Σελίδες

Thessaloniki video tour

1/1/16

Αναγκαία η συνέχιση του προγράμματος για την προστασία της άγριας ζωής




Διαβάστε την ανακοίνωση: "Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο... πρώτος κύκλος, διάρκειας ενός έτους, του προγράμματος Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής, που στόχο έχει τη συλλογή στοιχείων από πολίτες για περιστατικά τραυματισμένων και νεκρών άγριων ζώων στην ελληνική επικράτεια και λειτουργεί μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα paratiro.gr.Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν την Κυριακή 27 Δεκεμβρίου στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Βοτανικού Κήπου Διομήδους παρουσία πολιτών, επιστημόνων και εκπροσώπων τοπικών περιβαλλοντικών οργανώσεων της Δυτικής Αττικής. Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε το πρώτο πιλοτικό του στάδιο λειτουργίας, επιτυγχάνοντας δύο βασικούς στόχους: πρώτον μια αρχική αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στην Ελλάδα και δεύτερον την εμπλοκή του κοινού στην επιστημονική έρευνα προωθώντας την “επιστήμη των πολιτών”.

Οι ανθρώπινες υποδομές και δραστηριότητες θέτουν κινδύνους για την άγρια ζωή στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Βασικά αίτια θνησιμότητας των άγριων ζώων από ανθρωπογενή αίτια θεωρούνται σε παγκόσμιο επίπεδο τα τροχαία για όλα τα είδη ζώων, ενώ για τα πουλιά οι επιθέσεις από γάτες, η πρόσκρουση σε τζάμια και η ηλεκτροπληξία από δίκτυα μεταφοράς ρεύματος.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του δικτύου ξεκίνησε να λειτουργεί από τα μέσα Μαρτίου 2015. Μέχρι σήμερα, δηλαδή σε διάστημα περίπου 9 μηνών, γύρω στους 250 χρήστες έχουν εισάγει περισσότερες από 400 παρατηρήσεις νεκρών (80%) ή τραυματισμένων (20%) ζώων. Η συντριπτική πλειοψηφία των περιστατικών οφείλονταν σε τροχαία ατυχήματα. Το 48% των παρατηρήσεων αφορούσε θηλαστικά (κυρίως σκαντζόχοιροι και αλεπούδες), το 28% πουλιά, το 18% ερπετά (κυρίως φίδια και χελώνες), το 2% αμφίβια και το 4% οικόσιτα (κυρίως γάτες και σκύλοι)

«Το Εθνικό Δίκτυο Παρατηρητών Άγριας Ζωής αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα του οποίου η πρώτη εφαρμογή και ανάλυση των στοιχείων επιβεβαιώνουν τη σημασία του και την ανάγκη συνέχισής του. Μέσα από την ανάλυση των στοιχείων μπορούν να εντοπιστούν οι κύριες απειλές που αντιμετωπίζει η άγρια ζωή στην Ελλάδα. Η αξιοποίηση της πληροφορίας που συλλέγεται μπορεί να δώσει εμπεριστατωμένη ενημέρωση στις αρμόδιες αρχές και να επιτρέψει τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Οι πολίτες από την πλευρά τους μέσα από τη χρήση της πλατφόρμας www.paratiro.gr ευαισθητοποιούνται για τους κύριους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα άγρια ζώα και αντιλαμβάνονται το πώς μπορεί ο καθένας από εμάς να συμβάλει στη μείωση των κινδύνων σε τοπικό επίπεδο», επισήμανε με δήλωσή της η Πρόεδρος της ΑΝΙΜΑ κα Μαρία Γανωτή.

Η πλατφόρμα του προγράμματος θα παραμείνει ενεργή, ενώ η συνέχισή του, την οποία η ΑΝΙΜΑ θα επιδιώξει, θα προσφέρει τη δυνατότητα να αυξηθεί το μέγεθος του δείγματος για ασφαλέστερα αποτελέσματα σε επίπεδο χώρας, να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια τα αίτια και οι γεωγραφικές κατανομές των περιστατικών, να δημιουργηθούν σταθεροί και αποτελεσματικοί δίαυλοι επικοινωνίας με τις αρχές και τους πολίτες.

Το έργο ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ οργανώνεται από την ΑΝΙΜΑ και αποσκοπεί στη δημιουργία ενός Δικτύου πανελλήνια εμβέλειας με σκοπό τη συλλογή στοιχείων από πολίτες για περιστατικά τραυματισμένων και νεκρών άγριων ζώων. Η λειτουργία του Δικτύου βασίζεται στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας και την αξιοποίηση των κινητών τηλεφώνων νέας γενιάς ως συσκευές φωτογραφικής αποτύπωσης περιστατικών, καταγραφής γεωγραφικών δεδομένων και σχολιασμού και λειτουργεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.paratiro.gr. Το Έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδαγνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης."