Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/16

Πέτρα στα νεφρά! Και τώρα τι κάνουμε;


Πέτρα στα νεφρά! Και τώρα τι κάνουμε;





Η νεφρολιθίαση ή πιο απλά ή «πέτρα στα νεφρά» είναι η δημιουργία λίθων στην περιοχή των νεφρών και δημιουργούνται εξαιτίας κρυστάλλων και μεταλλικών ουσιών (π.χ ασβέστιο) που κυκλοφορούν φυσιολογικά μέσα στα ούρα. Η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί και στα δυο φύλα αλλά υπολογίζεται πως τα ποσοστά των ανδρών που θα εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά είναι διπλάσια, σε σχέση με τις γυναίκες. Όμως ,όσο προχωράει η ηλικία, η συχνότητα της νεφρολιθίασης αυξάνεται και στις γυναίκες.
Πώς θα αναγνωρίσουμε τα κύρια συμπτώματα της πέτρας στα νεφρά;
  • Πόνος, το πιο κοινό σύμπτωμα! Ο πόνος είναι αποτέλεσμα της μετακίνησης της πέτρας από την πύελο προς τον ουρητήρα και μπορεί να πάρει την μορφή μιας απλής ενόχλησης έως ενός οξύ πόνου που εμφανίζεται κατά κύματα και μπορεί να είναι δυσβάσταχτος. (κολικός του νεφρού).
  • Αιματουρία που πολλές φορές συνδυάζεται με πόνο. Η παρουσία αίματος στα ούρα μπορεί να γίνει αντιληπτή από τον ίδιο τον ασθενή καθώς τα ούρα παίρνουν ένα ροζ /κοκκινωπό χρώμα. Μπορεί όμως να γίνει αντιληπτή και στα αποτελέσματα της εξέτασης ούρων που θα προχωρήσει ο ασθενής.
  • Αίσθημα δυσφορίας κατά την ούρηση που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και έμετο.
  • Πυρετός, αν συνυπάρχει ουρολοίμωξη
  • Τσούξιμο κατά την ούρηση
Δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που η νόσος δεν παρουσιάζει συμπτώματα και η ύπαρξή της αποδεικνύεται ύστερα από απεικονιστικό έλεγχο (υπερηχογράφημα), που μπορεί να πραγματοποιηθεί για άλλους λόγους υγείας.
Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για την πέτρα στα νεφρά;
  • Η έλλειψη υγρών, δηλ. αν δεν πίνετε πολλά υγρά και κυρίως αρκετό νερό τα άλατα συγκεντρώνονται στα ούρα και μπορεί να δημιουργήσουν λίθo.
  • Διατροφή με έμφαση στην πρωτεΐνη-νάτριο αλλά πιο φτωχή σε ασβέστιο δημιουργεί προϋποθέσεις για νεφρολιθίαση.

  • Παχυσαρκία. Έχει αποδειχτεί πως η παχυσαρκία και η επιλογή πολλών και επεξεργασμένων τροφίμων ευθύνεται και για την δημιουργία πέτρας στα νεφρά.
  • Το οικογενειακό ιστορικό. Δεν σημαίνει πως αν κάποιος στην οικογένειά σας πάσχει από νεφρολιθίαση, ότι θα νοσήσετε και εσείς , ωστόσο υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες.
Πώς αντιμετωπίζονται οι πέτρες στα νεφρά;
Συνήθως, η χειρουργική επέμβαση δεν είναι άμεσα απαραίτητη και μετά την λήψη άφθονου νερού (πάνω από 2 λίτρα την ημέρα) οι πέτρες μπορεί τελικά να περάσουν μέσω του ουροποιητικού συστήματος και να αποβληθούν με τα ούρα. Γενικά η πρόσληψη πολλών υγρών-με καλύτερο όλων το νερό-είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να μην νοσήσετε. Καλό θα ήταν να προσέξετε και την ποσότητα κρέατος, ψαριού και πουλερικών καθώς οι τροφές αυτές αυξάνουν την ποσότητα του οξέος στα ούρα.
Υπάρχει και η περίπτωση ο γιατρός να σας συνταγογραφήσει κάποια φάρμακα που συμβάλλουν στην πρόληψη σχηματισμού λίθων ασβεστίου και ουρικού οξέος.
Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι πιθανή στις παρακάτω περιπτώσεις:
  • αν η πέτρα δεν αποβληθεί από μόνη της (π.χ είναι πολύ μεγάλη) και γίνει αιτία να προκληθούν κολικοί στο νεφρό
  • αν εντοπίζεται σε δύσκολη θέση και εμποδίζει την κανονική ροή των ούρων
  • αν ο απεικονιστικός έλεγχος αποδεικνύει πως ο όγκος της μεγαλώνει συνεχώς
  • αν είναι η αιτία που προκαλούνται συχνές λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα