Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/15

Σημάδια ότι το παιδί έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση

Αναγνώστριά μας ρωτά:
Γεια σας θα ηθελα την βοηθεια σας, ο γιος μου ειναι 5 χρονων και οταν πηγα να μιλησω με την δασκαλα απ΄το νηπιο μου ειπε πως ειναι πολυ καλο παιδι αλλα εχει ελλειψη αυτοπεποιθησης...Πως μπορω να τον βοηθησω;
Αγαπητή αναγνώστρια στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη 

Πολλές φορές οι πληροφορίες που παίρνουμε από το σχολείο ή το νηπιαγωγείο μας μπερδεύουν και μας προβληματίζουν .Αρχικά λοιπόν  είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καθολική συμπεριφορά του παιδιού στο νήπιο, έξω από το σπίτι και να τη συγκρίνουμε με αυτή στο σπίτι. 
Τι σημαίνει χαμηλή αυτοπεποίθηση; Πως το εκφράζει αυτό το παιδί, βλέπετε να υπάρχει παρόμοια συμπεριφορά στο σπίτι; Ανάλογα με τις απαντήσεις έχετε να εστιάσετε και την προσοχή σας για την αντιμετώπιση της δυσκολίας του. Εάν υπάρχει μεγάλη διαφορά συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι και έξω από αυτό, έχουμε να καταλάβουμε τι συμβαίνει και γιατί το παιδί αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στο συγκεκριμένο περιβάλλον . Τι μπορεί να το δυσκολεύει. 
Έχουμε να θυμόμαστε ότι η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που χτίζεται σταδιακά από τα πρώιμα παιδικά χρόνια και το βλέμμα του γονιού έχει καθοριστικό ρόλο σε αυτό. Προσοχή μονάχα να μην πέφτουμε στην παγίδα να του "χαριζόμαστε", να του λέμε μπράβο χωρίς να το πιστεύουμε ή να είμαστε πολύ επιεικής μαζί του γιατί το καταλαβαίνει και γινόμαστε ψεύτικοι. Ακριβώς επειδή πιστεύουμε σε αυτό, είμαστε πολύ τρυφεροί με εκείνο, σαν πρόσωπο, και γι αυτό μπορούμε να είμαστε αυστηροί με τη συμπεριφορά του. "Είσαι πάρα πολύ καλός, πολύ έξυπνος δεν μπορεί να τα παρατάς και να μην προσέχεις τη δασκάλα σου ", το παραπάνω παράδειγμα είναι για να το διαφοροποιήσουμε με το αντίθετο που πολλές φορές πέφτουμε στην παγίδα να κάνουμε, δηλαδή σκληροί με το παιδί και επιεικής με τη συμπεριφορά του. "Έτσι χαζός που είσαι, ή τεμπέλης λογικό να είσαι απρόσεχτος ή να πας αδιάβαστος". Είναι καθοριστικό λοιπόν το παιδί να εισπράττει βλέμμα φροντίδας αλλά και πίστης από τους γονείς, χωρίς να  ξεχνάμε όμως ότι όταν πιστεύουμε σε κάποιον δεν του χαριζόμαστε, ούτε τον κοιτάμε με βλέμμα συμπόνιας και αγωνίας προσδίδοντας του χαρακτηριστικά "αδύναμου"


*Η Άννα Κανδαράκη είναι αριστούχος του Πανεπιστημίου Paris V Rene Descartes της Γαλλίας, (άδεια ασκήσεως επαγγέλματος Αρ.Πρωτ: 10222)  με μεταπτυχιακό στην κλινική ψυχολογία και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής Αθηνών.  Εχει εκπαιδευτεί στην συστημική υπαρξιακή ψυχοθεραπεία ενώ σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη ψυχολόγος της ευρωκλινικής Αθηνών και διατηρεί το ιδιωτικό της ιατρείο στο Ν. Ψυχικό. Ειδικεύεται στην ατομική ψυχοθεραπεία ενηλίκων ζεύγους και οικογένειας, έχει μεγάλη εμπειρία σε όλο το φάσμα της ψυχοπαθολογίας (αγχώδεις διαταραχές, κρίσεις πανικού, ψυχοσωματικά, συναισθηματικές διαταραχές και διαταραχές λήψης τροφής) καθώς και σε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει ο καθένας είτε εξαιτίας κάποια χρόνιας νόσου (παχυσαρκία, διαβήτη, καρκίνο) είτε επειδή βρίσκεται μπροστά σε σημαντικές αλλαγές και αποφάσεις της ζωής του.
Τηλ. Επικοινωνίας 210-6778333