
Ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις λόγω της έλλειψης πρόσληψης καλών λιπαρών είναι σχεδόν 3 φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων λόγω υπερβολικής κατανάλωσης κορεσμένων λιπαρών που βρίσκουμε στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, το φοινικέλαιο, το έλαιο καρύδας κ.ά. Αυτό, τουλάχιστον, αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, Dr. Dariush Mozaffarian, του Πανεπιστημίου Tufts της Βοστόνης.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα στη διατροφή και τους δείκτες θνησιμότητας από καρδιακά προβλήματα σε 186 χώρες το 2010. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, 711.800 θάνατοι από καρδιακές παθήσεις συνέβησαν σε ένα χρόνο –ή 10,3% όλων των θανάτων από καρδιά παγκοσμίως- λόγω της μειωμένης πρόσληψης καλών λιπαρών, γνωστά και ως ωμέγα-3 και ωμέγα-6. Συγκριτικά, μόλις το 1/3 αυτού του αριθμού -250.900 θάνατοι ή 3,6% από τους θανάτους λόγω καρδιάς παγκοσμίως- οφειλόταν στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. Μέσα σε όλα, οι ερευνητές βρήκαν, επίσης, ότι 537.200 θάνατοι το 2010, οφείλονταν στην υπερβολική κατανάλωση τρανς λιπαρών οξέων, μέσω επεξεργασμένων τροφών, σε ορισμένες χώρες.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα οφέλη είναι πολλά όταν κάποιος, για παράδειγμα, αντί για 2 φέτες ψωμί, κάποιος καταναλώνει μισή φέτα και πολύ ελαιόλαδο ή ξηρούς καρπούς. Όλοι πρέπει να αυξήσουν τα καλά λιπαρά στη διατροφή τους, αντικαθιστώντας –ιδανικά- τα ζωικά λιπαρά και τους υδατάνθρακες.
