Σελίδες

Thessaloniki video tour

2/7/16

Το αντισυλληπτικό χάπι παχαίνει: Μύθος ή αλήθεια;

Απαντήσεις στις βασικές απορίες των νέων γυναικών(και όχι μόνο) για το αντισυλληπτικό χάπι. 
Aπό την Dr. Irene Borten 
Πριν πάρω το χάπι, πρέπει να επισκεφτώ το γυναικολόγο;

Πριν πάρετε το χάπι, πρέπει να πάτε σ' ένα γιατρό, για να αποκλείσετε το σπάνιο ενδεχόμενο να υπάρχουν αντενδείξεις. Οι γυναικολογικές αντενδείξεις είναι εξαιρετικά σπάνιες για τις έφηβες. Αλλά, όσον αφορά στη γυναικολογική εξέταση για τον εντοπισμό μολύνσεων, ο γυναικολόγος είναι σαφώς πιο αρμόδιος από τον οικογενειακό γιατρό. Πάντως, η επίσκεψη στο γυναικολόγο δε συνεπάγεται απαραίτητα και γυναικολογική εξέταση, Αν δεν έχετε σεξουαλικές σχέσεις ή δεν είστε ακόμα έτοιμες, η εξέταση μπορεί να περιμένει.
Το αντισυλληπτικό χάπι παχαίνει;
Τις νέες γυναίκες πάντα τις απασχολούσε το θέμα του πάχους. Είναι κάτι που έχει μεγάλη σημασία γι' αυτές αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν πως προέχει η ασφάλεια στο σεξ.  Πάνε πολλά χρόνια από τότε που τα αντισυλληπτικό πάχαιναν, αλλά αυτό έχει χαραχτεί στη μνήμη των γυναικών εδώ και τρεις γενιές. Στο παρελθόν, τα χάπια περιείχαν δέκα φορές περισσότερη ποσότητα ορμονών σε σχέση με αυτά που παράγονται σήμερα. Στις μέρες μας, είναι σπάνιο να προκαλέσουν αύξηση βάρους.
Μερικές φορές, πρήζεται μόνο το  στήθος, γεγονός που άλλες κοπέλες τις ευχαριστεί κι άλλες όχι. 
Πάντως, αν πάρετε κάποια κιλά, δεν πρέπει να το αφήσετε έτσι. Επιβάλλεται να επισκεφτείτε και πάλι το γιατρό, για να μάθετε τι συμβαίνει και να αλλάξετε χάπι. Τα χάπια που διατίθενται σήμερα στο εμπόριο πολύ σπάνια προκαλούν αύξηση βάρους. Αν το πρόβλημά σας συνεχίζεται ακόμα και ύστερα από πολλές δοκιμές, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αποτελεσματικότερο μέσο προστασίας αυτό που θα σας προτείνει μόνον ο ιατρός σας. 
Υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για να μάθω ποιο χάπι μού ταιριάζει;
Κάποια συγκεκριμένα στοιχεία θα οδηγήσουν το γιατρό στην επιλογή του χαπιού που σας ταιριάζει, θα σας κάνει μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την περίοδό σας (τη σταθερότητά της, την ποσότητα του αίματος) και τα συμπτώματα που παρουσιάζετε πριν αδιαθετήσετε (πόνοι στο στήθος, σπυράκια).
Χάρη σ' αυτές τις πληροφορίες, θα σας γράψει ένα χάπι το οποίο, εκιός από την ανησυλληπτική του δράση, θα είναι προσαρμοσμένο στη λειτουργία των ορμονών σας και θα μπορεί ακόμα και να διορθώσει κάποια προβλήματα. Ορισμένα αντισυλληπιικά χάπια κάνουν καλό στην επιδερμίδα και θεραπεύουν την ακμή. Άλλα καταπραΰνουν τον πόνο στο στήθος. Δεν είναι πάντα, όμως, τόσο αποτελεσματικά. Ο ειδικός θα σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο.