Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/12/14

Ελπίδες για αποκατάσταση της μνήμης στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ




Ελπίδες για την αποκατάσταση της μνήμης στους ασθενείς που βρίσκονται στα αρχικά στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, γεννά... η επιστημονική ανακάλυψη ερευνητών από την Καλιφόρνια.

Οι περισσότεροι νευροεπιστήμονες, πίστευαν επί δεκαετίες ότι οι αποθηκευμένες μνήμες βρίσκονται στις συνάψεις –τις συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων ή των νευρώνων– οι οποίες καταστρέφονται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Η νέα μελέτη του UCLA αντικρούει την άποψη ότι η μακροχρόνια μνήμη αποθηκεύεται σε συνάψεις. «Το νευρικό σύστημα φαίνεται να αναγεννά τις χαμένες συναπτικές συνδέσεις. Αν μπορέσουμε να επαναφέρουμε τις συναπτικές συνδέσεις, η μνήμη επανέρχεται. Δεν θα είναι εύκολο, αλλά είναι δυνατό», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Γκλάνζμαν.
Η νόσος Αλτσχάιμερ καταστρέφει τις συνάψεις στον εγκέφαλο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι καταστρέφονται και οι αναμνήσεις.

«Εφόσον οι νευρώνες είναι ακόμα ζωντανοί, η μνήμη θα είναι ακόμα εκεί, που σημαίνει ότι μπορούμε να ανακτήσουμε τις χαμένες μνήμες στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ», είπε ο Δρ. Γκλέιζμαν. «Στα προχωρημένα στάδια της νόσου, οι νευρώνες πεθαίνουν, και πιθανότατα αυτό σημαίνει ότι οι μνήμες δεν μπορούν να ανακτηθούν» πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε ένα είδος θαλάσσιου σαλιγκαριού που ονομάζεται Aplysia για να γίνει κατανοητή η διαδικασία εκμάθησης και μνήμης του ζώου. Η μελέτη εστίασε κυρίως στα αντανακλαστικά απόσυρσης του ζώου, καθώς και στους αισθητηριακούς και κινητικούς νευρώνες που τα παρήγαγαν.

Οι ερευνητές επαύξησαν τα αντανακλαστικά απόσυρσης του σαλιγκαριού πραγματοποιώντας αρκετά ήπια ηλεκτροσόκ στην ουρά του. Το σοκ οδήγησε στην έκλυση της ορμόνης σεροτονίνης προς το κεντρικό νευρικό σύστημα του σαλιγκαριού. Στην συνέχεια διέγραψαν τη μνήμη και επανέλαβαν το πείραμα. Εκεί διαπίστωσαν ότι η μνήμη που είχε διαγραφεί , επέστρεψε, γεγονός που σημαίνει ότι οι συναπτικές συνδέσεις που χάθηκαν είχαν προφανώς αποκατασταθεί.