Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/10/16

Tα smartphone μας παχαίνουν






Σε μελέτη που πραγματοποίησαν Αμερικανοί ειδικοί και στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300 φοιτητές, ανακάλυψαν ότι οι εθελοντές περνούσαν κατά μέσο όρο πέντε ώρες την ημέρα ασχολούμενοι με το κινητό τους. Μιλούσαν, έγραφαν δεκάδες sms ή σέρφαραν στο διαδίκτυο, μένοντας ακίνητοι όλο αυτό το διάστημα. Όταν οι ερευνητές ζήτησαν από τους εθελοντές να τρέξουν σε διάδρομο γυμναστικής, διαπίστωσαν ότι όσοι καθημερινά ξόδευαν πιο πολλές ώρες με το κινητό τους, είχαν πολύ χειρότερη φυσική κατάσταση, σε σχέση με αυτούς που περνούσαν  λιγότερες ώρες ασχολούμενοι με αυτό.



Η πολύωρη χρήση των κινητών συμβάλει στη μειωμένη κατανάλωση ενέργειας (θερμίδες) με αποτέλεσμα να αυξάνεται το σωματικό βάρος, επειδή γίνονται λιγότερες καύσεις, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Η χρήση του κινητού είναι το ίδιο επιβλαβής για την υγεία μας, όπως και η παρακολούθηση τηλεόρασης για πολλές ώρες ή η πολύωρη ακινησία στον καναπέ, επισημαίνουν οι ειδικοί.



Οι ερευνητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην «Διεθνή Επιθεώρηση Συμπεριφορικής Διατροφής & Φυσικής Δραστηριότητας».

Τα κινητά συχνά δημιουργούν προϋποθέσεις για λιγότερη κίνηση π.χ. όταν κάποιος προσπαθεί να γράψει ένα SMS, να σερφάρει ή να τραβήξει μια φωτογραφία, αναπόφευκτα επιβραδύνει τον βηματισμό του ή ακινητοποιείται. Επιπλέον τα κινητά φάνηκε ότι επηρεάζουν και τον ύπνο, αφού οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι οι φοιτητές έστελναν μηνύματα κατά τη διάρκεια της νύχτας γεγονός που δεν μπορούσαν να θυμηθούν το πρωί.



Ωστόσο, η έρευνα δεν καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα κινητά τηλέφωνα απαραίτητα ωθούν τους ανθρώπους να είναι λιγότερο δραστήριοι. ''Είναι εξίσου πιθανό οι λιγότερο δραστήριοι άνθρωποι να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα περισσότερο'', ανέφερε ο Jacob Barkley, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, καθηγητής της επιστήμης της άσκησης του ''Kent State University'' στο Ohio.



Οι ειδικοί έχουν ωστόσο να μας δώσουν και κάποιες πρακτικές συμβουλές: Οι γονείς θα πρέπει να παρακολουθούν, όχι μόνο τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά τους με τα smartphones τους, αλλά και πόσο συχνά τα χρησιμοποιούν. Θα πρέπει να αρχίσουν να παρατηρούν, αν έχουν μειώσει τη σωματική τους δραστηριότητα, εξαιτίας της χρήσης του κινητού.