Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/15

Περού: Έρευνα του ΟΗΕ για 15.000 εξαφανισθέντες του εμφυλίου πολέμου




Μια αποστολή των Ηνωμένων Εθνών θα βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Περού στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων ερευνών για τις...
εξαφανίσεις 15.000 και πλέον ανθρώπων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη λατινοαμερικάνικη χώρα (1980-2000).

Της αποστολής, που θα παραμείνει στο Περού για δέκα ημέρες, θα ηγηθούν ο Αριέλ Ντουλίτσκι και η Χουρία Ες Σλάμι, δύο ειδικοί σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η αποστολή θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους των αρχών του Περού και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, για να αποτιμήσει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ζήτημα.

Πάνω από 15.000 άνθρωποι εξαφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύρραξης ανάμεσα στο κράτος και τους αντάρτες που διήρκεσε δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

Στην πλειονότητά τους οι αγνοούμενοι ήταν φτωχοί αγρότες, που βρέθηκαν ανάμεσα στον στρατό και στους μαοϊκούς αντάρτες της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι.
Βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες και διώξεις σε βάρος στρατιωτικών, οι οποίοι κατηγορούνται για τις εξαφανίσεις πολιτών που θεωρούνταν συμπαθούντες των ανταρτών.

Κατηγορίες έχουν επίσης διατυπωθεί εναντίον ηγετών των ανταρτών, που στρατολογούσαν αναγκαστικά πολίτες ή τους δολοφονούσαν εάν υποπτεύονταν πως συνεργάζονταν με τον εχθρό.

Η τελική έκθεση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, η οποία εργάστηκε από το 2001 ως το 2003 για την εκπόνησή της, έκανε λόγο για πάνω από 69.000 θύματα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, αλλά και για πάνω από 4.000 ομαδικούς τάφους σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι αρχές του Περού προσέφεραν το 2006 χρηματικές αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.