Σελίδες

Thessaloniki video tour

18/12/14

Πώς να αντιμετωπίσετε το χωρισμό πριν ή κατα διάρκεια των γιορτών!


Πώς να αντιμετωπίσετε το χωρισμό πριν ή κατα διάρκεια των γιορτών!

Ένας χωρισμός λίγο πριν έρθουν οι γιορτές ή και κατά την διάρκειά τους, βιώνεται ακόμη πιο επώδυνα αφού ενώ όλα και όλοι τριγύρω «απαιτούν» να είσαι χαρούμενος...εσύ αισθάνεσαι ακόμη πιο μόνος. 

Και όμως, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που εφόσον τα ακολουθήσετε θα μπορέσετε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την καταναγκαστική ευτυχία των γιορτών, βιώνοντας αυθεντικά τα συναισθήματά σας και οριοθετώντας τους συγγενείς και φίλους, που ενδεχομένως δεν κατανοούν πόσο δύσκολος είναι αυτός ο χωρισμός για εσάς. 
*Μην προσπαθήσετε να κρυφτείτε από τον πόνο και την θλίψη που προκαλεί ο χωρισμός. Παρατηρώ στο γραφείο μου πώς πολλοί άνδρες και γυναίκες φοβούνται τα επώδυνα συναισθήματά τους και αγωνιούν για το πότε και πώς θα σταματήσουν να αισθάνονται τόσο άσχημα. Η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα είναι πως η θλίψη, ο θυμός, η απόγνωση θα καταλαγιάσουν μόνο όταν βιώσεις αυθεντικά τα συναισθήματά σου χωρίς να προσπαθείς να τους κρυφτείς. Να θυμάσαι πως τα συναισθήματά μας, μας «βρίσκουν» όσο και αν τους κρυβόμαστε με «αδικαιολόγητα» συναισθηματικά ξεσπάσματα και ψυχοσωματικά συμπτώματα. 
*Βάλτε όρια στις ερωτήσεις συγγενών (και λοιπών φίλων) για το «τι έγινε με τη σχέση που είχες...;».  Μια ακόμη δυσκολία που αναφέρουν συχνά οι πρόσφατα χωρισμένοι είναι οι επίμονες –και μη- ερωτήσεις συγγενών και φίλων για την σχέση που είχαν, ερωτήσεις που γεννούν αμηχανία και «ξύνουν» πληγές. Μην διστάσεις να βάλεις όρια σε αυτές τις ερωτήσεις. Είναι απόλυτα οκ να απαντήσεις «δεν έχω τη διάθεση να μιλήσω για αυτό, θα το συζητήσουμε κάποια άλλη φορά». Είναι σίγουρα προτιμότερο να οριοθετήσεις τους συγγενείς σου παρά να αποφύγεις κάθε οικογενειακή γιορτή και συγκέντρωση, απομονώνοντας τον εαυτό σου, από φόβο πώς θα σε ρωτήσουν... για εκείνον ή εκείνη.
*Μην πέφτετε στην παγίδα του «feel good cause it’s Christmas!» - Οι γιορτές μας ζητούν πολλά σε συναισθηματικό επίπεδο αφού «πρέπει» να στολίσουμε, «πρέπει» να ντυθούμε όμορφα, «πρέπει» να διασκεδάσουμε...εκφράσου αληθινά κι ελεύθερα στους ανθρώπους που μπορούν να σε ακούσουν όμως παράλληλα προσπάθησε να συμμετέχεις σε συζητήσεις και δραστηριότητες που θα σε βοηθήσουν να ξεχαστείς και να αποκτήσεις νέες παραστάσεις και σκέψεις- απόσπασε την προσοχή σου από τον χωρισμό αυτό έστω και για λίγο.
*Μην ντρέπεστε να ζητήσετε βοήθεια και στήριξη! Οι φίλοι είναι πολύτιμοι συνοδοιπόροι μας, και σε τέτοιες στιγμές φαίνεται η ουσιαστική αξία της φιλίας. Όμως, μην περιμένεις να μαντέψουν τις συναισθηματικές ανάγκες σου και τόλμησε να ζητήσεις από εκείνους να πάτε για έναν καφέ κάπου που εσύ επιθυμείς, να ξεκινήσετε μαζί ένα νέο hobby, να περάσετε χρόνο συζητώντας -comfort talk-. Φυσικά, προσπάθησε να ακούς όσα σου λένε οι φίλοι χωρίς θυμό και άμυνες αφού έχει αποδειχθεί πώς πολλές φορές οι πραγματικοί φίλοι βλέπουν πράγματα που εμείς δεν είμαστε ικανοί να δούμε –ιδίως όταν είμαστε ερωτευμένοι-.
*Avoid face book stalking your ex! Πρόσφατες πανεπιστημιακές μελέτες έδειξαν πως ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους δυσκολεύεται ένας άνδρας ή μια γυναίκα να ξεπεράσει την πρώην σχέση του, είναι το Facebook. Μπορεί να αισθάνεσαι πώς είναι ο μόνος τρόπος να μαθαίνεις νέα του, να νιώθεις «κοντά» του, να βλέπεις φωτογραφίες του και να  γνωρίζεις που βρίσκεται, όμως ουσιαστικά αυτή η παρακολούθηση σε καθηλώνει στα πρώιμα στάδια του χωρισμού και δεν σου επιτρέπει να προχωρήσεις παρακάτω. Σβήστον από το Facebook… και άδειασε τον εσωτερικό  σου χώρο από  εκείνον ώστε να μπορέσεις να ανασάνεις και να δώσεις χώρο σε νέες γνωριμίες.
*Μην «δραματοποιείς» τον χωρισμό- ο έρωτας γεννιέται στην υπερβολή όμως στο χωρισμό είναι καλό να μην υπερβάλλουμε. Εάν σε αυτή την σχέση έδωσες τον καλύτερο εαυτό σου και τις ευκαιρίες που άξιζε ο άνθρωπος αυτός, τότε να θυμάσαι πως έκανες ότι μπορούσες για να τον κρατήσεις όμως ενδεχομένως δεν είσαι αντίστοιχα ότι ταίριαζε σε εκείνον...και οφείλεις να το σεβαστείς. Εάν πάλι νιώθεις πως έχασες έναν πολύτιμο άνθρωπο επειδή δεν υπήρξες ένας καλός σύντροφος, αναγνωρίζοντας τα λάθη σου, διεκδίκησέ τον! Να είσαι όμως προετοιμασμένος πως ενδεχομένως να μην δώσει κι άλλη ευκαιρία στην σχέση αυτή αφήνοντάς σε με ένα σπουδαίο μάθημα για την δική σου συναισθηματική εξέλιξη και ωρίμανση. Κάθε σχέση είναι μια ευκαιρία να βρούμε όσα πραγματικά αναζητούμε για να αισθανθούμε ολοκληρωμένοι και αυθεντικά ευτυχισμένοι. 
Όταν κάποιος παραπονιέται στο γραφείο μου λέγοντάς μου «Δεν βρίσκω πουθενά τον έρωτα», τον ρωτώ «Μα είσαι ερωτεύσιμος;».