
Το πεπτικό έλκος διακρίνεται σε δύο κατηγορίες:
- Έλκος στομάχου
- Έλκος δωδεκαδακτύλου
Παράγοντες Κινδύνου για την ανάπτυξη έλκους:
Λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (70% εμφανίζεται στο έλκος στομάχου και το 90% στο έλκος δωδεκαδακτύλου).
- Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ). Τα φάρμακα αυτά αναστέλλουν την έκκριση προσταγλανδινών διαταράσσοντας την ισορροπία των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού.
- Κάπνισμα, αλκοόλ και stress σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης έλκους χωρίς όμως να αποτελούν άμεσοι κίνδυνοι για ανάπτυξή του.
- Ορισμένα πικάντικα φαγητά και καρυκεύματα δεν δημιουργούν πεπτικό έλκος αλλά μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
- Σύνδρομο Zollinger-Ellison κατά το οποίο προκαλείται υπερέκκριση υδροχλωρικού οξέως στο στομάχι.
Πόνος ή αίσθημα καύσου στο επιγάστριο (άνω μέρος της κοιλιακής χώρας).
- Ναυτία και έμετο.
- Μειωμένη απώλεια όρεξης κυρίως λόγω του πόνου.
- Ήπια απώλεια βάρους.
- Φούσκωμα και αίσθημα δυσφορίας στη κοιλιακή χώρα.
- Δυσπεψία, ρέψιμο και τυμπανισμό με αύξηση παραγωγής αερίων στο γαστρεντερικό σωλήνα.
- Μικρά, συχνά γεύματα και αργή – καλή μάσηση της τροφής.
- Άπαχο κρέας και ψάρι βραστό ή σχάρας.
- Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά ολικής άλεσης, φρούτα, λαχανικά).
- Καλοβρασμένα όσπρια και λαχανικά, εξαρτάται όμως από την ανεκτικότητα του ελκοπαθούς.
Φαγητά κρύα ή σε υψηλή θερμοκρασία, επεξεργασμένα τρόφιμα, λιπαρά τρόφιμα, ανώριμα φρούτα, ξηρούς καρπούς, ντομάτα, λεμόνι, πορτοκάλι, μανταρίνι, γκρέιπ φρουτ, εσπεριδοειδή, τηγανιτά τρόφιμα, τσιγαριστά φαγητά, μπαχαρικά, καρυκεύματα, σάλτσες, τσάι, καφεΐνη, αναψυκτικά, σόδα, αλκοόλ, κάπνισμα.
Φαρμακευτική αγωγή
Αντιόξινα, ανταγωνιστές υποδοχέων ισταμίνης, ανταγωνιστές αντλίας πρωτονίων, αγωγή εκρίζωσης ελικοβακτηρίδιου και άλλων φαρμάκων αποτελούν καθοριστικό παράγοντα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του έλκους σε συνδυασμό με τη διατροφή.
Η διατροφική παρέμβαση και η φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τα αίτια – συμπτώματα του ασθενούς και τις προτιμήσεις – συνήθειές του.
Γράφτηκε απο
Από την Επιστημονική Ομάδα του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Ευαγγέλου Ζουμπανέα (www.diatrofi.gr)