Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/15

Αμοιβές από… χρυσάφι για τους σταρ του Χόλιγουντ

Αμοιβές από… χρυσάφι για τους σταρ του Χόλιγουντ




Οι εποχές έχουν αλλάξει. Είναι δεδομένο ότι τα αστέρια του Χόλιγουντ δεν λάμπουν όπως παλιά. Αυτό όμως, λέει το «Hollywood Reporter» σε άρθρο του, δεν σημαίνει ότι δεν πληρώνονται καλά. Για παράδειγμα, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Τι και αν έχασε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου πέρυσι από τον Μάθιου Μακόναχι… Η ερμηνεία του στο «Λύκο της Wall Street» του Σκορτσέζε, του απέφερε 25 εκατ. δολάρια, τα οποία μάλιστα πήρε προκαταβολικά. Ήταν βέβαια και συμπαραγωγός της ταινίας, και μέρος της αμοιβής του δικαιολογείται από τη συγκεκριμένη ιδιότητα.

Στα 20 εκατομμύρια δολάρια υπολογίζονται και οι αμοιβές των Ρόμπερτ Ντάουνι τζ, Ντένζελ Ουάσιγκτον, Ματ Ντέιμον και Μπράντλεϊ Κούπερ. Η τεράστια επιτυχία του «Ελεύθερου Σκοπευτή» και οι τρεις συνεχόμενες φορές που ο Κούπερ έχει προταθεί για Όσκαρ τον έχουν φέρει πολύ ψηλά στη λίστα των πιο περιζήτητων ηθοποιών. Η δε αμοιβή του αναμένεται να εκτιναχθεί από τα 15 εκατ. δολάρια που πήγε για την τρίτη ταινία «Hangover».
Και ο Ντουέιν Τζόνσον που τον είδαμε το καλοκαίρι να φοράει τη λεοντή του Ηρακλή και να επιδίδεται σε μάχες με σπαθιά και ακόντια, ανήκει στη χρυσή λίστα του Χόλιγουντ. Για τον «Ηρακλή» και το επερχόμενο «San Andreas» η αμοιβή του ήταν 14-15 εκατ. δολάρια. Στα ίδια επίπεδα κινούνται επίσης οι αμοιβές των Μπεν Άλφεκ και Τσάνινγκ Τέιτουμ, ανάλογα με τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούν.
«Χρυσές» κυρίες
Από το χορό των εκατομμυρίων δεν λείπουν ασφαλώς οι γυναίκες. Πρώτη και καλύτερη, η Σάντρα Μπούλοκ, που έκανε τη χρυσή συμφωνία για το περσινό «Gravity» και, εκτός από μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου,  φούσκωσε τους τραπεζικούς της λογαριασμούς κατά 70 εκατ. δολάρια.
Η Αντζελίνα Τζολί έχει στραφεί στη σκηνοθεσία πλέον, όμως όποτε αποφασίζει να επιστρέψει μπροστά στις κάμερες, η αμοιβή της δεν αναμένεται να είναι μικρότερη των 15 εκατ. δολαρίων. Αυτό έγινε για το πρόσφατο «Maleficent» και οι πηγές αναφέρουν ότι αν γυριστεί η συνέχεια της ταινίας, το ποσό που θα της αντιστοιχεί, θα φτάσει στα 20 εκατ. δολάρια.
Για τέτοια ποσά υπογράφουν επίσης η Μελίσα Μακάρθι και η Τζένιφερ Λόρενς. Η δεύτερη πήγε ως αμοιβή για το «Hunger Games» 10 εκατ. δολάρια και αν γυρίσει άλλο σίκουελ θα ανέλθει στα 15 εκατ. δολάρια.
Η μόνη διαφορά με τη χρυσή εποχή των εξωφρενικά υψηλών αμοιβών είναι η εξής: Τα ποσά μεταφέρονται στους πρωταγωνιστές αφού η ταινία στην οποία έπαιξαν έβγαλε τα λεφτά της. Όταν οι εισπράξεις ξεπεράσουν το κόστος παραγωγής, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα του μάρκετινγκ και της προώθησης, τότε και μόνο τότε αλλάζουν χέρια τα εκατομμύρια και οι ηθοποιοί αρχίζουν να λαμβάνουν μερίδιο από τα κέρδη, που φθάνει το 20% της τιμής κάθε εισιτηρίου που κόβεται στο ταμείο. Αυτό για λίγους που έχουν υπογράψει τέτοιου είδους συμφωνίες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος