Σελίδες

Thessaloniki video tour

28/6/16

Αυτά για το φιλί τα ήξερες;




Από το λεγόμενο πατρικό φιλί μέχρι τα ερωτικά φιλιά τι πραγματικά ξέρουμε γι’ αυτή την ανθρώπινη έκφραση...
αγάπης, πάθους, πόθου και σίγουρου τρόπου μετάδοσης μικροβίων; Πολλά, διάφορα και όχι πάντα επιστημονικά τεκμηριωμένα. Στην πραγματικότητα, όμως, το φιλί απασχολεί τους επιστήμονες, όχι μόνο ως τρόπος έκφρασης αισθημάτων, αλλά και ως μέσο που ρυθμίζει τη χημεία μας, αλλάζει τη διάθεση μας, συντονίζει τις σχέσεις μας ή μας μαθαίνει πράγματα για την πορεία μας στον πλανήτη, όπως τα παρακάτω 8 που ακολουθούν.

1. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγο σε κάθε φιλί απελευθερώνεται τόση κορτιζόλη, όση χρειάζεται για να εξουδετερώσει το άγχος μίας ολόκληρης μέρας. Παράλληλα, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι βάσει της έρευνας τα πρώτα φιλιά ανάμεσα σε ένα ζευγάρι είναι αυτά που καθορίζουν την πορεία του δεσμού και τη χημεία του – εκτός εισαγωγικών – καθώς και το μέλλον της σχέσης.

2. Σύμφωνα με έρευνα του Kinsey Institute, άνθρωποι που φιλιούνται συχνά, και όχι μόνο τα ζευγάρια, έχουν καλύτερες και πιο μακροχρόνιες σχέσεις. Συνεργάτες που φιλιούνται στο μάγουλο, φίλοι που ανταλλάσσουν (φιλικά) φιλιά, γονείς που φιλούν τα παιδιά τους, βάσει της έρευνας του ινστιτούτου έχουν την τάση να δημιουργούν πιο γερές, ειλικρινείς και ζεστές σχέσεις.

3. To γαλλικό φιλί κάνει καλό στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μοιάζει παράδοξα, αλλά 10 δευτερόλεπτα γαλλικού φιλιού, είναι αρκετά – σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό site ΒιomedCentral, πριν από λίγο καιρό. Γιατί; Γιατί σ’ αυτό το χρονικό διάστημα ανταλλάσσουμε περίπου 80 εκ. είδη βακτηρίων, που, όμως, ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα με τον καλύτερο (και πιο ευχάριστο, η αλήθεια είναι) τρόπο.

4. Ξέρουμε να φιλάμε -και να γυρίζουμε το κεφάλι γι’ αυτό – από την εποχή που είμαστε ακόμη έμβρυα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “New Scientist”, από τον Onur Güntürkün, καθηγητή βιοηθικής και ψυχολογίας, τα 2/3 των ανθρώπων, όταν φιλιούνται τείνουν να κλίνουν το κεφάλι προς τα δεξιά, κάτι που οι ερευνητές επιμένουν ότι ως ενστικτώδη κίνηση τη διαμορφώνουν από τον καιρό που βρίσκονται ακόμη στη μήτρα.

5. Για ένα και μόνο πεταχτό φιλί χρησιμοποιούμε γύρω στους 146 μύες, εκ των οποίων οι 34 βρίσκονται στο πρόσωπο. Αυτός είναι και ο λόγος που όταν φιλιόμαστε καταναλώνουμε τόσες θερμίδες: ενεργοποιούμε πολύ περισσότερους μύες απ’ ό,τι αν θα χρειαζόταν να περπατήσουμε μέχρι το περίπτερο και αυτή τη γνώση την οφείλουμε στα πειράματα και τις παρατηρήσεις ομάδας βρετανών ερευνητών του Rayne Institute.

6. Τι σχέση έχει η ιστορία του φιλιού με τους αρουραίους και οι αρουραίοι με τον άνθρωπο; Φαίνεται κάπως αηδιαστικό, αλλά ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο κατέληξαν πριν από λίγο καιρό – και κατόπιν ενδελεχούς μελέτης – ότι η επιθυμία των ανθρώπων να φιλιούνται έχει τις καταβολές της σε ένα μάλλον αποκρουστικό είδος. Ως γνωστόν, άνθρωποι και αρουραίοι έχουν παρόμοιο γενετικό κώδικα. Οι επιστήμονες του Τόκιο, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ένα είδος ποντικιού με την ονομασία “Eomaia scansoria” (μτφ.: αρχαία μητέρα) συνήθιζε να τρίβει τη μύτη του πάνω στο πρόσωπο του συντρόφου του. Με τον τρόπο αυτό αντάλλασσε φερομόνες και εκδήλωνε την επιθυμία του να ζευγαρώσει. Η θεωρία μοιάζει από αποκρουστική έως απίθανη, αλλά το θέμα είναι ότι βρήκε πολλούς στην επιστημονική κοινότητα που συμφώνησαν με αυτή τη σύνδεση…

7. Κάποτε το φιλί απαγορεύτηκε αυστηρά στην Αγγλία. Από τον Βασιλιά Ερρίκο τον ΣΤ’ και προκειμένου να σταματήσει το κύμα θανάτου που ενέσκηψε στη χώρα με τη Μαύρη Πανώλη. Αυτό συνέβη στις 16 Ιουλίου του 1439 και διήρκεσε μέχρι το 1453 (!), οπότε ευτυχώς τα ηνία της χώρας ανέλαβε η βασίλισσα Μαργαρίτα του Ανζού, η οποία και ήρε την απαγόρευση.

8. Το φιλί κάνει καλό στα δόντια. Όσοι φιλιούνται συχνά ενισχύουν την άμυνα του στόματος τους στην τερηδόνα και την οδοντική πλάκα. Βέβαια, αυτό με κανέναν τρόπο δεν σημαίνει ότι σταματάμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να φιλιόμαστε…