Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/1/16

Δες πώς μπορεί μια κρίση πανικού να επηρεάσει τη σχέση σου

Αναγνώστριά μας ρωτά: 

Γεια σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω πώς μπορεί να επηρεάσει τη σχέση μια κρίση πανικού. Σοφία, 34 ετών. 
 
Αγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά ο Γρηγόρης Σίμος, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας. 

H αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές η Διαταραχή Πανικού (δηλαδή επαναλαμβανόμενα επεισόδια πανικού και ένα συνεχές άγχος αναμονής για το πότε και πού θα συμβεί το επόμενο επεισόδιο) μπορεί να επηρεάσει αρνητικά μια σχέση. 
Οι λόγοι που μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο ίσως είναι πολλοί, αλλά θα σας αναφέρω τα πιο σημαντικά. Καταρχάς, η Διαταραχή Πανικού- όπως και πολλά άλλα προβλήματα υγείας- επηρεάζει κατά κανόνα αρνητικά την ποιότητα ζωής του πάσχοντα, αλλά και την ποιότητα ζωής του συντρόφου του, αφού μοιράζονται χρόνο και δραστηριότητες. Ένα επεισόδιο πανικού την ώρα που το ζευγάρι απολαμβάνει την έξοδο του (τον κινηματογράφο, το μπαράκι, την ταβέρνα, τη φιλική συνάντηση, τη βόλτα του, τα ψώνια στα μαγαζιά, τις διακοπές του κλπ) δεν θα αναστατώσει και στενοχωρήσει μόνο αυτόν που θα εμφανίσει το επεισόδιο (το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι δυσάρεστο), αλλά και τον σύντροφο του, γιατί κι αυτός συμπάσχει και στενοχωριέται, και θα διακόψει και θα καταστρέψει την όποια δραστηριότητα εκείνης της ώρας. Το «Πάμε να φύγουμε, δεν είμαι καλά!» ακούγεται συχνά ως η άμεση λύση στο πρόβλημα του επεισοδίου πανικού, καταστρέφει όμως λίγο-λίγο την κοινωνική ζωή, τον ελεύθερο χρόνο και τη διασκέδαση του ζευγαριού και εντέλει την ποιότητα της ζωής του.
Αρκετά συχνά, και αφού έχουν συμβεί τέτοια επεισόδια, αναπτύσσεται δευτερογενώς αυτό που ονομάζουμε Αγοραφοβία, η απροθυμία δηλαδή του πάσχοντα να βρεθεί σε μέρη όπου φοβάται ότι αν του συμβεί ένα επεισόδιο, δεν θα είναι διαθέσιμη βοήθεια, δεν θα μπορεί να φύγει ή θα ντροπιαστεί μπροστά στους άλλους. Έτσι το άτομο που υποφέρει από επεισόδια πανικού αρχίζει προκαταβολικά και αποφεύγει τέτοια μέρη και περιστάσεις, όπως την έξοδο, τον κινηματογράφο, το μπαράκι, την ταβέρνα, τη φιλική συνάντηση, τη βόλτα, τα ψώνια στα μαγαζιά, τις διακοπές. Αυτοί οι περιορισμοί βεβαίως αποκλείουν σχεδόν αναπόφευκτα αυτού του είδους τις εξόδους και τις δραστηριότητες και από τον σύντροφο του. Από τις σχετικές επιστημονικές μελέτες, βρέθηκε πως δεν είναι τόσο η συχνότητα και η ένταση των επεισοδίων πανικού που καθορίζουν μια φτωχή ποιότητα ζωής του πάσχοντα-άρα και τη ζωή του ζευγαριού- αλλά κυρίως ο βαθμός της αγοραφοβικής αποφυγής.
Από τη δεκαετία του 1970 είχε γίνει φανερό ότι την  Διαταραχή Πανικού/Αγοραφοβία συνόδευε συχνά και μια κακή σχέση στο ζευγάρι. Επειδή η υπόθεση ήταν ότι με κάποιο τρόπο μπορεί να έφταιγε η κακή σχέση του ζευγαριού για την διαταραχή πανικού/αγοραφοβία, έγιναν μελέτες στις οποίες δόθηκε Θεραπεία Ζεύγους για να δουν αν θα άλλαζε προς το καλύτερο η Διαταραχή Πανικού/Αγοραφοβία. Δυστυχώς, αν και με τη Θεραπεία Ζεύγους βελτιώθηκε η σχέση ανάμεσα στους συντρόφους, εντούτοις η Διαταραχή Πανικού/Αγοραφοβία δεν επηρεάσθηκε.
Συμπερασματικά, η διαταραχή πανικού μπορεί να επηρεάσει τη σχέση του ζευγαριού και αν θέλετε να αποφύγετε να συμβεί και σε σας κάτι τέτοιο ή να το διορθώσετε, αν έχει ήδη συμβεί, δεν μένει παρά να αναζητήσετε μια αποτελεσματική ψυχολογική λύση στο πρόβλημα σας, κατά κανόνα Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία.