Η προοπτική αυτή θα ευνοήσει την ανάπτυξη της οικονομίας της Κούβας, όμως τόσο οι περιβαλλοντικές οργανώσεις όσο και η τουριστική βιομηχανία της χώρας εκφράζουν την ανησυχία τους για πιθανά ατυχήματα και τη μόλυνση του περιβάλλοντος.
Παρά το γεγονός ότι η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στην Κούβα είναι ανοιχτή στις ξένες επενδύσεις, το αμερικανικό εμπάργκο έχει αποτρέψει την εφαρμογή εξελιγμένης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για εξορύξεις βαθέων υδάτων, με αποτέλεσμα η Κούβα να παράγει μόλις 55.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Πρόσφατες αποστολές ισπανικής εταιρείας απέτυχαν να βελτιώσουν αυτή την επίδοση. Το εμπάργκο που ξεκίνησε το 1960 απαγορεύει την πώληση εξοπλισμού στην Κούβα που να αποτελείται από αμερικάνικα προϊόντα σε ποσοστό άνω του 10 τοις εκατό, συνθήκη που καλύπτει πρακτικά όλα τα σύγχρονα συστήματα γεώτρησης πετρελαίου.
Η χώρα απαιτεί 155.000 βαρέλια την ημέρα, με τη διαφορά να καλύπτεται από τη Βενεζουέλα μετά από συμφωνία με τον πρώην πρόεδρο Ούγκο Τσάβεζ. Ενδεικτικά, μία και μόνη αντίστοιχη αμερικάνικη πλατφόρμα στον Κόλπο του Μεξικό παράγει 200.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
Η Αμερικάνικη Γεωλογική Υπηρεσία εκτιμά πως τα κοιτάσματα της Κούβας διαθέτουν 4,6 δισεκατομμύρια ανεκμετάλλευτα βαρέλια, αν και η μορφολογία του πυθμένα κοντά στα κοιτάσματα εμφανίζει ιδιαίτερα και μοναδικά γεωλογικά χαρακτηριστικά που δεν έχουν ακόμα μελετηθεί επαρκώς.