Σελίδες

Thessaloniki video tour

27/5/17

Το μητρικό γάλα σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα


Μια τεράστια -κατά λάθος- ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες σχετικά με την καταπολέμηση του καρκίνου. 

Το μητρικό γάλα περιέχει μια ουσία που σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα. Οι δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης έδωσαν ήδη πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα και οι ερευνητές πιστεύουν ότι ένα σύμπλοκο μόριο του μητρικό γάλακτος που ονομάζεται HAMLET, θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του καρκίνου του εντέρου και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
Λένε μάλιστα ότι επιτίθεται σε καρκινικά κύτταρα αφήνοντας τα υγιή κύτταρα αβλαβή.
Η καθηγήτρια Catharina Svanborg, η οποία έκανε την αρχική ανακάλυψη, δήλωσε την Παρασκευή «Υπάρχει κάτι μαγικό στην ικανότητα του Hamlet να στοχεύει τα καρκινικά κύτταρα και να τα σκοτώνει».
Το μητρικό γάλα περιέχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται άλφα-λακταλβουμίνη, η οποία μετασχηματίζεται σε παράγοντα καταπολέμησης του καρκίνου όταν βρίσκεται στο έντερο.
Η καθηγήτρια Svanborg, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Lund της Σουηδίας, έκανε την τυχαία ανακάλυψη ότι η ουσία σκοτώνει κύτταρα όγκου κατά την έρευνά της πάνω σε αντιβιοτικά.
https://www.youtube.com/watch?v=wv8WOvU_IpY
«Ψάχναμε για νέους αντιμικροβιακούς παράγοντες και το πρώτο μητρικό γάλα είναι μια πολύ καλή πηγή. Κατά τη διάρκεια ενός πειράματος χρειαζόμασταν ανθρώπινα κύτταρα και βακτήρια και επιλέξαμε καρκινικά κύτταρα για πρακτικούς λόγους. Με έκπληξη, όταν προσθέσαμε αυτή την ένωση γάλακτος, τα νεοπλασματικά κύτταρα πέθαναν. Ήταν μια απολύτως απόκοσμη ανακάλυψη».
Η ουσία προσβάλλει τα καρκινικά κύτταρα με πολλούς τρόπους - ξεφεύγοντας πρώτα από την εξωτερική άμυνα του κυττάρου, στοχεύοντας στη συνέχεια στα μιτοχόνδρια και στον πυρήνα του. Οι ενέργειες αυτές διακόπτουν την πηγή ενέργειας του κυττάρου και «προγραμματίζουν» την αυτοκτονία, σε μια διαδικασία που ονομάζεται απόπτωση.
Οι πρώτες δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο της ουροδόχου κύστης δείχνουν ότι αυτοί που εγχύθηκαν με Hamlet είχαν νεκρά καρκινικά κύτταρα στα ούρα τους μέσα σε λίγες μέρες.
(bovary)