Σελίδες

Thessaloniki video tour

30/4/14

Tο περίεργο συναίσθημα του να νιώθεις ανεπιθύμητος






Έχει κανείς αναρωτηθεί πώς είναι να νιώθει κάποιος αυτό το συναίσθημα;
Να γνωρίζει τι θα πει ανθρώπινο μίσος και ...



διαφορετική αντιμετώπιση; Να περπατάει με το κεφάλι σκυμμένο, αποφεύγοντας τα επιθετικά βλέμματα;

Οι παρενέργειες της κρίσης δημιούργησε και στον δικό μας μικρόκοσμο τέτοιου είδους συμπεριφορές, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά συνανθρώπους μας. Ποιοι όμως από αυτούς που βρίσκονται στην μια όχθη του ποταμού, έχουν γνωρίσει την άλλη;

Μια προσωπική εμπειρία, ήταν η αιτία για την συγγραφή αυτού του άρθρου. Η επίσκεψη φίλων σε μια όμορφη και ήσυχη γειτονιά επαρχιακής πόλης του Ηνωμένου Βασιλείου, έκρυβε μια περίεργη έκπληξη. Σε κάποια από τις γειτονικές οικίες του φίλου μας, υπήρχε μια μεγάλη πινακίδα που έγραφε ότι ο συγκεκριμένος γείτονας θα ψηφίσει το UKIP, το αντιευρωπαϊκό κόμμα δηλαδή, της Αγγλίας. Η παρέα απαρτίζονταν κυρίως από Έλληνες, έναν Ιταλό και οι οικοδεσπότες ήταν Πορτογάλοι. Αισθάνθηκαν όλοι περίεργα και δεν μπορούσε η συγκεκριμένη ταμπέλα να μην γίνει αντικείμενο συζήτησης.

Από τη συζήτηση αυτή αλλά και την έρευνά μου στο διαδίκτυο, έμαθα ότι το συγκεκριμένο κόμμα αντλεί την δυναμική του, 1ον) από την πρόθεση να «απαλλαγεί» η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και 2ον) από τη δημιουργία ενός νέου σκληρότερου αντιμεταναστευτικού νόμου. Το μεγαλύτερο μέρος της διαφημιστικής καμπάνιας, στηρίζεται σ’ αυτούς τους δυο πυλώνες (εμφανής απόδειξη και στη φωτό). Οι εξαγγελίες τους έχουν χαρακτηριστεί ως εξτρεμιστικές, ακόμα και από τον συντηρητικό πρωθυπουργο Τ. Κάμερον.

Το ανησυχητικό είναι, ότι πολλοί Βρετανοί  φαίνεται να ενστερνίζονται τις απόψεις του UKIP, εμφανίζοντάς το ως τρίτο κόμμα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Η ξενοφοβική και, στα όρια του ρατσισμού, ρητορεία τους, ενθουσίασε πολλούς Άγγλους, κυρίως προερχόμενους από τα πληγωμένα, λόγω κρίσης, κοινωνικά στρώματα. Αυξάνοντας έτσι την πεποίθησή τους, ότι τα συσσωρευμένα οικονομικά προβλήματα θα λυθούν αυτόματα με την απομάκρυνση των μεταναστών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέτοιες απόψεις υιοθετούν και κάποιοι δικοί μας πολιτικοί χώροι, που με τρόπους παρόμοιους με των ομοϊδεατών τους στην Αγγλία, προσπαθούν και έχουν πείσει αρκετούς συμπατριώτες μας ότι το κυριότερο πρόβλημα της Χώρας, είναι το μεταναστευτικό. Πίσω από τις μάσκες όλων αυτών των κομμάτων, κρύβεται πάντα η ιδεολογία του μίσους, που μπορεί μεν γεωγραφικά να αλλάζει όψη, αλλά στον πυρήνα της παραμένει η ίδια.

Πώς θα ήταν λοιπόν να ζήσεις αυτή την ιδεολογία από την άλλη πλευρά της όχθης;

Ο Πορτογάλος οικοδεσπότης μας, όπως και εμείς φυσικά, νιώσαμε πολύ περίεργα και μόνο στην όψη της πινακίδας. Στον αρνητισμό και στην αγένεια του συγκεκριμένου Βρετανού, που ύψωσε σαν σημαία την επιθυμία του να φύγουν οι Ευρωπαίοι από την Αγγλία και κατά συνέπεια ο γείτονάς του. Ίσως αν έμπαινε στον κόπο να ρωτήσει ή να μάθει περισσότερα για τον γείτονά του να άλλαζε γνώμη. Αλλά και πάλι τι μπορεί να έχει να του δώσει ένας "παλιο-πορτογάλος" καθηγητής χρηματοοικονομικών του πανεπιστημίου της περιοχής του, σε σχέση με τις εθνικιστικές του απόψεις που θα τον υπνωτίζουν μια ζωή;

kamarinia.gr