Σελίδες

Thessaloniki video tour

26/5/17

Τι συμβαίνει όταν ένας Ναρκιστής δεσμεύεται


Αν βγαίνετε ραντεβού με ένα ναρκισιστή, θα πρέπει να ξέρετε ...



Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε την αρχική γοητεία των ναρκισσιστών. Είναι χαρισματικά, γοητευτικά και εντελώς συναρπαστικά πρόσωπα, που δίνουν πολύ καλές πρώτες εντυπώσεις. Η μαγνητική τους προσωπικότητα μπορεί να εξηγήσει την δημοτικότητά τους, και οι μακροχρόνιες σχέσεις αποτελούν πρόκληση για αυτούς.
Τι σημαίνει αυτό για εσάς, αν βγαίνετε ραντεβού με ένα ναρκισσιστή ;
Οι ρομαντικές σχέσεις με τους ναρκισσιστές δεν είναι εύκολες.
Οι ναρκιστές - οι οποίοι εξ ορισμού έχουν υπερβολική αίσθηση αυτονομίας -, τείνουν να μπλέκονται στο παιχνίδι των σχέσεων, σαν ένα τρόπο για να ασκήσουν δύναμη και να ενισχύσουν την ανεξαρτησία τους. Αυτό δεν είναι διασκεδαστικό για έναν σύντροφο ναρκισσιστή, ο οποίος μπορεί μερικές φορές να αισθάνεται παραμελημένος, και εντελώς αβέβαιος για τη σχέση.
Τα ναρκισσιστικά άτομα είναι συχνά επιδέξια στο να διατηρούν τη συναισθηματική τους απόσταση, αλλά στηρίζονται στην συντροφική σχέση γιατί θέλουν πάντα να κερδίζουν κάτι.
Σε γενικές γραμμές έχουν επιτυχία σε σύντομες σχέσεις (π.χ. μιας νύχτας), σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι σε μακροπρόθεσμες σχέσεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή τα ναρκισσιστικά άτομα γενικά εκτιμούν τις σχέσεις που μπορούν να βγάλουν κάτι από αυτές (π.χ. φυσική ευχαρίστηση) πάνω από τη δυνατότητα οικειότητας, και συναισθηματικής σύνδεσης .
Τι γίνεται αν ένα άκρως ναρκισσιστικό άτομο αποφασίσει να παντρευτεί; Ένας τέτοιος γάμος είναι καταδικασμένος.
Μια νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο UCLA, μας δίνει κάποιες απαντήσεις. Ο διαχρονικός σχεδιασμός της μελέτης επέτρεψε την παρατήρηση του τρόπου με τον οποίο οι παράγοντες του ναρκισισμού, αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου.
Τι ανακάλυψαν; Ο ναρκισσισμός είναι σαν ένα κέικ σοκολάτας, ελκυστικός στην αρχή, αλλά επιζήμιος με την πάροδο του χρόνου. Το αποτέλεσμα του ναρκισσισμού ήταν σταθερό: Αν δεν είναι ικανός να κάνει μια μεγάλη σχέση, πώς μπορεί να σταθεί σε ένα γάμο;
Το κύριο εύρημα αυτής της μελέτης, δείχνει ότι ο γάμος με έναν ναρκισσιστή επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου. Όσες περισσότερες ναρκισσιστικές ιδιότητες είχαν οι γυναίκες (π.χ. δικαιώματα, εκμετάλλευση), τόσο μεγαλύτερη ήταν η ικανοποίηση του γάμου με την πάροδο του χρόνου. Με άλλα λόγια, η περίπτωση ενός ραντεβού με ένα ναρκισσιστή ήταν μια προδιαγεγραμμένη πρόβλεψη χαμηλής προ-συζυγικής ποιότητας σχέσης.
Η αποτυχία έρχεται αργότερα, κατά τη διάρκεια του γάμου.
Όταν τα πρώτα χρόνια γάμου πέρασαν, τα ζευγάρια με ναρκισσιστικούς συζύγους ανέφεραν λιγότερη ικανοποίηση και περισσότερα προβλήματα.
Το ενδιαφέρον της έρευνας ήταν ότι ναρκισσισμός των συζύγων, ήταν η κινητήρια αιτία προβλήματος στην ποιότητας σχέσης, τόσο της ανδρικής όσο και της γυναικείας αντίληψης.
Οι τάσεις εξουσίας, η απουσία ενσυναίσθησης, και η εγωπάθεια είναι ανδρικά προνόμια, όπως αποδεικνύει η μελέτη. Οι άνδρες, σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες, έχουν μεγαλύτερη ελευθερία να ασκούν δύναμη.
Εναλλακτικά, η ιδέα της «ευτυχισμένης γυναίκας, και της ευτυχισμένης ζωής» έχει να κάνει με την μεγαλύτερη επιρροή που έχουν τα χαρακτηριστικά των συζύγων στην ποιότητα της σχέσης. Επίσης η έρευνα αναφέρει ότι οι άνδρες αποδίδουν πολύ καλύτερα όταν η σύντροφός τους έχει χαμηλά επίπεδα ναρκισσισμού.
Όλοι οι γάμοι έρχονται αντιμέτωποι με την ερώτηση του πόσο καλά ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να προβληματιστούν για την προσωπικότητα του συντρόφου τους. Η ψυχολογική διαταραχή προσωπικότητας που ονομάστηκε ναρκισσισμός, έχει κύρια χαρακτηριστικά την αλαζονεία, το αίσθημα ανωτερότητας, την έλλειψη ενσυναίσθησης, την καταπάτηση των κανόνων, την συστηματική χειραγώγηση, τα ψέματα, και την απερίσκεπτη συμπεριφορά.
Δώστε το χρόνο που χρειάζεται για να παρατηρήστε το άτομο που σας ενδιαφέρει, πρίν καταδικάσετε τα συναισθήματα και τη ζωή σας.