Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/15

Σημάδια ότι το παιδί σου έχει πρόωρη εφηβεία

Τα παιδιά μπορεί να αρχίσουν να περνούν την εφηβεία από νωρίς, μόλις από την ηλικία των 8, αλλά μερικά παιδιά αρχίζουν τη διαδικασία ακόμα νωρίτερα. Υπάρχουν σημάδια που μπορεί να αναζητήσετε για να διαπιστώσετε αν το παιδί σας έχει ξεκινήσει αυτή την διαδικασία.

Η πρόωρη εφηβεία, συμβαίνει νωρίτερα από ότι ο μέσος όρος προστάζει - πριν από την ηλικία των 8 στα κορίτσια και πριν από την ηλικία των 9 στα αγόρια. Τα χαμηλά ηλικιακά όρια της κανονικής εφηβείας, ίσως εκπλήξουν τους γονείς, αλλά τα περιστατικά έναρξης της εφηβείας σε ακόμα νεαρότερης ηλικία, μπορεί και να τους ανησυχήσουν. Να τι πρέπει να αναζητήσετε:

Σημάδια πρόωρης εφηβείας. Έχετε περάσει την εφηβεία – τη διαδικασία που το σώμα σας αλλάζει από παιδιού, σε εκείνο ενός ενήλικα, μια περίοδο φυσικής ανάπτυξης, “τρελών” ορμονών και περίεργων πραγμάτων που συμβαίνουν στο σώμα σας κι οι γονείς ή ο δάσκαλος σας ήταν σε θέση να σας εξηγήσει. Η εφηβεία επιτρέπει στο σώμα σας να αναπαραχθεί, με την ανάπτυξη και την ρύθμιση των ορμονών του σεξ, η οποία οδηγεί σε μηνιαία περίοδο τα κορίτσια και παραγωγή σπέρματος τα αγόρια.

Τα σημάδια της πρώιμης ήβης είναι ίδια
, ασχέτως σε τι ηλικία θα αρχίσει - ανάπτυξη του στήθους και περίοδος για τα κορίτσια, τρίχες στο πρόσωπο, εμβάθυνση της φωνής και ανάπτυξη πέους και όρχεων για τα αγόρια. Και τα δύο φύλα μπορούν να βιώσουν οσμή σώματος, τρίχες στο σώμα, ταχεία ανάπτυξη και ακμή.

Αιτίες. Συχνά, η αιτία της πρώιμης ήβης είναι άγνωστη. Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, υπάρχουν μερικές πιθανές αιτίες, όπως η μόλυνση, ο τραυματισμός του εγκεφάλου ή οι ορμονικές διαταραχές.
Υπάρχουν όμως και άλλες πιθανές αιτίες, σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς ο ανησυχητικός αριθμός ορμονών που υπάρχουν στα τρόφιμα και τα ποτά , αλλά και στα πλαστικά και τα καλλυντικά, είναι μια πραγματική αιτία για ανησυχία. Επί του παρόντο,ς επιτρέπονται έξι ορμόνες στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των: οιστραδιόλη, οιστριόλη, τεστοστερόνη και προγεστερόνη -ορμόνες που μπορούν να επιταχύνουν την ηλικία κατά την οποία εμφανίζεται η εφηβεία. Λόγω της ανάγκης για μαζική παραγωγή τροφίμων για τη διατροφή μας, αυτές οι ορμόνες προστίθενται πχ. στο κρέας ή τα αυγά για να μεγαλώσουν γρηγορότερα.

Θεραπεία. Εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια εφηβείας πριν την ώρα του, ο παιδίατρος σας μπορεί να σας παραπέμψει σε έναν ενδοκρινολόγο για περαιτέρω αξιολόγηση και θεραπεία. Εάν επιλέξετε τη θεραπεία, υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να δοθούν στο παιδί, για να σταματήσει η διαδικασία έως ότου το παιδί είναι μεγαλύτερο. Φυσικά, εάν η εφηβεία οφείλεται σε παθολογική κατάσταση, η θεραπεία αυτής, θα θεραπεύσει γενικά και την πρώιμη ήβη.

Η ιατρική υποστήριξη είναι απαραίτητη, αλλά μην ξεχνάτε και τη σημασία της συναισθηματικής στήριξης, είτε μέσω ομαδικής θεραπείας ή μέσω συμβουλευτικής, αλλά κυρίως από εσάς. Δώστε στο παιδί σας να καταλάβει ότι δεν είναι μόνο του και είστε εδώ για να το βοηθήσετε σε κάθε του βήμα.  Πολύτιμες συμβουλές από το www.manamia.gr