Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/15

Τι κάνουμε όταν χτυπά άλλα παιδιά στο σχολείο;

Αυτές οι αρχές ισχύουν όποια και να είναι η ηλικία του παιδιού. Μόνο η φύση των απαγορεύσεων και των κανόνων εξελίσσεται. Δεν υπάρχουν γενικοί κανόνες, ούτε ίδιες λύσεις για όλους. Κάθε κατάσταση εξατομικεύεται ανάλογα με τις συνθήκες, τον χαρακτήρα του κάθε γονέα και του κάθε παιδιού.


Υπάρχουν όμως συχνές καταστάσεις ανάλογα με την ηλικία και πολλές πιθανότητες να τις συναντήσουν οι περισσότεροι γονείς.
<2 ετών
Όταν το παιδί αρχίσει να περπατάει και θέλει να τα αγγίζει όλα, να εξερευνά το κόσμο, οι πρώτες απαγορεύσεις θα πρέπει να διατυπωθούν με σκοπό την ασφάλειά του.  Παροτρύνετέ το να συνεχίσει τις εξερευνήσεις του αλλά υποδείξτε του τους κινδύνους. Μη διστάσετε να του πείτε αυστηρά όχι, ακόμη και αν δεν μπορεί να σας απαντήσει, σας καταλαβαίνει.
2-3 ετών
Λέει σε όλα όχι
Είναι η φάση του αποχωρισμού από την μητέρα και της ατομικοποίησης.  Εάν για όλα όσα του προτείνετε λέει όχι είναι για να πάρει καλύτερα τις αποστάσεις του και να επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Πρέπει λοιπόν να χαίρεστε και όχι να νοιώθετε την καταστροφή. Προσπαθήστε να είστε εύκαμπτοι και να τραβάτε την προσοχή του σε άλλη δραστηριότητα γιατί η ακαμψία και η επίδειξη δύναμης οδηγούν σε αποτυχία. Εξηγείστε του γιατί δεν πρέπει να βάζει τα χέρια του στη πρίζα ή γιατί δεν πρέπει να περνάει τον δρόμο τρέχοντας. Εξηγείστε του ότι δεν βάζετε αυθαίρετα κανόνες και ότι το κάνετε για την ασφάλειά του.
Χτυπάει τα άλλα παιδιά, σπάει τα παιγνίδια του, δαγκώνει 
Η απαγόρευση της βίας είναι βασική. Να είστε κατηγορηματικοί:
«Απαγορεύεται να κάνεις κακό στον εαυτό σου και στους άλλους». Έτσι το παιδί θα μπορέσει να γίνει ένας ενήλικας που θα σέβεται το νόμο και την κοινωνική τάξη. Μην το τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο. Το να δαγκώσεις ένα παιδί για του δείξεις ότι αυτό που έκανε πονάει είναι πιο κοντά στο σαδισμό απ’ ότι στην καλώς εννοούμενη εξουσία. Ίσως αρκεί να του εξηγήσετε ότι αυτό που κάνει πονάει.
Αρνείται να φάει
Η άρνηση του φαγητού είναι ένα μέσο πίεσης αρκετά συνηθισμένο. Το παιδί γνωρίζει ότι αυτό ενοχλεί τους γονείς του. Όσο πιο πολύ αντιδράτε με θυμό, όσο πιο πολύ το πιέζετε ή προσπαθείτε να το διασκεδάζετε κάνοντας π.χ. το αεροπλάνο τόσο πιο πολύ θα αρνείται να φάει. Μην το κάνετε θέμα γιατί τα γεύματα κινδυνεύουν να γίνουν μαρτύριο αντί να είναι στιγμές μοιρασμένης ευχαρίστησης. Κάντε ανακωχή, φάτε με όρεξη μπροστά του, βάλτε ποικιλία στα πιάτα και στις γεύσεις που του προτείνετε και αφήστε το να φάει όταν πεινάσει.