Σελίδες

Thessaloniki video tour

13/3/16

5 μύθοι που μάθαμε από το νηπιαγωγείο




Εκεί που αρχίζουμε να αντιλαμβανόμαστε τι συμβαίνει στον κόσμο γύρω μας και αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε διάφορα και να...
εκφράζουμε τις απορίες μας φωναχτά… οι γονείς μας μάς στέλνουν στο σχολείο, όπου αφήνουν μέρος της περιέργειάς μας… στα χέρια των νηπιαγωγών και των δασκάλων.

Βέβαια, και οι δάσκαλοι άνθρωποι είναι και μάλιστα ορισμένοι έχουν την τάση να «μεταδίδουν από γενιά σε γενιά» ορισμένους μύθους, γράφει o Eddie Rodriguez στο Cracked.

Ακολουθούν ορισμένοι από αυτούς τους μύθους που «κυκλοφορούν» στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά:

5. Η δύναμη Coriolis που ελέγχει τη φορά που ακολουθεί το νερό στις λεκάνες της τουαλέτας

Ο μύθος: Όταν μαθαίνουμε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον άξονά της, αρχίζουμε να μαθαίνουμε ακόμη και τι επιδράσεις έχει αυτό στις ζωές μας. Μας δίνει τη νύχτα και τη μέρα, κάνει τα αστέρια να «κινούνται» στον ουρανό και… το νερό στις λεκάνες της τουαλέτας να περιστρέφεται σε αντίθετη φορά στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο, χάρη σε κάτι που αποκαλείται «δύναμη Coriolis».

«Η δύναμη Κοριόλις εξηγεί την αντιωρολογιακή (ως προς παρατηρητή στον Νότιο πόλο) κίνηση του ανέμου στην επιφάνεια της γης. Η επιφάνεια της γης λόγω της περιστροφής αλλάζει κατεύθυνση κι επομένως επιταχύνεται. Όμως σε ένα επιταχυνόμενο σύστημα αναφοράς δεν ισχύουν οι νόμοι κίνησης του Νεύτωνα. Χρειαζόμαστε έτσι, μία δύναμη που να εξηγεί αυτήν την κίνηση, την δύναμη Coriolis. Κάθε κίνηση στο Βόρειο ημισφαίριο εκτρέπεται προς τα δεξιά και στο νότιο ημισφαίριο είναι αντίθετα προς τα αριστερά, και εφ’ όσον η δύναμη είναι κάθετη στην ταχύτητα, οι τροχιές των ανέμων είναι κυκλικές» γράφει η Wikipedia.

Η πραγματικότητα: Προκειμένου η δύναμη Coriolis να έχει επίδραση επάνω σε φαινόμενα που απαντώνται στη Γη, θα πρέπει αυτά να είναι… μεγάλα. Έτσι, μπορεί να επηρεάζει την κατεύθυνση με την οποία περιστρέφονται οι τυφώνες και οι κυκλώνες, όμως δεν επηρεάζει και τη φορά του νερού… στις λεκάνες της τουαλέτας! Γι’ αυτό μάλλον ευθύνεται το σχήμα της λεκάνης και οι υδραυλικές εγκαταστάσεις!
4 Τα διαμάντια είναι… κάρβουνα

Ο μύθος: Όλοι γνωρίζουν ότι αν κάποιος θέλει ένα διαμάντι έχει δύο επιλογές: α) να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αγοράσει ένα από τον κοσμηματοπώλη της γειτονιάς του, β) να πάρει ένα κομμάτι κάρβουνο και να το θάψει βαθιά μέσα στη Γη στην αυλή του σπιτιού του και… 10.000 χρόνια μετά θα έχει το δικό του διαμάντι! Τα βασικά συστατικά της συνταγής είναι: άνθρακας και υψηλή πίεση.

Η πραγματικότητα: Παρότι οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν με απόλυτη βεβαιότητα ποια είναι η ακριβής «πηγή» των διαμαντιών, η πλειοψηφία αυτών, συμφωνούν σε ένα πράγμα: ότι δεν είναι… κάρβουνα!

Το βασικό δομικό συστατικό όλων των διαμαντιών είναι ο καθαρός άνθρακας, όχι το κάρβουνο, και μάλιστα ηλικίας πολλών χιλιάδων ετών.

«Τα κοιτάσματα διαμαντιών διακρίνονται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Στα πρωτογενή κοιτάσματα το διαμάντι είναι διάσπαρτο μέσα σε φλέβες ή επίγειες φυσικές σωληνώσεις που είναι γεμάτες από πυριγενές πέτρωμα με την ονομασία κιμπερλίτης (από την περιοχή Κίμπερλυ (Kimberley) της Νοτίου Αφρικής). Τα δευτερογενή κοιτάσματα προέρχονται από την αποσάθρωση των πρωτογενών και τη μεταφορά των υλικών της αποσάθρωσης. Θεωρείται ότι τα διαμάντια σχηματίστηκαν σε βάθος μεγαλύτερο από 100 χιλιόμετρα κάτω από τη γη και είναι προϊόν κρυστάλλωσης ενός μάγματος κιμπερλιτικής σύστασης. Επειδή ο κιμπερλίτης τήκεται στους 1500 βαθμούς Κελσίου, η αρχική κρυστάλλωση των διαμαντιών έγινε κάτω από μεγάλη πίεση και υψηλή θερμοκρασία. Μέσα στις φλέβες τα διαμάντια βρίσκονται διάσπαρτα σε θραύσματα, μικρά ή μεγάλα» σύμφωνα με τη Wikipedia.
3. Τα σκυλιά δεν ιδρώνουν (ή ιδρώνουν από τις γλώσσες τους)

Ο μύθος: Τα σκυλιά λαχανιάζουν επειδή δεν ιδρώνουν.

Η πραγματικότητα: Είναι αλήθεια ότι τα σκυλιά λαχανιάζουν, γιατί αυτό τους βοηθάει να δροσιστούν όταν έχουν ζεσταθεί πολύ, όμως αυτό δε σημαίνει ότι η γλώσσα τους είναι ένας τεράστιος ιδρωτοποιός αδένας. Όλα αυτά τα υγρά με τα οποία σας γεμίζει το αγαπημένο σας κατοικίδιο είναι στην πραγματικότητα… σάλια. Σημάδια ιδρώτα είναι πιο πιθανό να βρει κανείς στη μύτη ενός σκύλου ή στις πατούσες του, κι αυτό γιατί είναι τα μόνα μέρη του σώματός του που δεν καλύπτονται από τρίχωμα.
2. Οι νυχτερίδες είναι τυφλές

Ο μύθος: Από τη στιγμή που είναι πλάσματα της νύχτας, οι νυχτερίδες δε χρειάζονται την όραση και είναι τυφλές.
Η πραγματικότητα: Τα μάτια των νυχτερίδων δεν είναι απλώς… διακοσμητικά.
1. Το γάλα κάνει καλό στα κόκκαλα

Ο μύθος: Το γάλα κάνει καλό στα κόκκαλα γιατί έχει ασβέστιο.

Η πραγματικότητα: Ενώ μπορεί να είναι αλήθεια ότι το ασβέστιο κάνει καλό στην υγεία των οστών, το γάλα ίσως δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει κανείς την απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου για τον οργανισμό του. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την υγεία των οστών μάλλον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η άσκηση, η κληρονομικότητα, τα επίπεδα των ορμονών, το γεγονός αν κάποιος καπνίζει, η πρόσληψη των απαραίτητων πρωτεϊνών και των βιταμινών D και Κ.