Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/7/15

Τι είναι η ψηφιακή αμνησία και πως σας επηρεάζει;




Προσπαθείτε να θυμηθείτε ένα τηλεφωνικό αριθμό και διαπιστώνετε ότι δεν τα καταφέρνετε;
Το πιθανότερο είναι ότι γι' αυτό φταίει το έξυπνο κινητό σας.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, την οποία επικαλείται το onmed, όσο περισσότερο βασίζεστε στα τηλέφωνα νέας τεχνολογίας τόσο περισσότερο ξεχνάτε.

Το πρόβλημα αυτό λέγεται «ψηφιακή» αμνησία και έχει σαν αποτέλεσμα ο εγκέφαλός σας να προσαρμόζεται και να βασίζεται υπερβολικά στο κινητό και το πάντα προσβάσιμο διαδίκτυο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 Αμερικανοί και 6.000 Ευρωπαίοι από έξι χώρες, ηλικίας άνω των 16 ετών.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 90% των Αμερικανών παραδέχτηκαν την εξάρτησή τους από τα κινητά και το internet και το 44% δήλωσε ότι η «έξυπνη» αυτή συσκευή περιέχει όλα τα στοιχεία, που χρειάζεται να θυμούνται.

Σε ότι αφορά στους ευρωπαίους, το 71% των συμμετεχόντων δεν μπορούσε να θυμηθεί τον αριθμό τηλεφώνου των παιδιών τους, το 49% τον αριθμό τηλεφώνου του/της συντρόφου τους, ενώ το 47% μπορούσε ακόμα να θυμηθεί το σταθερό τηλέφωνο του σπιτιού του από τα παιδικά του χρόνια. Το τελευταίο αυτό στοιχείο δείχνει ότι παλιότερα οι άνθρωποι ήταν καλύτεροι στο να θυμούνται αριθμούς σημαντικούς για την καθημερινότητά τους.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι πολλοί άνθρωποι πανικοβάλλονται στην σκέψη ότι το κινητό τους είναι το μόνο μέρος, όπου αποθηκεύουν φωτογραφίες και στοιχεία επικοινωνίας.