Σελίδες

Thessaloniki video tour

10/2/16

CNBC: Η Βενεζουέλα «φλερτάρει» με την χρεοκοπία, που θα μπορούσε να είναι χειρότερη από της Αργεντινής




Η Βενεζουέλα καταρρέει οικονομικά και ο πρόεδρός της Νικολάς Μαδούρο σε... επίσημη ομιλία του στις 15 Ιανουαρίου κήρυξε την οικονομία σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Η χώρα, μετά τον θάνατο του ισχυρού άντρα Ούγκο Τσάβες το 2013, παραπαίει μέσα σε ένα κλίμα πολιτικής αστάθειας και βρίσκεται επί τρία συνεχόμενα χρόνια σε κοινωνική και οικονομική κρίση.

Σε σχετικό δημοσίευμα το αμερικανικό δίκτυο CNBC αναφέρει ότι «η Βενεζουέλα φλερτάρει με την χρεοκοπία και η κατάστασή της είναι χειρότερη από εκείνη της Αργεντινής το 2001». Το εξωτερικό χρέος της χώρας είναι αυτή την στιγμή 185 δισ. δολάρια ενώ η Αργεντινή το 2001 είχε εξωτερικό χρέος 100 δισ. δολάρια.


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομία της Βενεζουέλας συρρικνώθηκε κατά 7% μέσα στο 2015 ενώ η «ψυχή» της οικονομίας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας, το αργό πετρέλαιο, βρίσκεται σε bear market, (οικονομία σε κάμψη, ανεργία και πληθωρισμός στα ύψη), οι διεθνείς οικονομικοί αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προβλέπουν χρεοκοπία της χώρας μέσα στο 2016.

Παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του χρέους δεν είναι στα χέρια ιδιωτικών funds, εν τούτοις ο Ricardo Hausmann, οικονομολόγος από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, έγραψε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα, ότι η πολιτική αστάθεια που επικράτησε στην χώρα μετά τον θάνατο του Ούγκο Τσάβες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε άτακτη χρεοκοπία, όπως συνέβη στην Αργεντινή το 2001.

Ο Steve Hanke, καθηγητής εφαρμοσμένων οικονομικών στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ δήλωσε για την οικονομική κατάσταση της Βενεζουέλας: «Η Βενεζουέλα βρίσκεται σε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί στο θάνατο. Χωρίς αλλαγές στην κυβέρνηση και τη νοοτροπία τόσο το χρέος θα αυξάνεται και το εθνικό νόμισμα της χώρα θα βυθίζεται».

Το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της Βενεζουέλας είναι σε εθνικό νόμισμα (μπολιβάρ) και αυτό διευκολύνει την κυβέρνηση να τυπώσει όσο νέο χρήμα επιθυμεί προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις της, όμως το υπόλοιπο μέρος του χρέους, που είναι σε ξένο νόμισμα, είναι εκείνο που θα μπορούσε να οδηγήσει την χώρα στο χάος και στην οικονομική άβυσσο.

«Γρήγορη ανάκαμψη στη Βενεζουέλα αποκλείεται, αφού το πετρέλαιο, ο "στυλοβάτης" της οικονομίας στη χώρα, "καταδύθηκε" από τα 100 δολάρια το βαρέλι το περασμένο έτος, στα 30 δολάρια το βαρέλι το τρέχον έτος και οι σπατάλες της κυβέρνησης σε κοινωνικές δαπάνες έχουν σκάψει μια βαθιά τρύπα από την οποία σχεδόν κανείς δεν μπορεί να δραπετεύσει», όπως αναφέρει το CNBC.