυρωδιά του δέρματος, του ιδρώτα, των ούρων κ.λ.π. Και μπορεί η ανθρώπινη μύτη να μην μπορεί να "συλλάβει" τη διαφορά αλλά όπως επισημαίνουν οι ειδικοί οι ηλεκτρονικές «μύτες» εύκολα μπορούν να τις ξεχωρίσουν.
Για αυτό η τεχνολογία της ανίχνευσης των νοσημάτων μέσω της χαρακτηριστικής μυρωδιάς που αναδύει το σώμα, έχει εξελιχθεί πολύ την τελευταία 25ετία, σύμφωνα με ανασκόπηση της ιατρικής βιβλιογραφίας η οποία έχει δημοσιευτεί  στην επιθεώρηση «Sensors». Πολυάριθμες ηλεκτρονικές εφαρμογές επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ιταλία, που βασίζονται στις οσμές έχουν επινοηθεί για τομείς της ιατρικής όπως η διαγνωστική, η ανοσολογία, η παθολογοανατομία,  η φαρμακολογία, η φυσιοθεραπεία, η φυσιολογία, η προληπτική ιατρική, η τηλεϊατρική και η επούλωση των πληγών.
Ακόμα και ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως αυτός του μαστού, αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματος και γι’ αυτό οι επιστήμονες προσπαθούν να επινοήσουν αξιόπιστα τεστ, τα οποία θα τον ανιχνεύουν εγκαίρως.