Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/15

Νέες επαφές Τσίπρα με ηγεσία δανειστών


Νέες επαφές Τσίπρα με ηγεσία δανειστών
Ρεπορτάζ: Σκουρής Βασίλης
Μισογεμάτο βλέπει πλέον το ποτήρι της συμφωνίας το Μέγαρο Μαξίμου, με την Άνγκελα Μέρκελ να ρίχνει το βάρος της στην αποφυγή αδιεξόδου και με την Ουάσινγκτον να πιέζει αποφασιστικά προς την κατεύθυνση αυτή όλες τις πλευρές.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει συνεχείς επαφές με την ηγεσία των δανειστών, ενώ Μέγαρο Μαξίμου, Καγκελαρία και Ηλύσια Πεδία έχουν ορίσει εκπροσώπους που βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή μεταξύ τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν.
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Real.gr, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να έχει και κατ’ ιδίαν συνάντηση με Μέρκελ και Ολάντ την επόμενη εβδομάδα, ενώ φέρεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την παρέμβαση των ΗΠΑ και στους G-7 έστω και αν η παρέμβαση αυτή πιέζει και την Αθήνα για λήψη μέτρων με μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος.
Πιέζουν για αύξηση στο ρεύμα!
Το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας αποτελεί η επιμονή των θεσμών για μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ στο ρεύμα, προκειμένου - όπως υποστηρίζουν - να υπάρχουν άμεσα έσοδα στο κράτος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι δανειστές επιμένουν το ρεύμα να ανέβει στο ανώτερο πεδίο του ΦΠΑ, καθώς τα έσοδα θα μεταφέρονται από τη ΔΕΗ με ασφάλεια στο δημόσιο, κάτι που δεν μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση καθώς θα πρόκειται για ένα ιδιαίτερα υφεσιακό μέτρο, πέραν του ότι οι επιπτώσεις στο εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών θα είναι τεράστιες.
Οι δανειστές εξακολουθούν να πιέζουν και για φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές, παρά την διάψευση από τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά την αποκάλυψη από τον… ίδιο του θέματος αυτού.
Χρέος και αναπτυξιακό πακέτο
Παράλληλα με τη διαπραγμάτευση για το δημοσιονομικό μέρος της συμφωνίας, όπως αποκαλύπτει σήμερα η Realnews, διεξάγονται συνομιλίες προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε τρόπους απομείωσης του ελληνικού χρέους, αλλά και ένα αναπτυξιακό πακέτο που θα συμβάλλει στην προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση. Επιπλέον μια τέτοια εξέλιξη θα παίξει καθοριστικό ρόλο προκειμένου η συμφωνία να γίνει αποδεκτή στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Το βλέμμα στραμμένο σε Βερολίνο και Ουάσινγκτον
Το Μέγαρο Μαξίμου στρέφει το βλέμμα στο Βερολίνο ελπίζοντας ότι η Μέρκελ θα καταφέρει να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της για μια αξιοπρεπή συμφωνία με την Ελλάδα, να επικρατήσει δηλαδή του Β. Σόιμπλε, αλλά και χωρών-δορυφόρων της Γερμανίας που επιζητούν την παραδειγματική τιμωρία των Ελλήνων!
Παράλληλα εκτιμούν ιδιαιτέρως την στάση των ΗΠΑ σε βαθμό που η Αθήνα ενδέχεται να επανεξετάσει τη στάση της για το εμπάργκο στη Ρωσία-θέμα που συζητείται εκ νέου σε σύντομο χρονικό διάστημα σε ευρωπαϊκά όργανα.
Πηγή: real.gr