Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/12/16

Telegraph: Η ήσυχη περίοδος για την Ελλάδα τελείωσε – Ετοιμαστείτε για ένα καλοκαίρι πίεσης




Αδιέξοδο στην ελληνική κρίση βλέπει με δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η οποία εξηγεί γιατί το μαρτύριο των...
Ελλήνων δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. Εκτιμά μάλιστα ότι η περίοδος ησυχίας για την Αθήνα τελείωσε και ότι αναμένεται ένα νέο καλοκαίρι πιέσεων, αντίστοιχο με αυτό του 2015.

Η εφημερίδα περιγράφει ένα σκηνικό απόλυτης κρίσης παρομοιάζοντας το μάλιστα και με αυτό της Βενεζουέλας, κάνοντας λόγο για νοσοκομεία χωρίς σύριγγες και λεωφορεία που σκουριάζουν παρατημένα γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπορούν να ξοδέψουν χρήματα για επισκευές.

Ο αρθρογράφος της Βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα δεν πρωταγωνίστησε το 2016 στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, όπως συνέβη το 2015, οι προειδοποιήσεις στην έκθεση του ΔΝΤ  αποκαλύπτουν τις συνέπειες των επαναλαμβανόμενων γύρων αυστηρών οικονομικών μέτρων, σε μια χώρα όπου η λιτότητα δείχνει να μην τελειώνει ποτέ.

Ο λόγος  γίνεται για την τελευταία κόντρα που ξέσπασε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, αναφέροντας μάλιστα χαρακτηριστικά το παράδειγμα με το blog του Πολ Τόμσεν και τις προειδοποιήσεις που αυτό περιελάμβανε για την Ελλάδα.
Μάλιστα ο αρθρογράφος επισημαίνει ότι η μάχη των διαπραγματεύσεων για ακόμα μια φορά ξεφεύγει από τις κλειστές πόρτες, κάτι που λειτουργεί αρνητικά για την Ελλάδα. Αυτό « μπορεί να εξελιχθεί πολύ άσχημα», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει επίσης στους αναγνώστες της το χριστουγεννιάτικο δώρο που αποφάσισε να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στου συνταξιούχους, κίνηση που θεωρήθηκε όπως αναφέρει «σύμβολο ανυπακοής» και το επακόλουθο «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος

«Αν και το θέμα λύθηκε την παραμονή των Χριστουγέννων, με επιστολή από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο προς το Eurogroup, το ΔΝΤ δεν έχει πειστεί ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα επαρκούν.

Με βάση τις πρόσφατες εξελίξεις, εξηγεί το δημοσίευμα, μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι η περίοδος «ησυχίας» για την Ελλάδα τελείωσε και ότι την περιμένει ένα ακόμη καλοκαίρι γεμάτο εντάσεις.

Οι προβλέψεις, η αξιοπιστία και το χάσμα των δανειστών



Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα της Telegraph οι οικονομικές προβλέψεις δείχνουν ευοίωνες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% που θα ακολουθήσει ύφεση φέτος της τάξης του 0,3%. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να ξεπεράσει το 2%, έναντι του 1,75% που ήταν ο στόχος. Αλλά σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει εμπιστοσύνη, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η δημοσιονομική σύνεση γρήγορα μετατρέπεται σε υπερβολή.

Το ΔΝΤ έχει ακόμη 14 δισ. να λαμβάνει, από προηγούμενα πακέτα διάσωσης και δεν προτίθεται να επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Εξάλλου, το ανεξάρτητο γραφείο αξιολόγησης του ίδιου του ΔΝΤ έκρινε ότι το Ταμείο παρέβη τους κανόνες κατά τις προηγούμενες διασώσεις.

Ατύπως, η Κομισιόν πειράζει συνεχώς τα νούμερα για να πετύχει καλύτερα αποτελέσματα και υπάρχει πολιτική χειραγώγηση στο έργο των τεχνοκρατών, συνεχίζει το δημοσίευμα.
Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία επέμβασης ή χειραγώγησης το χάσμα ανάμεσα στις οικονομικές προβλέψεις του ΔΝΤ και των Βρυξελλών είναι ολοφάνερο. Αυτές οι διαφορές προκάλεσαν και την κλιμάκωση της έντασης, μετά από το blog του Πολ Τόμσεν και του Μορίς Ομπστφελντ, που ζήτησαν περικοπές στις συντάξεις και διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Ο Πιερ Μοσκοβισί αντέδρασε και αυτό προκάλεσε καυστική, όπως τη χαρακτηρίζει το βρετανικό δημοσίευμα, απάντηση του Ταμείου, στην οποία επισημαινόταν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι πιο γενναιόδωρες από τη Γερμανία.

Μεταρρυθμίσεις και εργασιακά «το κλειδί» για τα 6,1 δις

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «το κλειδί» για την επόμενη δόση των 6,1 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Ελλάδα είναι οι μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά. Ακόμη και σε αυτό το θέμα, υπάρχει η αίσθηση ότι το ΔΝΤ θέλει από την Ελλάδα να κάνει περισσότερα, συνεχίζει το δημοσίευμα.