Σελίδες

Thessaloniki video tour

19/8/14

Τα σενάρια της Bild, η αλήθεια του Βρούτση




Φωτιές άναψε στους εργαζόμενους του ΟΑΕΔ δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, όπου σε εκτενές ρεπορτάζ της... αποκαλύπτει ότι επίκειται «ξαφνικός θάνατος» του Οργανισμού, στα πρότυπα της ΕΡΤ.

Μάλιστα, το γερμανικό δημοσίευμα επικαλείται πηγές από το Υπουργείο Εργασίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει ότι οι δραστηριότητες του ΟΑΕΔ θα διχοτομηθούν. Έτσι η επιδοματική πολιτική, δηλαδή τα επιδόματα ανεργίας και οι λοιπές παροχές θα περάσουν στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, ενώ οι πολιτικές απασχόλησης θα δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Άμεση ήταν η αντίδραση των συνδικαλιστών οι οποίοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία καλούν την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της.

«Καλούμε την κυβέρνηση να μην μετατρέψει το δικαίωμα της εργασίας σε εμπόρευμα! Οι μεσάζοντες θα πουλάνε και θα αγοράζουν το εργατικό δυναμικό της χώρας…», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η «Εφημερίδα των Συντακτών» πρόκειται για ένα σενάριο που συζητείται στο γραφείο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, εδώ και ένα δίμηνο, με τον υπουργό να φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει το σχετικό εγχείρημα.

Αυτό που εκτιμά, είναι ότι ο Οργανισμός έχει αποτύχει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, χρεώνοντας στη λειτουργία του γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Ένας ακόμη λόγος που οδηγεί στην απόφαση για «λουκέτο» είναι ότι ο ΟΑΕΔ δεν έχει αναπτύξει δικό του σύστημα συλλογής εισφορών, αλλά στηρίζεται σε αυτό του ΙΚΑ και για αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, προκρίνεται η άσκηση της εισοδηματικής πολιτικής από το ΙΚΑ, το οποίο μπορεί να αναλάβει και τη χορήγησης επιδομάτων και παροχών σε εργαζόμενους και ανέργους.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Με αφορμή το πιθανολογούμενο λουκέτο του ΟΑΕΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ έκαναν την τοποθέτησή τους.

Ειδικότερα, η ΔΗΜΑΡ δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετη, ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση «να διαψεύσει τα σενάρια πώλησης του ΟΑΕΔ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ:

«Τα σενάρια πώλησης του ΟΑΕΔ απαιτούν άμεσα διευκρινήσεις και διάψευση από την ελληνική κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υπουργό. Η ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ θα αποτελέσει μια πράξη ακραίου νεοφιλελευθερισμού, στην οποία η ΔΗΜΑΡ είναι κατηγορηματικά αντίθετη. Το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας, η επιδοματική πολιτική, καθώς και οι πολιτικές απασχόλησης απαιτούν στρατηγικό σχεδιασμό και είναι ευθύνη και υποχρέωση της πολιτείας για ένα συντεταγμένο και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος.

Στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η «Εφημερίδα των Συντακτών» αναφέρει ότι το κυβερνητικό σχέδιο θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται: αφενός η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές) να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, αφετέρου οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι για την ερχόμενη τριετία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στα κράτη-μέλη της περισσότερα από 300 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Οι θιασώτες του «ξαφνικού θανάτου» του ΟΑΕΔ θεωρούν ότι ο Οργανισμός έχει αποτύχει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, χρεώνοντας στη λειτουργία του γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Τονίζουν επίσης ότι δεν έχει αναπτύξει δικό του σύστημα συλλογής εισφορών, αλλά στηρίζεται σε αυτό του ΙΚΑ και για αυτόν ακριβώς το λόγο, σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, προκρίνουν την άσκηση της εισοδηματικής πολιτικής από το ΙΚΑ, το οποίο μπορεί να αναλάβει και τη χορήγησης επιδομάτων και παροχών σε εργαζόμενους και ανέργους» .

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του βουλευτή Δημήτρη Στρατούλη, ζητάει άμεση απάντηση εάν η κυβέρνηση και η τρόικα προετοιμάζουν τον «ξαφνικό θάνατο», δηλαδή «την κατάτμηση, τη διάλυση, την κατάργηση και την ιδιωτικοποίηση του ΟΑΕΔ».

O κ. Στρατούλης προειδοποιεί την κυβέρνηση «να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο πολιτικό, αντικοινωνικό και αντεργατικό έγκλημα διάλυσης και ιδιωτικοποίησης του ΟΑΕΔ», ζητώντας παράλληλα την αναδιοργάνωση του Οργανισμού με στόχο να μετατραπεί σε έναν πραγματικά δημόσιο, ενιαίο, και αποτελεσματικό φορέα.

Όπως επισημαίνει ο υπεύθυνος της ΕΕΚΕ Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, «η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση διάλυση του ΟΑΕΔ και η μεταφορά της επιδότησης ανεργίας, και κατά συνέπεια των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών για την ανεργία, στο ΙΚΑ στοχεύει στην αρπαγή τους, για να στηριχθεί η καταρρέουσα λόγω των μνημονιακών κυβερνητικών πολιτικών οικονομική βάση του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας».

«Επίσης», συνεχίζει ο κ. Στρατούλης, «η μεταφορά και η διαχείριση της κοινοτικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων που στηρίζουν τις λεγόμενες ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης σε ιδιώτες εξυπηρετούν με προκλητικό τρόπο ιδιοτελείς στόχους μεγάλων κερδοσκοπικών οικονομικών συμφερόντων».

Θέση και από το ΠΑΣΟΚ

Στην «προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ» αναφέρεται με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ. Αναλυτικά στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι:

«Το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ στις 14 Αυγούστου, με αφορμή δημοσιεύματα περί δήθεν τεμαχισμού και δήθεν πώλησης του ΟΑΕΔ, ξεκαθάρισε με ανακοίνωσή του ότι είναι πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στοιχείο της προγραμματικής συμφωνίας της κυβέρνησης, η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΟΑΕΔ. Η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προστασία των ανέργων αποτελεί αρμοδιότητα και υποχρέωση του κράτους.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το κυβερνητικό σχέδιο θέλει τις δραστηριότητες του ΟΑΕΔ να διχοτομούνται και αφενός η επιδοματική πολιτική (επιδόματα ανεργίας και λοιπές παροχές) να περάσει στις αρμοδιότητες του ΙΚΑ, αφετέρου οι πολιτικές απασχόλησης να δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα αναλάβουν να τρέξουν τις τεράστιες ροές χρήματος από τα κοινοτικά κονδύλια για την άσκηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης.

Σημειώνεται ότι για την ερχόμενη τριετία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει στα κράτη-μέλη της περισσότερα από 300 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της ανεργίας.

Οι θιασώτες του “ξαφνικού θανάτου” του ΟΑΕΔ θεωρούν ότι ο Οργανισμός έχει αποτύχει στην αύξηση της απασχόλησης μέσω των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, χρεώνοντας στη λειτουργία του γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία».

Βρούτσης: «Κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης τα περί ΟΑΕΔ»

«Κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» χαρακτηρίζει o υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, το δημοσίευμα περί «σχεδίου ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ».

Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης: «Μόνο ως προϊόν δημοσιογραφικής αφέλειας ή σκόπιμου αποπροσανατολισμού μπορεί να χαρακτηριστεί το σημερινό ανυπόστατο δημοσίευμα περί “σχεδίου ξαφνικού θανάτου του ΟΑΕΔ’».

Ουσιαστικά πρόκειται για «κατασκευασμένο σχέδιο παραπληροφόρησης» που υπονομεύει την εθνική προσπάθεια στον κρίσιμο τομέα της αντιμετώπισης της ανεργίας», αναφέρει ο υπουργός.

Ο ίδιος αναφέρεται στην ενίσχυση του ΟΑΕΔ το τελευταίο διάστημα «αφενός μέσα από τη διαχείριση αυξημένων κοινοτικών πόρων για τη δημιουργία προγραμμάτων ενίσχυσης της απασχόλησης και αφετέρου μέσα από την ισχυροποίηση και βελτίωση των δομών του στους κρίσιμους τομείς της επαγγελματική κατάρτισης και μαθητείας».

«Τώρα που τα πράγματα βελτιώνονται σε όλους τους τομείς για την πατρίδα μας, εκτός από περίεργο είναι και ύποπτο που κάποιοι προσπαθούν με ανύπαρκτα επικοινωνιακά εφευρήματα να δηλητηριάζουν την Κοινή Γνώμη», σημειώνει κλείνοντας τη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης.