Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/15

Θα τοποθετούν μικροκάμερες στα κέρατα ρινόκερων για να συλλαμβάνουν λαθροκυνηγούς




Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν σύστημα προστασίας ρινόκερων, σύμφωνα με το...
οποίο τα ζώα θα εφοδιάζονται με κολάρα δορυφορικού εντοπισμού και μικροσκοπικές κάμερες εμφυτευμένες στα κέρατά τους, ώστε να βοηθούν στη σύλληψη λαθροκυνηγών και να έχουν αποτρεπτική δράση.

Το σύστημα επιτρέπει την εικοσιτετράωρη παρακολούθηση των απειλούμενων ζώων μέσω βίντεο, GPS και κυκλώματος παρακολούθησης του καρδιακού τους ρυθμού, που ενεργοποιεί συναγερμό τη στιγμή που ένας ρινόκερος πυροβολείται.

Το νέο έργο, με την ονομασία Protect RAPID, θα δοκιμαστεί στη Νότιο Αφρική τους επόμενους έξι με εννέα μήνες, ενώ η συσκευή θα μπορούσε αργότερα να προσαρμοστεί σε άλλα ζώα όπως οι ελέφαντες και οι τίγρεις.

Στοιχεία από την Αφρική και την Ασία, όπως αναφέρει η ''Ναυτεμπορική'', αποκαλύπτουν δραματικές πτώσεις στους πληθυσμούς των ρινόκερων και ελεφάντων τα τελευταία χρόνια, με τη λαθροθηρία ρινόκερων να έχει σημείωση αύξηση πάνω από 9.000 φορές μόνο στη Νότια Αφρική, από το 2007. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η περιπολία των τεράστιων περιοχών όπου ζουν τα ζώα είναι ένα σχεδόν ακατόρθωτο έργο για τους φύλακες των πάρκων με τα περιορισμένα μέσα που διαθέτουν.

«Σήμερα ένας ρινόκερος σφαγιάζεται κάθε έξι ώρες στην Αφρική. Διακυβεύονται πολλά για να πιστεύουμε ότι η μόνη λύση είναι μέσω της νομοθεσίας. Πρέπει να βρούμε ένα άλλο τρόπο να κάνει τη διαφορά και να προστατεύει αποτελεσματικά αυτά τα ζώα», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Πολ Ο'Ντόνογκι.

Το σύστημα θα πρέπει να συνδυαστεί με ομάδες ταχείας απόκρισης από φύλακες του πάρκου που θα καταφθάνουν με ελικόπτερο στη σκηνή μέσα σε λίγα λεπτά, μόλις σημάνει συναγερμός. Τα πλάνα που θα καταγράφει η μικρή κάμερα θα παρέχουν στη συνέχεια τα στοιχεία που απαιτούνται για την καταδίκη των παραβατών.