Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/16

11 σημάδια ότι το παιδί σου μπαίνει στην εφηβεία

Εφηβεία: οι μεγάλες ψυχολογικές αλλαγές
Γράφει ο Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας - ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου
Οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές  που συντελούνται στην εφηβεία διαταράσσουν συχνά και τις σχέσεις των παιδιών με tous γονείς τους, με τους onoιυς πολλές φορές έρχονται και σε σύγκρουση. Οι πιο σημαντικές ψυχολογία αλλαγές και αντιδράσεις που παρατηρούνται στους εφήβους είναι:
Επιθυμία και τάση για απομόνωση
Ο έφηβος έχει συχνά κακή σχέση με τα μέλη της οικογένειάς του ή τους φίλους του, κλείνεται στον εαυτό του και γίνεται εσωστρεφής. Πολλοί έφηβοι πα­ραμένουν ώρες στο δωμάτιό tous ή βλέπουν κυρίαν τηλεόραση, επιτείνοντας τη μοναξιά τouς.
Απροθυμία για εργασία
Οι μεγάλες αλλαγές και η ωρίμανση απασχολούν τους εφήβους πολλές φορές σε τέτοιο σημείο, ώστε να παραμελούν τα μαθήματά tous ή άλλα ενδιαφέροντά τους. Οι επιδόσεΐς στο σχολείο μπορεί να παρουσιάζουν έντονη πτώση, που συνήθως προκαλούν διαμαρτυρίες των γονιών και των καθηγητών.
Έντονη συναισθηματικότηια
Ο έφηβος είναι συχνά κακόκεφος, σκεπτικός και έτοιμος να βάλει τα κλάματα, αντιδρώντας υπερβολικά στα διάφορα ερεθίσματα.
Συχνή αλλαγή ενδιαφερόντων
Τα ενδιαφέροντα των εφήβων συνήθως εναλλάσσονται σε μικρά χρονικά δια­στήματα, από το ένα σπορ στο άλλο, από τη μια εξωσχολική δραστηριότητα ή από τη μια συντροφιά στην άλλη.
Κοινωνική ανταγωνιστικότητα
Πολλές φορές ο έφηβος εκδηλώνει έντονη ανταγωνιστικότητα στο σχολείο, στις παρέες, αλλά και μέσα στην οικογένεια.
Υπερκινητικότητα
Επειδή τα ενδιαφέροντα αλλάζουν συχνά, ο έφηβος κινείται διαρκώς και δύσκολα ηρεμεί. Όσο μπερδεύεται συναισθηματικά, τόσο αποκτά και μεγαλύτερη υπερκινητικότητα.
Αδεξιότητα
Οι κινήσεις του δεν είναι καλά συντονισμένες και χαρακτηρίζονται από μέτριο απο­τέλεσμα.
Ενόχληση
Ο έφηβος μπορεί να ενοχλείται με το παραμικρό. Μικρές συστάσεις ή παρατη­ρήσει από tous γονεί$ ή tous δασκάλου προκαλούν πολλές φορές έντονες και δυ­σανάλογα μεγάλες αντιδράσεις.
Ανταγωνισμός των δύο φύλων
Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, οι σχέσεις με το άλλο φύλο δεν είναι οι καλύτερες . Συνήθως οι παρέες είναι χωρισιές ανά φύλο και υπάρχει έντονος ανταγωνι­σμός για καλύτερες επιδόσεις σε σχολικές και εξωσχολικές δραστηριότητες.
Έλλειψη αυτοπεποίθησης
Ο έφηβος χάνει εύκολα την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και τις δυνατότητές του. Οσο περισσότερο πιέζουν οι γονείς του για καλύτερες επιδόσεις, τόσο οι αντιδρά­σεις του νέου είναι σπασμωδικές και ανεπιτυχείς. Έτσι, επιτείνεται ο φαύλος κύκλος της έλλειψης εμπιστοσύνης στον εαυτό του και σε αυτά που μπορεί να καταφέρει.
Αντίσταση στην εξουσία
Ο έφηβος νιώθει την ανάγκη να αντισταθεί και να αναστρέψει κάθε μορφή εξου­σίας, είτε αυτή ασκείται από τους γονείς, τους καθηγητές ή την πολιτεία .
Έντονο συναίσθημα ντροπής
Αγόρια και κορίτσια ανακαλύπτουν τις μεγάλες αλλαγές στο σώμα τους κατά την ήβη και συνήθως αισθάνονται άσχημα όταν τις αναγνωρίζουν. Γι' αυτό συχνά προ­σπαθούν να πς αποκρύψουν, ξεχνώντας συνήθως ότι παρόμοιες αλλαγές συμβαί­νουν και στους άλλους νέους. Ντρέπονται επίσης για τις αλλαγές των γεννητικών ορ­γάνων τους και προσπαθούν να κρύψουν το σώμα τους, την περίοδο τα κορίτσια και τη στύση τα αγόρια.
Ονειροπόληση
0 έφηβος, επειδή αισθάνεται έλλειψη ενδιαφέροντος και αγάπης, πλάθει με το μυα­λό του ιδανικές ιστορίες αγάπης, επιτυχίας και αναγνώρισης, που όλο και τον απομακρύνουν από την πραγματικότητα. Μέχρι ενός  σημείου η ονειροπόληση έχει θε­τικές επιδράσεις στην ψυχολογία του νέου, όταν όμως γίνεται σε υπερβολικό βαθ­μό, δημιουργεί προβλήματα κοινωνικής προσαρμογής.
Έντονο ενδιαφέρον γύρω από τη σεξουαλικότητα
Οι νέοι στην εφηβεία δεν ανακαλύπτουν μόνο τη διαφορετικότητά τους από το άλ­λο φύλο. αλλά και την ερωτική επιθυμία και τον οργασμό. Ανακαλύπτουν επίσης την αυτοϊκανοποίηση μέσω του αυνανισμού, που αποτελεί μια μορφή μοναχικής σεξουαλικής έκφρασης, απόλυτα φυσιολογικής για την ηλικία αυτή. Αργότερα, ο αυ­νανισμός θα παραχωρήσει τη θέση του στο συντροφικό σεξ, καθώς αποτελεί μια μορφή προετοιμασίας για τη μετέπειτα σεξουαλική συντροφικότητα.
Οι εφηβικοί έρωτες
Η Εφηβεία είναι ιδιαίτερα πλούσια σε καινούριες εμπειρίες και σε νέα βιώματα. Και ίσως επειδή τα βιώματα είναι πρωτόγνωρα, βιώνονται από τους νέους με ιδιαίτερη ένταση. Χαρακτηριστικό έντονο βίωμα στην εφηβεία είναι ο εφηβικός έρωτας. Συχνά οι έφηβοι ερωτεύονται πρόσωπα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή το περιβάλλον τους.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέχεια στο σύγγραμμα του Δρ. Παπαθανασίου Όλα για το σεξ  . Ευχαριστούμε το Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο για την παραχώρηση του υλικού