Σελίδες

Thessaloniki video tour

17/4/14

Γιατί έχω πάλι πονοκέφαλο;




Έχει διάφορες ονομασίες όπως ημικρανία, πονοκέφαλος, κεφαλαλγία αλλά ένα είναι σίγουρο: Κάνει συχνά την εμφάνιση του...
χτυπά χωρίς εξαιρέσεις, μικρούς και μεγάλους και τα συμπτώματα του είναι άκρως βασανιστικά. Όταν πονά το κεφάλι η παραγωγικότητά μας μειώνεται, η διάθεσή και η ψυχολογία πέφτουν κατακόρυφα, ενώ μπορεί να επηρεασθούν ακόμα και οι διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Ποια είναι τα αίτια του πονοκεφάλου και πως μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για πονοκεφάλους χωρίς να ξέρουν ότι υπεύθυνες μπορεί να είναι ορισμένες κοινές αιτίες, ώστε να τις αποφεύγουν.

Άγχος και στρες. Σε περιόδους έντονου άγχους και στρες μπορεί να παρουσιάζονται επανειλημμένα και έντονα επεισόδια κεφαλαλγίας. Ο ακριβής μηχανισμός για αυτές τις κεφαλαλγίες είναι άγνωστος και μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικούς παράγοντες.

Το άγχος και το στρες αυξάνουν την ένταση των μυών, μειώνουν το όριο του πόνου, προκαλούν έκκριση αδρεναλίνης και μειώνουν τις ενδορφίνες που προκαλούν χαλάρωση.

Ξεκούραση μετά από άγχος και στρες. Πολλές φορές μετά από ένα εξαντλητικό καθημερινό πρόγραμμα έρχεται το σαββατοκύριακο της ξεκούρασης και ορισμένοι παραπονιούνται ότι έχουν πονοκέφαλο.
Καθώς η ένταση της εβδομάδας υποχωρεί τα επίπεδα των ορμονών του στρες πέφτουν και έτσι προκαλείται ταχεία απελευθέρωση ορισμένων ουσιών. Αυτές οι ουσίες προκαλούν συστολή και διαστολή των αγγείων, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο.

Πείνα. Η εξαντλητική δίαιτα, η παρατεταμένη νηστεία και η παράλειψη των γευμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους. Πιθανά τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να διεγείρουν τα νευρικά μονοπάτια που προκαλούν αυτούς τους κοινούς πονοκεφάλους, αλλά ο ακριβής μηχανισμός δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Διατροφή. Η σοκολάτα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση (τουρσί), τρόφιμα που περιέχουν τυραμίνη (αλλαντικά, κόκκινο κρασί, τυρί υψηλής ωρίμανσης, σάλτσες σόγιας) μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο.
Ο λόγος είναι ότι προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι αυξάνεται η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο δημιουργώντας πονοκέφαλο.

Αφυδάτωση. Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση, όπως αυτή που μπορεί να παρατηρηθεί στο γυμναστήριο αν δεν πίνετε αρκετά υγρά μπορεί να προκαλέσει κεφαλαλγία. Η αφυδάτωση κάνει το αίμα περισσότερο παχύρευστο με αποτέλεσμα να πηγαίνει λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο και συνεπώς και λιγότερο οξυγόνο, οπότε εμφανίζεται ο πονοκέφαλος.

Καιρικές συνθήκες. Καιρικά φαινόμενα όπως, η αύξηση ή η πτώση της θερμοκρασίας, η υψηλή υγρασία, η βροχή και η συννεφιά είναι υπεύθυνα για την πρόκληση πονοκεφάλων.

Οι μετεωρολογικές αλλαγές θεωρείται ότι πυροδοτούν αλλαγές στον εγκέφαλο που ερεθίζουν τα νεύρα προκαλώντας μερικές φορές έντονο πονοκέφαλο.

Τρίξιμο δοντιών. Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών συνήθως γίνεται ασυναίσθητα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ορισμένες φορές γίνεται και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ένα άτομο έχει έντονο άγχος και στρες. Η κατάσταση αυτή προκαλεί το κροταφογναθικό σύνδρομο, μια πάθηση των αρθρώσεων που συνδέουν την κάτω γνάθο με το κρανίο και εκδηλώνεται με έντονους πονοκεφάλους.

Παυσίπονα. Η κατάχρηση των παυσίπονων που μπορεί να παίρνει κάποιος για τον πονοκέφαλο μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο!

Η συχνή χρήση αναλγητικών μπορεί να διαταράξει το σύστημα του εγκεφάλου που ρυθμίζει τον πόνο, με αποτέλεσμα να μειώνεται το κατώτερο όριο του πόνου και να χειροτερεύει έτσι ο πονοκέφαλος.