Από τη Δρ Λίζα Βάρβογλη
Τέλος Αυγούστου και τέλος των διακοπών για τους περισσότερους. Κι ενώ κανείς θα περίμενε ότι όλοι θα επιστρέψουν με γεμάτες τις μπαταρίες, ξεκούραστοι κι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη ζωή μετά τις διακοπές, βλέπουμε ότι πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι δεν ξεκουράστηκαν στις διακοπές τους.
Aλλοι πάλι μας διαβεβαιώνουν ότι εξακολουθούν να είναι κουρασμένοι, κι ας έκαναν ένα μεγάλο διάλειμμα από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα σε κάποιο νησί ή άλλο μέρος. Tι συμβαίνει; Μήπως πρόκειται για γκρινιάρηδες; Μήπως πρόκειται για άτομα τα οποία δεν ευχαριστιούνται με τίποτα; Μήπως είναι άνθρωποι που δεν ξέρουν να εκτιμήσουν το καλό και το όμορφο;
Η απάντηση στις παραπάνω ερωτήσεις είναι απλή: Όχι! Δε συμβαίνει τίποτε από τα παραπάνω!
Ποια είναι η εξήγηση της κούρασης μετά τις διακοπές;
Ο Δύσκολος Χειμώνας που Πέρασε
Όταν υπάρχει ένα τέτοιου είδους παράπονο, και κάποιο άτομο διαμαρτύρεται ότι δεν ξεκουράστηκε στις διακοπές του, πριν το κατηγορήσουμε για γκρίνια και μιζέρια, θα πρέπει να πάμε χρονικά λίγο πίσω και να εξετάσουμε πώς ήταν ο χειμώνας αυτού του ανθρώπου.
Πολλές φορές, όταν ο χειμώνας που πέρασε ήταν δύσκολος, αυτό αποτελεί σημαντικό παράγοντα για να εξαντλήσει σωματικά και ψυχικά κάποιον. Ένας δύσκολος χειμώνας μπορεί να σημαίνει ότι το άτομο ζορίστηκε σε θέματα συναισθηματικά ή και σε θέματα της οικογένειάς του: προβλήματα στη σχέση του, μια νέα σχέση, το τέλος μιας σχέσης, ζητήματα που προκύπτουν στο γάμο, το στρες με τα παιδιά, τη συμπεριφορά, τη μάθηση και την πρόοδό τους, μια ασθένεια, ηλικιωμένοι γονείς με ανάγκη για φροντίδα, προσωπική ασθένεια ή ψυχολογικές διακυμάνσεις είναι μερικοί από τους πιο συνηθισμένους οικογενειακούς λόγους που επιβαρύνουν ψυχικά και συναισθηματικά έναν άνθρωπο.
Όταν λοιπόν κανείς «τρέχει και δεν προφταίνει» προκειμένου να δώσει λύση και να ανταποκριθεί στα παραπάνω προβλήματα, στην ουσία χρησιμοποιεί ψυχικές -και πιθανότατα σωματικές- δυνάμεις από αυτές που έχει σε εφεδρεία, για μια δύσκολη στιγμή. Όταν όμως η δύσκολη στιγμή παρατείνεται χρονικά, το άτομο αυτό αρχίζει να λυγίζει από το βάρος των υποχρεώσεών του.
Μια άλλη μεγάλη ομάδα δυσκολιών είναι οι εργασιακές και οικονομικές δυσκολίες, που συχνά απαιτούν θυσίες αλλά και μεγάλο κόπο για να αντιμετωπιστούν. Επειδή η φύση αυτών των δυσκολιών είναι τέτοια, συνήθως κάνουν την παρουσία τους αισθητή σε καθημερινή βάση, κάτι που δυσκολεύει το άτομο που βιώνει μια τέτοια κατάσταση και δεν του αφήνει ανάπαυλα για να ξεκουραστεί.
Πηγαίνοντας καλοκαιρινές διακοπές, άνθρωποι που έχουν περάσει έναν δύσκολο χειμώνα με ανάλογες καταστάσεις, έχουν ήδη φτάσει στο «μηδέν» του ντεπόζιτου ψυχολογικών δυνάμεων. Έτσι, ο χρόνος των διακοπών τους φαίνεται λίγος, αφού δεν επαρκεί για να «γεμίσουν» ψυχικές δυνάμεις.