Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/15

18χρονος επέζησε κάτω από τα συντρίμμια επί 5 μέρες.


Ένας 18χρονος, ανασύρθηκε ζωντανός μέσα από τα συντρίμμια, 5 μέρες μετά το φονικό χτύπημα του εγκέλαδου, στο Κατμαντού!


Το 18χρονο αγόρι εντόπισε ομάδα διασωστών από το Νεπάλ σε συνεργασία με διασώστες από την αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση USAID, που δήλωσαν ότι ήταν θαμμένος στα ερείπια ενός ξενώνα.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής ΜΚΟ Άντριου Ολβέρα δήλωσε ότι το αγόρι δεν ήταν θαμμένο πολύ βαθιά, αλλά ότι κατέρρευσαν και οι επτά όροφοι του κτιρίου με αποτέλεσμα ο 15χρονος να είχε «εγκλωβιστεί ανάμεσά τους».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας Καμάλ Σιχ Μπαμ, ο έφηβος ονομάζεται Πέμπα Λάμα.
Σύμφωνα με τα νεπαλέζικα μέσα ενημέρωσης, το αγόρι μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.
Οι διασώστες εργάστηκαν για ώρες προκειμένου να ελευθερώσουν τον έφηβο, χρησιμοποιώντας υποδοχές για να άρουν τις τεράστιες πλάκες από σκυρόδεμα που τον περιέβαλαν. Μετά την απελευθέρωσή του, οι διασώστες τον έβαλαν σε ένα φορείο, του τοποθέτησαν ενδοφλέβιο ορό στο χέρι του και κολάρο γύρω από το λαιμό του, πριν από τη μεταφορά του σε νοσοκομείο.
«Με ευχαρίστησε όταν τον πλησίασα πρώτος», λέει ο LB Basnet, ο αστυνομικός που σύρθηκε σε ένα διάκενο ανάμεσα στα χαλάσματα για να φτάσει το αγόρι, στο Associated Press. «Μου είπε το όνομά του, τη διεύθυνσή του και του έδωσα λίγο νερό. Τον διαβεβαίωσα ότι ήμασταν κοντά σε αυτόν», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων. Το αγόρι, φορώντας ένα μαύρο t-shirt διακοσμημένο με λευκά λογότυπα, ήταν σε πολύ καλή κατάσταση συγκριτικά με ό, τι είχε περάσει.
Μια αμερικανική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών από την Αμερικανική Υπηρεσία για τη Διεθνή Ανάπτυξη βοήθησε διασώστες από το Νεπάλ να προσεγγίσουν τον παγιδευμένο έφηβο, κάτω από βροχερές κ ψυχρές ημέρες που επικρατούν στο Κατμαντού, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν απομακρυσμένοι, φοβούμενοι τους μετασεισμούς.
«Δεν ήταν πολύ βαθιά, αλλά τα πατώματα που είχαν καταρρεύσει, τον εγκλώβισαν μεταξύ τους», είπε ο Andrew Olvera, από την USAID στο Associated Press, λίγο πριν το αγόρι απεγκλωβιστεί. Δύο δάπεδα σκυροδέματος  κατέρρευσαν σαν κουρτίνες δωματίου μπροστά από το κτίριο, ανέφερε το AP από τη σκηνή.
«Το όλο εγχείρημα είναι επικίνδυνο», δήλωσε ο Olvera στο πρακτορείο ειδήσεων κατά τη διάρκεια της δραματικής διάσωσης. «Αλλά αξίζει να ρισκάρεις. Για να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή, θα ρισκάρουμε τα πάντα!»
Οι διασώστες οδηγήθηκαν στο αγόρι με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ανέφερε η British Broadcasting Corporation, από το Κατμαντού. Ο έφηβος εργαζόταν ως ξεναγός στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, ανέφερε το BBC .
Ερωτηθείς από το AP πώς ο Tamang άντεξε τόσο πολύ, ο Basnet απάντησε: «Επέζησε έχοντας πίστη.»