Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/10/14

Ποιο είναι το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή του πωλητή




Γράφει ο Θωμάς Σλάμαρης
Πρόσφατα άκουγα μια ηχογράφηση με τον Brian Tracy, έναν από τους σύγχρονους «γκουρού» των πωλήσεων, σχετικά με την πειθαρχία και τη...
σημασία της σε όλους τους τομείς της ζωής μας. Όλα όσα έλεγε, είχαν νόημα και σε όλα όσα έλεγε είχε δίκιο. Και όμως, είναι πολλές φορές που είναι δύσκολο να εφαρμόσεις αυτά που ξέρεις πως πρέπει να κάνεις. Όσο και να το θέλεις, λυγίζεις ειδικά σε δύσκολους καιρούς. Σε καιρούς που η πίστη σου, στον εαυτό σου και σε αυτό που κάνεις, δοκιμάζεται καθημερινά. Είναι φορές που νιώθεις ένοχος που δεν έκανες αυτό που είχες σαν στόχο, αυτό που ήξερες πως πρέπει να κάνεις και να συνεχίσεις να κάνεις όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα. Μόλις αρχίσουν οι ενοχές τότε το φορτίο σου γίνεται ακόμα πιο βαρύ. Τότε είναι που σταματάς τελείως και μπαίνεις στο φαύλο κύκλο της απαγοήτευσης. Τότε είναι που κάθε μέρα που περνά σε πηγαίνει πιο πίσω.

Ε, λοιπόν να σου πω κάτι που ίσως ήδη ξέρεις; Είσαι άνθρωπος και όχι μηχανή! Είναι φυσικό να μην έχεις πάντα την σιδερένια θέληση και την μηχανική λογική για να κάνεις το πρόγραμμα σου στην εντέλεια. Έχεις συναισθήματα και αδυναμίες που πρέπει να υπολογίσεις και που δεν θες να ισοπεδώσεις. Δεν είναι όμως το πρόβλημα εκεί.

Εκεί που την πατάς είναι πως δεν δικαιολογείς σωστά τον εαυτό σου και δεν σηκώνεις το κεφάλι σου ξανά γρήγορα. Είναι που δεν ξεκινάς και πάλι για τον στόχο σου και μαστιγώνεις ψυχολογικά τον εαυτό σου γιατί δεν έκανε αυτό που έπρεπε. Αν ο εαυτός σου ήταν υπάλληλός σου και έκανε λάθος ή σαν άνθρωπος ξέφυγε από την πορεία του, πως θα του φερόσουν για να τον υποστηρίξεις και να μπει και πάλι στην σωστή πορεία; Θα τον έβριζες; Θα τον υποτιμούσες; Θα τον έκανες δημόσια ρεζίλι; Μήπως έτσι θα αποδεικνυόταν πως δεν εκτιμούσες έτσι και αλλιώς;

Χρειάζεσαι υποστήριξη σε αυτές τις στιγμές και αν δεν υποστηρίξεις εσύ τον εαυτό σου, ποιός θα το κάνει; Όποιο λάθος, όποια αστοχία και αν έχεις κάνει, ποτέ δεν είναι αργά να μάθεις από αυτή και να συνεχίσεις την πορεία σου. Τώρα που περισσότερο από ποτέ, χρειάζεσαι κάποιον να σε στηρίξει , κάνε τον εαυτό σου τον καλύτερο φίλο και τον καλύτερο προιστάμενο. Μάθε από τα λάθη σου και προχώρα.

Ποτέ δεν είναι αργά να χαράξεις μια νέα πορεία. Αν οι στόχοι σου δεν ειναι σαφείς και έχεις χάσει εδώ και καιρό το δρόμο σου και τον ενθουσιασμό σου, μπορείς να βάλεις νέους στόχους. Μπορείς να δημιουργήσεις μια νέα καριέρα από εδώ που είσαι σήμερα. Μπορείς να ερωτευτείς και πάλι τη δουλειά σου και να αποκτήσεις όσα δεν έχεις καταφέρει μέχρι σήμερα. Ειδικά στις πωλήσεις, ξέρεις πως δεν υπάρχει όριο για σένα, άρα ξεκίνα τώρα να φτάσεις ότι επιθυμείς.

Υποστήριξε τον εαυτό σου, ενθαρυνέ τον, αγκάλιασέ τον, εκπαίδευσέ τον, βρες όλα τα καλά και δυνατά του σημεία και γράψτα κάπου. Διάβαζέ τα συχνά όσο και αν σου φανεί δύσκολο στην αρχή. Ναι, σου είναι πιο εύκολο να μιλάς για τα αδύνατά σου σημεία παρά για τα δυνατά σου. Όμως θα το συνηθίσεις και όταν το κάνεις συχνά, θα αρχίσεις να βλέπεις τον εαυτό σου αλλιώς.

Εσύ είσαι το πιο σημαντικό άτομο στη ζωή σου, φέρσου λοιπόν ανάλογα.