Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/3/15

Πώς παρασκευάζονται τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;



Ο κ. Κώστας Τσιτινίδης, ακτινολόγος – ομοιοπαθητικός ιατρός, εξηγεί τι είναι και πώς δρουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Τι περιέχουν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Τα ομοιοπαθητικά φάρμακα είναι ουσίες φυσικής προέλευσης φυτικής, ορυκτής ή σπανιότερα ζωικής, που έχουν αραιωθεί πάρα πολύ και έχουν υποστεί ομοιοπαθητική δυναμοποίηση, δηλαδή κάθε ομοιοπαθητικό διάλυμα κατά τη διαδικασία της αραίωσης του έχει υποστεί μια σειρά από κρούσεις (δονήσεις).

Άρα, πρόκειται για σκευάσματα με απειροελάχιστη δόση κάποιας ουσίας φυσικής προέλευσης που έχει υποστεί δονήσεις. Δεν είναι ούτε προσμίξεις χημικών φαρμακευτικών ουσιών, ούτε προσμίξεις μιγμάτων βοτάνων ούτε τίποτε άλλο.

Μέσω της διαδικασία της δυναμοποίησης ακόμη και ουσίες που στη φυσική τους μορφή είναι δηλητηριώδεις όπως π.χ. συμβαίνει με ορισμένα φυτά, μετά την ομοιοπαθητική κατεργασία τους δεν δρουν τοξικά στον οργανισμό. Αυτή είναι μία διαπίστωση των επιστημόνων της Ομοιοπαθητικής έπειτα από την παρατήρηση εκατομμύριων ασθενών σε όλο τον κόσμο που ακολούθησαν ή ακολουθούν ομοιοπαθητική αγωγή.

Προκαλούν αντιδράσεις τα ομοιοπαθητικά φάρμακα;

Ένα μικρό ποσοστό ασθενών, τις πρώτες ημέρες της αγωγής, πιθανόν να παρουσιάσει εντονότερα κάποιο από τα συμπτώματα που ήδη είχε αλλά σε όρια τελείως ακίνδυνα για τον οργανισμό. Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι έχει αρχίσει η ενδυνάμωση του οργανισμού,  άρα και η θεραπεία του.

Ωστόσο, μόνον ο ομοιοπαθητικός γιατρός είναι σε θέση να εκτιμήσει αν πρόκειται για τη λεγόμενη «θεραπευτική επιδείνωση» ή για κάτι άλλο όπως π.χ. ένα τυχαίο κρυολόγημα, μια διάρροια από τροφική δηλητηρίαση κ.τ.λ. Συνεπώς, οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται σε κάθε περίπτωση τον γιατρό τους.

Ενέχουν κινδύνους;

Ποτέ και σε καμία περίπτωση. Κατά τη διαδικασία παρασκευής τους έχουν αραιωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε έχει καταργηθεί οποιαδήποτε πιθανότητα παρενέργειας, ενώ αντίθετα έχει ενισχυθεί η θεραπευτική τους ικανότητα.

Γι αυτόν το λόγο άλλωστε τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δίνονται και σε περιπτώσεις ασθενών που άλλα φάρμακα αντενδείκνυνται, όπως κατά την κύηση, τη βρεφική ηλικία, την τρίτη ηλικία κ.α.