Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/10/14

Πως θα επανέλθει το γυναικείο σώμα μετά τον τοκετό;




Για να «επανέλθει» πλήρως μια γυναίκα σε «καλή» σωματική και φυσική κατάσταση μετά τον τοκετό, πρέπει να περάσει ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα...
Το χρονικό διάστημα αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από το πόσα κιλά πήρε η γυναίκα κατά την εγκυμοσύνη, πόσο «άφησε» τον εαυτό της και τη γενετική της προδιάθεση.

Για εννέα μήνες όλος ο γυναικείος οργανισμός ρυθμίζεται και προσαρμόζεται σύμφωνα με την «νέα ζωή» που αναπτύσσεται μέσα του.

Η ισορροπία των ορμονών μεταβάλλεται, το σώμα αλλάζει και το σωματικό βάρος αυξάνεται. Αν η έγκυος φερθεί συνετά, δεν θα πρέπει να αυξήσει το βάρος της, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πάνω από δέκα (10) κιλά. Αυτά τα δέκα περίπου κιλά, μεταφράζονται σε τρία ως τέσσερα κιλά για το παιδί και περίπου ενάμιση κιλό για τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό.Τα υπόλοιπα τέσσερα με πέντε κιλά είναι αυτά που «μένουν» στην γυναίκα και τα οποία θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» μετά τον τοκετό.

Η εγκυμοσύνη προκαλεί μεγάλη κατακράτηση υγρών, που οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής της ορμόνης αλδοστερόνης η οποία έχει σκοπό να καλύψει την αμνιακή κοιλότητα και να αποτελέσει το μέσο για τις «ανταλλαγές» που πραγματοποιούνται ανάμεσα στη μητέρα και στο έμβρυο. Αμέσως μετά τον τοκετό, η παραγωγή αλδοστερόνης μειώνεται σημαντικά και τα νεφρά αρχίζουν να υπερλειτουργούν με αποτέλεσμα την γρήγορη απομάκρυνση των περιττών υγρών. Αν η γυναίκα δεν πήρε πολλά κιλά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, τα περιττά κιλά χάνονται γρήγορα αρκεί να ακολουθηθεί μία προσεχτική διατροφή.

Η διατροφή αυτή θα πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, ειδικά εάν η γυναίκα θηλάζει, φτωχή σε λιπαρά και υπερεπαρκής σε βιταμίνες και μέταλλα. Μία γυναίκα που θηλάζει πρέπει να παίρνει τουλάχιστον 2000 θερμίδες, πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες, μέτριες σε πρωτεΐνες και φτωχές σε κορεσμένα λίπη. Δεν επιτρέπεται να ελαττωθεί η ποσότητα των υδατανθράκων πριν την αποκοπή γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο νεογέννητο.

Καμιά συστηματική δίαιτα αδυνατίσματος δεν επιτρέπεται πριν την αποκοπή, τη διακοπή δηλαδή του θηλασμού. Αντίθετα συνίσταται μία ποιοτική διατροφή χωρίς να παραλείπονται τρόφιμα από καμιά ομάδα τροφίμων. Αμέσως μετά τη διακοπή του θηλασμού κι εφόσον το βάρος δεν έχει επανέλθει στα φυσιολογικά του πλαίσια, η γυναίκα μπορεί να εφαρμόσει ένα υποθερμιδικό διαιτολόγιο ενισχυμένο, εάν κρίνει ο θεράπων ιατρός ότι το χρειάζεται, με συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων.

Οι ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα συμβαίνουν μόνον όταν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη ή όταν ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να τα αφομοιώσει. Ορισμένα φάρμακα, όπως τα αντισυλληπτικά, το κάπνισμα και η νευρική υπερδιέγερση μπορούν να προκαλέσουν ελλείψεις βιταμινών.