Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/12/14

Η επικοινωνία στον γάμο: Πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε;


Η επικοινωνία στον γάμο: Πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε;
Είναι πραγματικότητα πώς για πολλούς άνδρες και γυναίκες το πέρασμα στην έγγαμη ζωή προκαλεί προβληματισμό, αγωνία και άγχος, κυρίως για το κατά πόσο η συναισθηματική επικοινωνία του ζευγαριού θα μπορέσει να παραμείνει ζωντανή τροφοδοτώντας τους συντρόφους με ένα αίσθημα αναγώρισης, κατανόησης και συναισθηματικής ασφάλειας.


Πράγματι, ο γάμος και η δημιουργία οικογένειας σηματοδοτούν μια σημαντική αλλαγή στην ζωή ενός ζευγαριού και τις περισσότερες φορές συνδέονται με την έναρξη του κύκλου ζωής της οικογένειας. Δύο αυτόνομοι άνθρωποι αποφασίζουν να συνθέσουν την διαφορετικότητά τους και να συνεργαστούν με στόχο την κοινή τους –πλέον- καθημερινότητα. 
Πώς μπορούμε να ενισχύουμε την ψυχική επαφή μέσα στο γάμο;
Μέσα σε αυτό το καινούριο πλαίσιο, η ανάγκη για ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία ανάμεσα στους συντρόφους γίνεται πλέον καθοριστική. Έχω μάλιστα παρατηρήσει, μέσα από την κλινική μου εμπειρία, πώς η έκβαση μιας σχέσης στο πέρασμα των χρόνων είναι στενά συνυφασμένη με τον τρόπο που θα επιλέξει το ζευγάρι να διαχειριστεί την επικοινωνία του αλλά και τον τρόπο που θα διεκδικήσει την επικοινωνία αυτή.  Συνηθίζουμε να λέμε πως η επικοινωνία είναι ο «βασιλικός δρόμος» για την διατήρηση μιας ζωντανής, υγιούς και ισορροπημένης σχέσης. Αυτό που οι σύντροφοι είναι απαραίτητο να αντιληφθούν, είναι πως επικοινωνία σημαίνει καταρχήν «ακούω» κι έπειτα «μιλάω»: ακούω χωρις να σκέφτομαι τι θα απαντήσω, ακούω χωρίς άμυνες και διάθεση κριτικής. Ακούω έχοντας την διάθεση να καταλάβω στην ουσία του, αυτό  που ο σύντροφός μου προσπαθεί να μου επικοινωνήσει. Επικοινωνία σημαίνει δίνω και παίρνω, εκφράζω τις επιθυμίες μου αλλά και αφουγκράζομαι και εμπεριέχω τις επιθυμίες του άλλου. 
Όταν ένα ζευγάρι αντιλαμβάνεται την επικοινωνία με τέτοιο τρόπο, θα μπορέσει ευκολότερα να διατηρήσει μια υγιή και ζωντανή σχέση απο ότι ένα ζευγάρι που διατηρεί μια άνιση επικοινωνία όπου επικρατεί ο χρεωστικός μονόλογος («εσύ φταις για όλα»). Στο πέρασμα των χρόνων οι σχέσεις δοκιμάζονται, οι άνθρωποι αλλάζουν και οι ανάγκες τους διαφοροποιούνται. 
Μια άσκηση επικοινωνίας που συχνά δίνω στο γραφείο μου είναι η εναλλαγή ρόλων πομπού και δέκτη επικοινωνίας: Ο ένας σύντροφος (Α) ξεκινά να μιλά για ένα συγκεκριμένο θέμα που τον προβληματίζει ενώ ο άλλος σύντροφος (Β) παραμένει σιωπηλός ακούγοντας προσεκτικά (καλό θα είναι να οριστεί συγκεκριμένος χρόνος- για παράδειγμα πέντε λεπτά). Έπειτα ο σύντροφος (Β) θα συνοψίσει όσα κατάλαβε πως απασχολούν τον σύντροφό του (Α) και θα πάρει εκείνος σειρά στο να εκφράσει τις δικές του σκέψεις/ ανησυχίες/ επιθυμίες. Στο κλείσιμο της άσκησης ο σύντροφος (Α) θα μοιραστεί όσα άκουσε πως απασχολούν τον σύντροφό του (Β) ενώ το ζευγάρι θα έχει ήδη αρχίσει να συνειδητοποιεί πώς η ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει την ακοή, την καρδιά και την αμέριστη προσοχή μας. Άλλωστε το ουσιαστικό νόημα αυτής της άσκησης επικοινωνίας είναι το να μάθει ο κάθε σύντροφος να ακούει χωρίς να διακόπτει αλλά και να προσπαθεί να κατανοήσει ουσιαστικά όσα εκφράζει ο σύντροφός του χωρίς να προετοιμάζει την απάντηση/ υπεράσπισή του. 
Μην ξεχνάτε το σπουδαίο νόημα της επικοινωνίας που σας βοηθά να γίνεσθε ολοένα καλύτεροι σύντροφοι αλλά και ολοκληρωμένοι άνθρωποι, οι οποίοι διεκδικούν την κάλυψη των ουσιαστικών συναισθηματικών τους αναγκών. 
Ευφροσύνη Φωτεινάκη
Συμβουλευτική Ψυχολόγος - Sex Therapist
MBACP, Pg. Diploma Counselling, M.Sc. Counselling., B. Sc. Psychology
Τηλ. Επικοινωνίας: 6981. 015. 684