Σελίδες

Thessaloniki video tour

31/5/14

Ζουν λιγότερο όσοι πάσχουν από κατάθλιψη και άλλες ψυχικές ασθένειες



Μια νέα έρευνα φέρνει δυσάρεστα νέα όσον αφορά τους ασθενείς με σοβαρές ψυχικές παθήσεις. Μια βρετανική ανάλυση που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο World Psychiatry διερεύνησε το προσδόκιμο ζωής σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και κατάθλιψη. Ας δούμε τι ανακάλυψαν οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.  

Σύμφωνα με τον Δρ Σίνα Φέιζελ οι ψυχικές παθήσεις έχουν μεγαλύτερη επίπτωση στο προσδόκιμο ζωής ακόμα και από το κάπνισμα σε πολλές περιπτώσεις! Ο Δρ Φέιζελ και οι συνεργάτες του μελέτησαν 20 ήδη δημοσιευμένες έρευνες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περσσότερα από 1,7 εκατομμύρια άτομα. Όλες εστίαζαν στη σχέση του κινδύνου θανάτου με διάφορους παράγοντες, όπως οι ψυχικές διαταραχές, η κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών, η άνοια, ο αυτισμός, οι μαθησιακές δυσκολίες και οι διαταραχές της παιδικής συμπεριφοράς.
Η διπολική διαταραχή ή αλλιώς μανιοκατάθλιψη μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά 9 έως 20 χρόνια.
Η σοβαρή κατάθλιψη μειώνει τη ζωή κατά 11 χρόνια.
Η κατάχρηση ουσιών από 9 έως 24 χρόνια.
Το κάπνισμα άνω των 20 τσιγάρων ημερησίως μειώνει το προσδόκιμο ζωής 8 έως 10 χρόνια.
Πόσο πιθανόν είναι να εμφανίσει κανείς ψυχική διαταραχή στη ζωή του; Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι 1 στους 4 είναι πιθανόν να εμφανίσει ψυχική διαταραχή κάποια στιγμή στη ζωή του. Μεγάλο πρόβλημα σύμφωνα με τον Δρ Φέιζελ, εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος απέναντι στις ψυχικές ασθένειες πολλοί είναι οι νοσούντες που δεν επιθυμούν να λάβουν έγκαιρα τη φροντίδα από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας. Είναι άμεση ανάγκη τονίζει να αλλάξουμε τη στάση μας και να παρέμβουμε στην αντιμετώπιση των ψυχικών ασθενειών αποτελεσματικά.
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ