Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/16

Πνευμονική εμβολή:Ένα επικίνδυνο καρδιακό νόσημα


Η πνευμονική εμβολή είναι η απόφραξη σε μία ή περισσότερες αρτηρίες των πνευμόνων . Στις περισσότερες περιπτώσεις , πνευμονική εμβολή προκαλείται από θρόμβους αίματος που ταξιδεύουν προς τους πνεύμονές σας από ένα άλλο μέρος του σώματός σας - πιο συχνά , τα πόδια σας . Πνευμονική εμβολή είναι μια επιπλοκή της βαθιάς φλεβικής θρόμβωσης (DVT ) , η οποία είναι θρόμβωση στις φλέβες.

Μπορεί να συμβεί και σε υγιείς ανθρώπους και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνική και ανεξήγητη δύσπνοια , πόνο στο στήθος και βήχα που μπορεί να φέρει μέχρι και αιμόφυρτα πτύελα .Είναι απειλητική για τη ζωή , αλλά η άμεση θεραπεία με αντιπηκτικά φάρμακα μπορεί να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου .
Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της πνευμονικής εμβολής μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά ανάλογα με το μέγεθος του θρόμβου και τη γενικότερη υγεία και είναι τα εξής:
Δύσπνοια . Αυτό το σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά , και εμφανίζεται είτε είστε ενεργός ή σε κατάσταση ηρεμίας .
Πόνος στο στήθος . Μπορεί να νιώθετε σαν να έχετε υποστεί καρδιακή προσβολή . Ο πόνος μπορεί να γίνει χειρότερος όταν αναπνέετε βαθιά , όταν βήχετε ή όταν κάνετε κάποια άσκηση.
Βήχας . Ο βήχας μπορεί να παράγει αίμα ή πτύελα με αίμα .
Άλλα συμπτώματα  μπορεί να  περιλαμβάνουν :
  • Συριγμό
  • Πρήξιμο στα πόδια (συνήθως στο ένα μόνο πόδι)
  • Υπερβολική εφίδρωση
  • Ταχυκαρδία ή αρρυθμία
  • Αδύναμο σφυγμό
  • Ζαλάδα ή λιποθυμία
Παρά το γεγονός ότι ο καθένας μπορεί να αναπτύξει θρόμβους αίματος που οδηγούν σε πνευμονική εμβολή , ορισμένοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο:
  • Η παρατεταμένη ακινησία
 Οι θρόμβοι αίματος είναι πιο πιθανό να σχηματιστούν στα πόδια κατά τη διάρκεια περιόδων αδράνειας , όπως :
  • Ξεκούραση στο κρεβάτι. Όντας κάποιος καθηλωμένος στο κρεβάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από επέμβαση , καρδιακή προσβολή , κάταγμα ποδιού ή οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια που μπορεί να σας κάνει πολύ πιο ευάλωτους στο σχηματισμό  θρόμβων στα πόδια σας .
  • Τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων . Κατά τη διάρκεια ενός υπερατλαντικούς ταξιδιού με αεροπλάνο ή ενός μεγάλου ταξιδιού με αυτοκίνητο επιβραδύνεται η ροή του αίματος στις φλέβες  , το οποίο συμβάλλει στο σχηματισμό θρόμβων στα πόδια .
  • Ηλικία. Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων . Παράγοντες περιλαμβάνουν :
Αφυδάτωση . Οι ηλικιωμένοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης , η οποία μπορεί να πυκνώσει το αίμα και να δημιουργηθούν θρόμβοι.
Ιατρικά προβλήματα. Οι ηλικιωμένοι είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας που τους εκθέτουν σε παράγοντες κινδύνου για θρομβώσεις, όπως η κοινή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης , καρκίνο ή καρδιακή νόσο .
Η χειρουργική επέμβαση είναι μία από τις κύριες αιτίες των θρόμβων αίματος, η ακινησία κατά τη διάρκεια κάθε είδος της χειρουργικής επέμβασης μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό θρόμβων . Ο κίνδυνος αυξάνεται με τη διάρκεια του χρόνου που είναι υπό γενική αναισθησία .
Ιατρικές καταστάσεις
 Μπορεί να είναι πιο πιθανό να αναπτύξετε θρόμβους αίματος με αυτές τις συνθήκες :
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Εγκυμοσύνη
  • Ορισμένες μορφές καρκίνου  (όπως του παγκρέατος, ωοθηκών και πνεύμονα)
Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Η πνευμονική εμβολή μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή . Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν παρατηρήσετε ανεξήγητο δύσπνοια , πόνο στο στήθος ή βήχα που παράγει αιματηρά πτύελα .