Σελίδες

Thessaloniki video tour

3/7/15

Επικίνδυνος ο πολύς και ο λίγος ύπνος για τους υπερτασικούς

Οι πάσχοντες από υπέρταση που κοιμούνται λιγότερες από πέντε ή περισσότερες από οκτώ ώρες κάθε βράδυ, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Νέα Υόρκη.

Σε μελέτη με σχεδόν 204.000 υπερτασικούς άνδρες και γυναίκες ανακάλυψαν ότι οι «υπναράδες» είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο εγκεφαλικού από τους υπερτασικούς που κοιμόντουσαν φυσιολογικά (7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ).
Αντίστοιχα, οι υπερτασικοί με λιγοστό ύπνο είχαν διπλάσιο κίνδυνου εγκεφαλικού.
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση ούτως ή άλλως είναι ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό, αλλά τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν πως οι συνήθειες ύπνου μπορεί να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο.
Η νέα μελέτη, που παρουσιάσθηκε στο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Υπέρτασης (ASH 2015), διήρκησε εννέα χρόνια.
Συνολικά έδειξε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν σχεδόν 14% για τους υπερτασικούς που κοιμόντουσαν πάρα πολύ, 11% για όσους κοιμόντουσαν ελάχιστα (κάτω από 5 ώρες), 6% για όσους κοιμόντουσαν λίγο (5 έως 6 ώρες κάθε βράδυ) και μόλις 5% για όσους κοιμόντουσαν φυσιολογικά.
«Μας εξέπληξαν τα ευρήματα από αυτή την μεγάλη μελέτη, διότι έως τώρα ξέραμε πως ο λιγοστός ύπνος αυξάνει μέτρια τον κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Oluwaseun Akinseye, από το Νοσοκομείο MountSinaiτης Νέας Υόρκης.
«Ωστόσο ανακαλύψαμε πως η αύξηση δεν είναι μέτρια, αλλά μεγάλη, αφού ο κίνδυνος σχεδόν διπλασιάζεται».
Πάντως, έσπευσε να προσθέσει πως η παρούσα μελέτη υποδεικνύει απλώς μία συσχέτιση και δεν αποδεικνύει σχέση αιτίας-αποτελέσματος.
Επειδή, ωστόσο, πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι ο επαρκής ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία ενώ οι υπερβολές (προς τα πάνω ή προς τα κάτω) την βλάπτουν, θα πρέπει όλοι οι ενήλικες να φροντίσουν να κοιμούνται 7 έως 8 ώρες κάθε βράδυ.


Πηγή : Web Only/tanea