Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/9/16

Αρχίζει σήμερα η δίκη Διώτη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ


Αρχίζει σήμερα η δίκη Διώτη για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ
Αρχίζει σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η δίκη του πρώην εισαγγελέα και επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη.

Ο κ. Διώτης κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία, όσον αφορά τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με το βούλευμα, ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ στην οποία περιλαμβάνονταν 2.062 ονομάτων Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη, προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.
Ο κ. Διώτης  από την πλευρά του υποστηρίζει πως δεν μπορούσε να αξιοποιήσει την επίμαχη λίστα επειδή αποτελούσε παράνομο υλικό, επιχείρημα που, όμως, έχουν απορρίψει με βούλευμά τους τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο εμπόδισε την άντληση στοιχείων που θα συντελούσαν στην διενέργεια φορολογικών ελέγχων.
Ο Ιωάννης Διώτης ανέλαβε επικεφαλής του ΣΔΟΕ στις 6 Μαΐου 2011 διαδεχόμενος τον Ιωάννη Καπελέρη, για τον οποίο τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου έκριναν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη.
Ως πρώτος μάρτυρας έχει κληθεί να καταθέσει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος την επίμαχη περίοδο ήταν υπουργός Οικονομικών, δηλαδή πολιτικός προϊστάμενος του κ. Διώτη.
Αυτή είναι η δεύτερη δίκη για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ, αφού έχει προηγηθεί η δίκη στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου..